15 Февруари, 2003 00:00 3 050 0

На места в София е по-замърсено, отколкото около МК “Кремиковци”

  • концентрация-
  • двуокис-
  • норма-
  • софия-
  • концентрации-
  • “люлин”-
  • регистрирани-
  • серен-
  • симеон”-
  • въздуха-
  • пункта-
  • средногодишната-
  • кремиковци-
  • годишната-
  • терминал-
  • година-
  • денонощната-
  • пунктове-
  • азотен-
  • въздух-
  • замърсители-
  • сероводород-
  • града-
  • столичната-
  • района
, Най-мръсен е въздухът около Централна гараКачеството на атмосферния въздух в гр. София се контролира от 8 пункта на Министерството на околната среда и водите. Основно се измерват следните атмосферни замърсители: прах, оловни аерозоли, серен двуокис, азотен двуокис, въглероден оксид, сероводород, фенол и фини прахови частици (ФПЧ). Пунктовете “Орлов мост”, жк “Дружба” и кв. “Надежда” са автоматичнии функционират в непрекъснат режим. Останалите на ул. “Козлодуй”, ул. “Брегалница”, кв. “Гео Милев”, кв. “Павлово”, жк. “Младост-1” са с ръчно пробонабиране и работят по пет дни в седмицата. Проби се взимат за анализ 4 пъти на ден в светлата част от денонощието.
Функциониращите промишлени предприятия в София са съсредоточени в северната, югозападната, източната промишлени зони и “Кремиковци”ЕАД в извънградската зона на града, в североизточна посока. Те емитират в атмосферата на Софийското поле огромни количества вредни вещества и

замърсяват въздуха почти на цяла София
Съгласно нормативните изисквания на МОСВ най-големите източници на вредни вещества във въздуха са “Кремиковци ”ЕАД и “Топлофикация - София ”ЕАД. Съществено влияние върху качеството на въздуха има и изгарянето на битови горива в районите без централно отопление.
Автомобилният транспорт е сред основните замърсители на атмосферния въздух в столицата. От вредното въздействие на атмосферните замърсители, в по-малка или по-голяма степен, не са подминати и квартали на София, които не са подложени на влиянието на предприятия, разположени на тяхната територия.
Анализът на концентрациите на контролираните замърсители по пунктове на МОСВ показва:
Прах - превишение на годишната норма е регистрирано в кв. “Гео Милев” и ул. “Козлодуй”. В същите два пункта и в пункт “Брегалница” са измерени концентрации над денонощната норма;
Оловни аерозоли - през годината не са регистрирани концентрации, превишаващи годишната пределна норма;
Серен двуокис - с изключение на пункт “Дружба” и “Младост” в останалите пунктове не са регистрирани превишения на денонощната и еднократна пределна норма;
Азотен двуокис - не е регистрирано превишение на годишната норма. Превишаване на еднократната норма е регистрирано само в жк “Младост”;
Сероводород - в жк “Младост” е регистрирана концентрация, превишаваща годишната пределна норма. Във всички пунктове (изключение “Орлов мост”) са регистрирани концентрации над денонощната и еднократна норми;
Фенол - няма превишаване на годишната норма. Във всички ръчни пунктове са регистрирани концентрации над денонощната и еднократна норми;
Озон - на “Орлов мост” са регистрирани превишения на еднократната концентрация;
Въглероден окис - регистрирани са еднократни превишения на денонощната норма в автоматичните пунктове “Надежда” и “Дружба”.
Съгласно Рамкова Директива 96/62/ЕС за оценка и управление качеството на атмосферния въздух (респективно Наредба №7/99 год.към Закона за чистотата на атмосферния въздух) Столична голяма община е утвърдена от министъра на околната среда за район, за който е необходимо да се изготви програма за намаляване нивата на серен двуокис, олово, азотен двуокис, озон, сероводород, фенол, прах и ФПЧ и достигане на установените норми към 2010 год. Столична община е изготвила задание за разработване на такава програма, която предстои да бъде утвърдена от кмета на София.
През 2002 г. в четирите пункта за измерване замърсяването на въздуха на столичната ХЕИ са направени 23 592 изследвания на въздуха. Само около 1 процент от тях са нестандартни. Най-голям брой са лабораторните анализи за серен двуокис 7 410 и за азотен двуокис - 7 406. По 929 изследвания са направени за концентрациите на олово и прах. Фенолът е измерван 4 136 пъти, а есороводородът 2 782 пъти. Пунктовете на столичната ХЕИ се намират до Централна гара, на ул. “Цар Симеон” - 169, жк “Люлин” и в Кремиковци.
Според данните на столичната ХЕИ

