Last news in Fakti

7 Април, 2022 12:53 3 674 3

Възстановяват историческа къща от нулата

  • шнитер-
  • пловдив-
  • къща-
  • възстановяване

Емблематична сграда на арх. Шнитер ще бъде възстановена

Три години, след като една от къщите, проектирани от арх. Шнитер, бе вандалски унищожена, собствениците на терена получиха строително разрешение, което им дава право да построят нова сграда, но ги задължава да възстановят визията на архитектурния паметник. Разрешението за жилищна сграда с апартаменти, е издадено от община Пловдив, след като проектът е одобрен от Националния институт по паметници на културата. Предстои да бъде извършено археологическо обследване на района, а след това ще започнат и строителните дейности. Проектант на бъдещата сграда е арх. Румяна Пройкова, която бе автор и на предишния проект , който бе за "ремонт и реконструкция".

Сградата ще запази старите си параметри, а проектът предвижда нова постройка в задната част на парцела, уточнява Trafficnews.

На 5 юни 2019 г. фасадните стени на сградата, проектирана от бележития архитект Йосиф Шнитер бяха съборени под предлог , че били компрометирани.

Логично избухна скандал, тъй като паметникът, който е на броени метри от общината, бе унищожен безвъзвратно и то при наличието изготвен от арх. Румяна Пройкова проект. От район "Централен" спряха разрешително за строеж на инвеститора, а прокуратурата образува проверки.

Образувано бе досъдебно производство и Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Вероника Иванова, затова че е съборила паметник на културата.

Иванова е пълномощник на "Неокор Билдинг", с основен предмет на дейност строителство и покупко-продажба на недвижими имоти. През октомври 2017 г. дружеството закупува имота на ул. „Гладстон“ №12, който включва необитаема сграда, състояща се от три фасадни стени. Носещата конструкция на постройката е монолитна и се намира в задоволително състояние. Няма опасност да се самосрути.

Сградата има статут на недвижима културна ценност, по смисъла на чл. 47, т.3 от Закона за културното наследство и представлява архитектурно-строителен паметник на културата. Построена е през 1910 г. за жилище на семейството на емблематичния пловдивски предприемач Куцоглу.

След като къщата бе унищожена, тогавашният зам.министърът на културата Амелия Гешева заяви, че причината да загубим поредния архитектурен шедьовър е неграмотността на собствениците. "Неведнъж съм казвала, че един от големите проблеми е неграмотността, некоректността и неуважението на самите собственици към културното наследство.Това е политика, по която трябва да се работи, защото явно много от собствениците не съзнават ценността на сградите, които притежават”, каза зам.-министър Гешева.

Днес, три години по-късно ровът е като отворена рана в центъра на града, а Вероника Иванова има условна присъда. Тя бе наказана на 6 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок и 2 000 лева глоба. Наказание - нищожно на фона на вандалския акт, причинен от дружеството, което управлява.

След скандала, Иванова и "Неокор" неколкократно внасяха стария проект в район "Централен" , за да получат строително разрешение. От кметството обаче бяха категорични, че е необходим нов проект , който да съхранява старите зидове на къщата и да показва сградата в автентичния ѝ вид.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    5 13 Отговор
    Шнитер,дърта немска фашага..Сега те са на мода..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пловдив 1912

    1 2 Отговор
    И що още не сте изтрили бълвоча на гнидата с първия коментар или сте на интелектуалното му ниво, та не можете да схванете тъпотията му?!