Last news in Fakti

1 Февруари, 2003 00:00 1 957 0

Шест банкови дела престояват над 5 години в предварително производство

  • делото-
  • размер-
  • банка-
  • февруари-
  • производство-
  • образувано-
  • банката-
  • заседание-
  • кредити-
  • година-
  • хиляди-
  • жеков-
  • предварителното-
  • прокуратурата-
  • последици-
  • първото-
  • отложено-
  • насрочено-
  • прокурор-
  • април-
  • фирма-
  • които-
  • срещу-
  • долара-
  • георги-
  • кредит-
  • септември
Преди броени дни главния прокурор Никола Филчев представи от Върховна касационна поркуратура списък-справка пред Висшия съдебен съвет (ВСС) за движението в съдебна фаза на банковите дела, разглеждани в Софийски районен съд. Посочените дела са разследвани от органите на предварителното производство в период над 5 години, а в съдебна фаза най-старото дело се е движило по-малко от 2 години. В пресинформация от Софийския районен съд припомниха, че приоритетно значение в наказателния процес има съдебната фаза. Именно в нея трябва да бъдат наказани виновните или оправдани невинните, според събраните доказателства. От бързината и качеството на досъдебното разследване, несъмнено зависи бързината и качеството и на съдебния процес, наблегнаха в изявлението от СРС. Банковите дела всъщност се водят на специален отчет. Образувани преди 1999 г. а в началото на 2000 г. със заповед на главния прокурор беше съставена група от прокурори, които да упражняват непосредствен надзор върху тях.

Банка “славяни”
От справката на главния прокурор става ясно, че предварителното производство е образувано на 25 септември 1997 г., а обвинителният акт е внесен в съда чак на 6 юни 2000 г. Обвинението посочва, че на 21.11.1995 г., подсъдимите Румен Панайотов, в качеството на изпълнителен директор и Петко Колев, като председател на Съвета на директорите на Банката, в съучастие са нарушили служебните си задължения и са превишили властта си, като са сключили договори за прехвърляне на дългове, с цел да набавят на фирмите “Трейд Проксима” ЕООД, “МАстер Орион” ЕООД, “Билд Центавър” ЕООД, “Мирабел” ЕООД и “Ива Трейд” ЕООД, имотна облага по сключените договори с Банка “Славяни”, общо в размер на 491 619 684 неденоминирани лева. От деянието им са настъпили значителни вредни последици за банката, в размер на 1 878 796 350 неденоминирани лева. По това дело Съдът е заседавал общо 15 пъти. Първото съдебно заседание е било насрочено за 4 октомври 2000 г. Последното съдебно заседание, което отново бе отложено бе на 23 януари тази година. По това банково дело са разпитани 18 свидетели 6 вещи лица и е назначавана повторна съдебно-икономическа експертиза, поискана от защитата. Изготвянето й е отнема 4 месеца. Поискана е на 9 януари 2002 г., на 18 февруари вещите лица са подали в съда молба за отлагане на делото, поради липса на техническо време за изготвяне на експертизата. На 27 февруари тя не е готова. Предоставена е пред съда едва на 5 април, като на 13 май 2002 г. е добавено и допълнение към нея. Следва да припомним, че има още едно дело свързано с банка “Славяни”, но то не е посочено в справката на главния прокурор, тъй като то се гледа в СГС. През юли миналата година състав на Софийски градски съд с председател Георги Колев гледа делото срещу Георги Агафонов, бивш депутат от Българския бизнес блок и основен акционер в банка “Славяни” за “източването” на банката с отпускането на необезпечени кредити. Делото беше отложено поради отсъствието на другият обвиняем Мирчо Пейковски. Неговият адвокат Лилко Йоцов представи пред съда болничен лист. По това дело шефът на банка “Славяни” Георги Агафонов е обвинен в раздаването на необезпечени кредити в размер на 230 милиона стари лева за периода 1993 - 1994 година. Парите са били давани основно на две фирми “Демос” и “Вихрен”. Агафонов има и отделно обвинение за отпуснат еднолично кредит на фирма “Вихрен” в нарушение на закона.

Международна банка за инвестиции и развитие
По това дело предварителното производство е образувано на 11 септември 1997 г. Трезорът бе обявен в несъстоятелност през юли 1997 г. Обвинителният акт е внесен за втори път от прокуратурата в СРС на 20 ноември 2001 г. Първото внасяне датира от края на 2000 г. На 6 февруари 2001 г. съдът прекратява делото, поради съществени процесуални нарушения и по-точно заради това, че обвинителният акт не отговаря на изискванията по чл. 235 от НПК В същия месец -февруари, започва финансов одит в Международна банка за инвестиции и развитие (МБИР). В справката на гл. прокурор е отбелязано, че съдът е заседавал два пъти по делото срещу Иван Евлогиев, Георги Колев, Теодор Антов, Иван Данов, обвинени в нарушаване на служебните си задължения при отпускане на кредити и нанасяне на значителни имуществени вреди на Международна банка за инвестиции и развитие (МБИР). Томовете по това делото са общо 25. Първото заседание по това дело е било насрочено за 9 април и е продължило до 16 април 2002 г. До момента са разпитани 27 свидетели. Предстои пред съда да говорят още двама новодопуснати свидетели, а именно квесторите на банката, които не са били поискани до момента от страна на прокуратурата. Следващото (трето) заседание е насрочено за 10 февруари 2003 г.

“Сирбанк”
По това дело предварителното производство е образувано на 25 февруари 1998 г. Последното заседнаие на съда е било на 2.12.2002 година. Наказателното дело е от общ характер срещу Милка Стефанова Вълкова, управител на “СИРБАНК” АД за това, че в съучастие с Николай Павунчев, Иван Кълвачев, Илиан Зафиров, Петър Паскалев, Чавдар Горанов и Георги Патев е нарушила служебните си задължения при отпускане на кредити и е нанесла значителни имуществени вреди на “СИРБАНК” АД. В обвинителния акт се твърди, че в периода 02 октомври 1992 г. - 20 февруари 1995 г. Милка Стефанова е разрешила и отпуснала неправомерно кредити във валута и лева на различни фирми, с цел да ги облагодетелства. От деянията на Стефанова са настъпили значителни вредни последици за “СИРБАНК” в размер на 24 485 931 705 неденоминирани лева. Поставени са и мерки за неотклонение “парична гаранция” на седмината обвиняеми. Определените от съда сума са направо смешни - между 500 и 1000 лв.
Следващото заседание на съда по делото е насрочено за 10 до 14 март 2003 г.

“Минералбанк”
Деянията по източването и фалита на БСИ “Минералбанк” АД, посочени в обвинението са извършени през март 1993 г., юли 94 г., юли 95 г. и януари 96 г. от Румен Касабов, Владимир Ташков, Кирил Николов, Асен Запрянов, Емил Хърсев, Живко Стоименов и Петко Праматаров. Те са обвинени в длъжностно престъпление, което предвижда от 3 до 10 години затвор. По това дело предварителното производство е образувано е на 3 април 1997 г. Внесено е от прокуратурата в съда на 25 март 2001 г. Съдът е провел до момента пет заседания по делото. Последното заседание по делото е отложено за изготвяне на допълнителна банкова експертиза, по искане на прокуратурата и разпит на допълнителен нов свидетел, както и за издирване на свидетелите, които са в чужбина - Румен Гечев и Иван и Атанас Коларови. Следващото заседание е насрочено за 20 февруари 2003 г. Това делото е 60 тома.

Първа частна банка, клон “Надежда”
Предварителното производство е образувано на 23 септември 1997 г. Деянията - отпускане на необезпечени кредити, за които са обвинени Петко Каменов и Веселин Жеков са извършени през септември и декември 1994 г., февруари и юни 1995 г., Наказателното производство е образувано на 15 ноември 1996 г. Първото внасяне на обвинителния акт в съда е от 12 март 2001 г. Делото е прекратено и върнато на прокуратура. Второто внасяне на делото от прокуратура е от 30 май 2001 г. На 11 юни 2001 г. отново е прекратено и върнато. Третото внасяне е на 11 юни 2002 г До момента има две проведени съдебни заседания, в които не е даден ход на делото. Първото е от 12 - 16 август 2002 г., когато е отложено поради нередовно призоваване на подсъдимия Жеков. Второто е от 7-9 октомври 2002 г., когато е отложено по молба на подсъдимия Жеков, да му бъде назначен служебен защитник. По делото ще бъдат разпитани 41 свидетели и 6 вещи лица. В обвинителния акт се посочва, че Петко Каменов, в качеството си на директор на ПЧБ клон “Надежда” не е изпълнил служебните си задължения и е разрешил отпускането на кредит на фирма “Хелиос-М” ЕООД в размер на 250 хиляди долара, с цел да набави облага на фирма “ТОП Интернешънъл” ООД, собственик на фирма “Хелиос-М”. Настъпилите вредни последици за банката са неиздължена главница по кредита, както и 545 573.94 нови лева лихви към 29 февруари 2000 г. Каменов е разрешил отпускането на кредит на фирма “ТОП Интернешънъл” в размер на 600 хиляди долара. Вредните последици за банката са неизплатена главница и лихви в размер на 1 306 030 нови лева. В съучастие с Веселин Жеков е разрешил отпускането на кредит на ЕТ “Клуб Сириус Жеков” в размер на 400 хиляди долара. Вредните последици за банката са неизплатена главница и 644 355 62 нови лева лихви. Отпуснал е кредит на СД “МАКЕТ” в размер на 400 хиляди долара. Мярката за неотклонение на Каменов е взета през 1997 г. и е “парична гаранция” в размер на 200 хиляди лева (сегашни 200 лв). Също през 1997 г. е определена мярка “парична гаранция” и на Жеков, в размер на 100 хиляди лева (100 нови лева).

ТСБанка
Досъдебното производство е образувано на 31 юли 1997 г. Обвинителният акт срещу шефовете на ТСБанк - Любомир Гибински, Николай Златев и Стефан Тодоров е внесен в съда на 30 октомври 2001 година. През март 2002 г. Състав на софийския районен съд с председател Мирослава Тодорова дава ход на делото за “източването” на Търговска и спестовна банка АД известна като ТеЕсБанк. Подсъдими са Владимир Гибински, Стефан Тодоров и Николай Златев по обвинения чл. 282, ал. 3 от Наказателния кодекс за длъжностно присвояване. Според прокуратурата тримата общо отпуснали 8 невърнати кредита за над $ 54 млн., близо 23 млн. марки и 1 203 000 лв. Законът предвижда от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Според обвинителния акт кредитите са били раздадени в периода 1995 -1996 г.. ТСБанк бе поставена под особен надзор през септември 1996 г. Към сегашния момент капиталовият й недостиг надхвърля около 30 млн. долара по тогавашния курс. На 10 април 1997 г. СГС обявява банката в несъстоятелност. На 31 юли същата година с постановление на Главна прокуратура и Националната следствена служба е образувано предварително производство срещу Гибински, Тодоров и Златев - бившите изпълнителни директори. По делото са проведени четири съдебни заседания, като последното бе на 27 януари. Делото е 48 тома.

Красимира ПАСТИРОВА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА