Last news in Fakti

4 Януари, 2021 15:21 1 851 11

София проучва чуждия опит в планирането на градовете

  • оуп-
  • софия-
  • практика

Проследява се опитът на Прага, Тирана и Антверпен

София проучва чуждия опит в планирането на градовете - 1

Във връзка с предстоящото изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Столична община е направен анализ на избрани примери от световната градоустройствена практика и по-конкретно на тези на Прага, Тирана и Антверпен. Инициативата е на общинското предприятие Софияплан, което разработва заданието за изменение на плана. Подготовката на анализа е дело на Павел Янчев - архитект и урбанист, живеещ и работещ в Брюксел, но със силна ангажираност в проекти за подобряване на градската среда в София. Целта на проучването е да потърси иновативни подходи в градоустройствената практика по света, които да вдъхновят нови модели и политики в градското планиране на Столична община.

Новите планове на трите града реформират наследената от XX век градоустройствена практика, която се базира основно на функционално зониране. Те съчетават в себе си ясни урбанистични визии и цели, строги и гъвкави регулации, приоритетни стратегически проекти. За целта е създадена съвременна система за наблюдение и анализ на градските процеси, която интегрира в себе си статистически и географски данни. Тя позволява да се проследяват резултатите от прилагането на градските политики и да се планира бъдещото развитие на града. Процесът по разработването на системите е напреднал в различна степен в трите града.

Плановете на Прага, Тирана и Антверпен включват няколко общи ключови цели. Една от тях е ограничаването на разрастването на градовете в околния ландшафт. Едновременно с това всеки град се опитва да въведе ясни правила за строителството на високи сгради, като за тази цел са определени конкретни територии.

Особено внимание е отделено на темата за устойчивото и екологично развитие на града, запазване на чистотата на водата, въздуха и биоразнообразието.

Основен елемент във всички планове е устойчивата мобилност, която освобождава градовете от автомобилната зависимост и се опитва да засили ролята на пешеходството, градския транспорт и велосипеда. И трите плана обръщат внимание на качеството на публичните пространства, като защитават ценните градски структури – културно-историческо наследство, характерни градски форми, природен ландшафт и други.

Плановете съдържат както по-строги „твърди“, така и по-гъвкави „меки“ правила, които да позволяват силна защита на определени части от застроената среда и свобода в други аспекти. Безкомпромисни са регламентите за защита на градските публични пространства, парковете, градините, околоградския ландшафт и биоразнообразието. По-гъвкавите правила в плановете са свързани с по-голяма свобода при избора на функциите, заложени в частните инвестиционни проекти.

Всеки план предвижда събития и кампании, които информират и въвличат обществото в дебат относно неговите предвиждания. Това включва организирането на големи събития за представянето на плановете в определени фази от подготовката и изпълнението им, както и дебати с фокус групи на квартално ниво. Целта е да се постигне консенсус за бъдещото развитие на града между гражданите, администрацията и бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Планирайте

    8 2 Отговор
    как да доведем всички селяци на територията в Софето.
  • 2 Данчето

    6 3 Отговор
    Опит може да се черпи само от Самоков.
  • 3 Ужасонн

    14 0 Отговор
    Това се прави преди да бъде застроена и последната полянка между блоковете! Вече е късно, всичко е бетон!
  • 4 Психиатър

    7 0 Отговор
    Корупционно презастраховане и бардак навсякъде
  • 5 Психиатър

    3 0 Отговор
    Презастрояване
  • 6 честен ционист

    0 1 Отговор
    Планът е следният - неваксинираните в панелените гета, останалите (главно гербаджии) с безплатни апартаменти на забегналите у чужбина тарикати. Знаете ли каква е разликата между сталинка и хрушчовка? Скоро ще я разберете.
  • 7 Софиянец

    10 1 Отговор
    Тея не са нормални, като платиха на геел той какво им каза?! Да разкарат летните вили от Витошка хората да могат да минават и да направят подземни паркинги да скрият колите. Нещо направили се?! Просто Здравков е мишок и никога не е бил урбанист, сега друг викат да се изока и новия бастун. Там в тези градове не се краде а се гради с мисъл за хората, то не става хем така хем у джоба или в шкафа. Емиграция му е майката, от този турски кенеф София нищо не става вече!
  • 8 Баче Кико

    11 1 Отговор
    Досега не е ли имало планиране на София???
    Вижте напримерно кварталите Левски А-Г, междублокови пространства, места за паркиране, градски транспорт, училища, детски градини, магазини. Да това са квартали основно със старо строителство и правени в друго време.

    Коментиран от #10

  • 9 Охо Бохо

    10 1 Отговор
    На това се казва след дъжд качулка. След като от близо 20години София има селски кметове родния ми град не казвам столица заприлича на сбирщина от грозни блокове, залепени г. з, до г. з изсечени дървета изчезнали градинки. Пренаселен, задушаващ
    град, защото селския манталитет се развихри и доста измамници се оказаха реститути на парчета земя за коят са били обрщетени по времето на соца с апартаменти и никой не потърси жилищата, които им бяха дадени.
  • 10 Охо Бохо

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Баче Кико":

    Същото е в Света Троица и Илинден. Няма "реституция", няма какво да измислят, че е тяхно
  • 11 Гост

    3 0 Отговор
    Всичко ще е по български,според интересите на мафията .Съсипаха града.