нараства запрашаването
През 2002 г. се наблюдава увеличаване на средногодишната концентрация на прах над пределно-допустимите концентрации (ПДК) в три пункта - на гарата, в жк “Люлин” и ул. “Цар Симеон” - 169. Пределно-допустимата концентрация (ПДК) за прах е 0,15 мг/куб. м. През 2001 г. в района на на гарата средногодишната концентрация на прах е била 0,16 мг/куб. м, през миналата година е нарастнала до 0,18 мг/куб. м. Подобна тенденция се наблюдава и в района на жк “Люлин”. През 2001 г. средногодишната концентрация на този замърсител е била 0,11 мг/куб. м, а година по-късно - е достигнала ПДК. На пункта на ул. “Цар Симеон” 169 средногодишната концентрация на прах през 2001 и 2002 г. се запазва над нормата и има стойност 16 мг/куб. м. Оказва се, че в града е по-прашно, отколкото в Кремиковци, смятан за екологичната бомба на Софийското поле. Там през изминалата и по-миналата година са измерени концентрации съответно 0,13 и 0,14 мг/куб. м. Определено повишената запрашеност в града се дължи на лошата поддръжка на улиците. Концесионерите, получили правото от общината да ги почистват явно не си вършат въобще работата. Те обикновено тръгват да мият улиците, когато започва да вали, защото така по-лесно ще отчетат по-големи измити площи. Повишената запрашеност в София през зимните месеци се дължи и на нарастващото използване на дърва и въглища за огрев. В 21-ви век все повече столичани се връщат към неекологичните начини на отопление, използвани от техните деди преди столетия.
Концентрацията на азотен двуокис в чертите на българската столица също е много по-голяма, отколкото в Кремиковци, където през последните 24 месеца средногодишната концентрация е на ниво 5 мкг/куб. м. На пункта на столичната ХЕИ на гарата се забелязва спад от 19 на 15 мкг/куб. м, за жк “Люлин” - от 15 на 9 мкг/куб. м, на ул. “Цар Симеон” - от 19 на 13 мкг/куб. м. Причина за снижението концентрацията на вредния газ е намалялото автомобилно движение. При днешните цени на бензина по-голяма част от личните автомобили гният пред жилищата на столичани.
През 2002 г. се забелязва

нарастване на емисиите от серен двуокис
в атмосферата на столицата. Най-тежко е положението около Централна гара. През 2001 г. средногодишната концентрация там е била 35 мкг/куб. м. През миналата година е достигнала - 67 мкг/куб. м и надвишава значително ПДК от 50 мкг/куб. м. В жк “Люлин” също се забелязва нарастване от 34 на 40 мкг/куб. м. За ул. “Цар Симеон” ръстът е от 45 на 50 мкг/куб. м, а за района на Кремиковци нивото се задържа на 38 мкг/куб. м. Причина за увеличаване на емисиите от серен двуокис е нарастващото използване на твърди горива за отопление (въглища, дърва или каквото има човек под ръка).
Наличие на сероводород е измерено само в жк “Люлин” и в Кремиковци - по 0,001 мг/куб м. ПДК за този замърсител е 0,008 мг/куб м.
Заради намаления автомобилен трафик и продажбата главно на безоловни бензини през последната година са намалели средно-годишните концентрации на олово във въздуха. В сравнение са 2001 г. през 2002 г. в района на гарата те са спаднали от 0,16 мкг/куб. м на 0,10 мкг/куб. м. В жк “Люлин” спадът е от 0,13 на 0,11 мкг/куб. м, на ул. “Цар Симеон” - от 0,17 на 0,10 мкг/куб. м и в Кремиковци - от 0,16 на 0,15 мкг/куб. м.

Контролът на авиационния шум
се осъществява от МОСВ чрез автоматична мониторингова система. Тя е инсталирана на границата на 60 dB контур на ошумяване от летателни средства в резултат на опериране на летище София. Системата се състои от 5 локални измерителни станции (терминали). Измервателните станции за шум работят в непрекъснат режим. Те са разположени върху територията на града:
Терминал А - “Близка приводна станция - Изток” - РВД (на територията на Летище София на 1 км по продължение на пистата); Терминал В - кв. Орландовци, бивши “Оранжерии- Сердика”; Терминал D - кв. Подуене, ул. Княгиня Косара; Терминал Е - “Далечна приводна станция - Изток” - РВД - с. Кривина; Терминал F - кв. Челопеченe - на територията на “Пречиствателна станция - Кремиковци”.
Най-натоварени в акустично отношение, с нива над 60 dB(A), под въздействие на авиационния шум са териториите, обхващащи столичните квартали “Подуяне”, “Хаджи Димитър”, “Сухата река”, “Христо Ботев”, “Васил Левски”.

Нелегалните 440 сметища
също са източник на замърсяване на околната среда - главно с неприятни миризми и прах. Нерядко те се самозапалват и спомагат за нарастване на концентрация на на вредни вещества в атмосферата. От тях по време на пролетното почистване са ликвидирани 130. От страна на РИОСВ - София се извършва непрекъснат контрол и се дават предписания за почистване на замърсените с битови и строителни отпадъци терени. При неизпълнение на предписанията на съответните кметовете се налагат санкции.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА