Last news in Fakti

12 Февруари, 2003 00:00 1 097 0

В новия проектозакон за енергетиката гъмжи от санкции срещу клиентите на монополистите

  • които-
  • дружества-
  • такса-
  • парното-
  • шефът-
  • проекта-
  • фирмите-
  • топлофикационните-
  • комисия-
  • случай-
  • енергетиката-
  • счетоводство-
  • форум-
  • топлинно-
  • енергиен-
  • потребителите-
  • абонатите-
  • бъдат-
  • българския-
  • практика-
  • енергийно-
  • освен-
  • регулиране-
  • проектозакона-
  • обаче
В новия закон за енергетиката няма раздел за защита на потребителите, но за сметка на това са предвидени тлъсти глоби и куп тежки задължения. Това стана ясно от двукратното обсъждане на проекта в рамките на четири дни. Освен това там
няма и дума за качеството на услугите, които ще получават абонатите
на електроразпределителните, топлофикационните и на газоразпределителните дружества.
В проекта е предвидено правата на абонатите да бъдат защитени в подзаконови нормативни актове. Това е в пълно противоречие с европейската практика, коментира шефът на Българския енергиен форум Иван Хиновски.
Текстът в законопроекта, според който комшиите, учредили юридическо лице ще могат да ползват преференциални цени на топлоенергията, е смехотворен и неприложим на практика, категоричен е шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. В световната практика не е известен случай, в който фондация или кооперация да са събирали парите за парното, добави той.

В документа са заложени и други "бомби"
които влизат в директно противоречие с Конституцията. Две от тях са задължителното въвеждане на топлинно счетоводство за всички абонати с централно отопление. Другата- вмененото от закона задължение на потребителите да допускат в имотите си служителите на фирмите, които отчитат потребената електроенергия и топлоенергия, изтъкна Павел Кърлев.
За сметка на липсата на раздел за защита на потребителите в проекта има глава "Принудителни административни мерки", от която на всеки българин, който ползва електричество и се отоплява с парно, може да му настръхне косата.
За абонатите, които ползват топлинна енергия, електричество или природен газ без те да се отчитат от уреди за търговско измерване,
глобата е от 1000 до 5000 лв.
е записано в проекта. За хората, дръзнали да разпломбират електромер или радиатор санкцията е от 100 до 500 лв. От 1000 до 5000 лв. пък ще е санкцията за граждани, прекъснали нормалното топло-, електро- или газоснабдяване.
Междувременно от софийската "Топлофикация" признаха, че са започнали масово да съставят актове на абонати, отказали да минат на топлинно счетоводство или да допуснат до имотите си хора от фирмите за дялово разпределение. Съставените актове, които са в размер от 100 до 500 лв., вече са неколкостотин, каза шефът на търговския отдел на "Топлофикация" Стефан Дочев.
Независими експерти и потребителските организации в страната посрещнаха "на нож" и идеята на енергийното министерство контролът върху дейността на фирмите за топлинно счетоводство да се поеме от топлофикационните дружества. Задължението да контролират топлинните счетоводители ще влиза в лицензите, които ще им издава Държавната комисия за енергийно регулиране, е записано в проекта. Така на практика
топлофикационните дружества -монополисти, ще "контролират" частните фирми
с които имат общ бизнес. Това е недопустимо, категорични са от Българския енергиен форум.
Същата е и ситуацията с начисляването на "такса мощност". "Тази такса се начислява не върху мощността на съоръженията за топлоенергия, а върху въздуха в помещенията, които се отопляват. Това е инженерен и правен абсурд", коментира експертът на парламентарната комисия по енергетика проф. Лазар Петканчин. Според него по същата логика "такса мощност" може да бъде въведена и за автобусите и трамваите на градския транспорт. Колегата му проф. Иван Батов пък е на мнение, че трябва да се създаде отделен Закон за топлоснабдяването. Само така ще могат да се отстранят правните абсурди в законопроекта и да се защитят правата на абонатите и производителите на топлинна енергия, категоричен е той.
В проектозакона се предвижда най-малката възможна такса за спряно парно да е 15% вместо досегашните 10%. Максималната възможна такса обаче остава в размер на 30%. Така в най-добрия случай, ако законът бъде одобрен в този си вид, "такса мощност" ще се увеличи поне с 5%. С толкова ще скочат и сметките за парното.
В момента сметките за парното се изчисляват "на тъмно"
Ситуацията ще се влоши още повече, ако не се въведе единен софтуер за дяловото разпределение, предупреди шефът на Държавната комисия за енергийно регулиране Константин Шушулов.
Засега от Министерството на енергетиката обаче не приемат предложението, направено от енергийни експерти, потребителски организации и дори от Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство, да се създаде държавен орган, който да контролира фирмите от бранша. Няма друго обяснение, освен че
енергийното ведомство не иска да се товари с отговорността да контролира топлофикационните дружества монополисти
и топлинните счетоводители. Всички права и задължения на топлофикационните фирми, на топлинните счетоводители и на абонатите ще бъдат регламентирани със специална наредба, която ще влезе в сила паралелно със закона, твърди шефът на отдел "Топлоенергетика" в енергийното министерство Любка Георгиева.
До края на годината предстои да бъдат продадени седемте електроразпределителни дружества, както и да започне продажбата на 8 топлофикационни фирми. В проектозакона обаче няма и ред кой ще определя цените на тока и парното след като тези дружества бъдат приватизирани.
Липсата на устойчиво законодателство в областта на енергетиката освен че създава постоянни проблеми между производители и потребители
може да прогони от България и чуждите инвеститори
коментира бившият шеф на парламентарната енергийна комисия в 38-мото Народно събрание Кирил Ерменков. Той и екип от експерти на Българския енергиен форум са разработили пакет от предложения за промени в проектозакона за енергетиката. Едно от тях е членовете на Държавната комисия за енергийно регулиране да не се назначават от правителството, а от парламента. В противен случай независимостта на комисията няма как да се гарантира и се създават условия за корупция, твърдят от Българския енергиен форум.
Идеята на енергийното министерство проектозаконът да се постави на обсъждане преди да бъде даден за одобрение от правителството е похвална. Но само при положение, че във ведомството на Милко Ковачев се вслушат в разумните предложения на експертите.В противен случай всяка зима ще сме свидетели на нови "драми" с надписаните сметки за парното и с куп неразбории при изчисляването на потребеното електричество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА