Last news in Fakti

21 Февруари, 2003 00:00 2 157 0

До Руската църква може само да се възстанови писателското кафене

  • сградата-
  • предвижда-
  • руската-
  • църква-
  • “абротея-
  • бъдат-
  • сграда-
  • терена-
  • интернешънъл”-
  • инвеститора-
  • подземни-
  • помещения-
  • тераса-
  • откъм-
  • център-
  • място-
  • терен-
  • културата-
  • разпореждането-
  • останалите-
  • досега-
  • сладкарница-
  • музей-
  • магазини-
  • цветков-
  • българия-
  • см
, В битката “Абротея Интернешънъл” - гражданско общество, засега водят софиянциТеренът от храм-паметника “Александър Невски” до Природонаучния музей е зона, която попада под юрисдикцията на Закона за паметниците на културата. Тук влиза и скандалният терен на израелската фирма “Абротея интернешънъл”. Досега теренът също е бил със специален статут, но не е имало разработки, обясни арх. Георги Угренов от Министерството на културата (МК). Това означава, че не може да се извършва ново строителство освен възстановяване на изчезнали обеми по архивни материали и доказани документи. Разпореждането е прието на специален експертен съвет към МК и е подписано от министър Абрашев. Очаква се само да бъде обнародвано в Държавен вестник. С това решение, взето през януари, в градинката до Руската църква може да се застрои само бившето писателско кафене.
На 20 декември 2002 г. фирмата собственик на терена “Абротея интернешънъл” си беше поставила за цел да избере един от трите проекта класирали се на второ място, в конкурса, проведен от Съюза на архитектите в България. Явно обаче това няма да стане, тъй като обществеността поде нова кампания. Писмото от Камарата на архитектите в България, Сдружението на урбанистите, СБХ, СБП, СБЖ и други организации до министър-председателя и министъра на културата, в което се предлага теренът да бъде обявен за паметник на културата и така да се избегне застрояването му, като че ли даде някакъв резултат. Разпореждането на министър Абрашев в никакъв случаи не може да задоволи “Абротея интернешънъл”.
Инвеститорите са поставени в шах. Това е и причината досега те да не обявят резултата от проведения миналата година конкурс. Според близки до случая, разпореждането дадено от МК,

ще върне цялата процедура в изходно положение
СОС ще трябва наново да гласува процедура по даване на разрешение за застрояване.
На първото заседание на Столичния общински съвет за 2003 г. кметът Софиянски призна, че е започнал да преговаря с израелската фирма за замяна на терена. Като доказателство той посочи писмо от средата на януари, с което фирата моли кмета да представи необходимите документи, с които да се запознаят. Той, обаче отказа да уведоми съветниците кой парцел се предлага. Резонен е въпросът, след като съветниците са дали мандат за преговори на кмета чрез свое решение още в средата на 2000 г., защо чак те започват сега? Може би защото наближават избори, а градоначалникът Софиянски иска да използва този казус за политически цели.
В общественото пространство досега се е дискутирал само един терен за замяна. Той се намира между Дома на Москва и Природонаучния музей. Неговата площ е близо 2 дка. (два пъти по-голям от сегашната градинка). Това място създава по-благоприятни условия да се изгради бизнес-център, смята арх. Личев, председател на сдружение “Софийски архитекти”. Сградата, която ще бъде изградена там, ще има два входа - единият от “Цар Освободител” по ул. “Бенковски”, другият от ул. “Московска”.
Трите проекта за бизнес-сграда до Руската църква, които се класираха на второ място и получили по 4000 долара премия, са отговорили максимално на изискванията на инвеститора “Абротея Интернешънъл”, а те бяха:
1. Пространствената композиция (сградата) да се впише убедително в околната устройствена и пространствена среда.
2. Да се получи максимална обществена стойност при застрояването на имота като сградата и прилежащият терен да съдържат значителни публични функции, адекватни на обществените функции на околната среда.
3. Функционалните качества на сградата, свързани с изискването да се осигурява безконфликтен пешеходен и автомобилен достъп до сградата.
4. Сградата да съдържа желаната от инвеститора оптимална РЗП, която да удовлетворява инвестиционния интерес.
Проектът на арх. Белян Белчев, арх. Боряна Хаджистоянова, дизайнер Момчил Цветков и консултант проф. Евлоги Цветков залага на един цял обем, наподобяващ екран, върху който да се експонира Руската църква. По нея има прекалено сложни детайли и ако нашата сграда беше “по-бъбрива”, това щеше да убие от детайла, смята проф. Цветков.
Сградата има

три подземни и шест надземни етажа
От надземните пет са нормални, а шестият хлътва навътре. На партерният и първият подземен етаж са разположени магазини, складови части към тях и инсталации. Предвижда се останалите две подземни нива да бъдат паркинг с капацитет 50 автомобила. На първият надземен етаж ще бъде разположена сладкарница с голяма тераса, която е ориентирана към бул. “Цар Освободител”. Офисите ще се помещават на пет етажа. Системата е много гъвкава - малки стаи могат да бъдат превърнати в по-големи помещения. Общо взето е на колони. Проектантите стриктно са спазили РЗП на надземната част да бъде 5400 кв.м. и 3000 кв.м. под земята. Конструкцията ще е скелетна безгредова, стомано-бетонова.
Предвижда се в административната част на сградата да се влиза от ул. “Раковски”. Поради наклона на терена откъм бул. “Цар Освободител” се явява първи етаж, а откъм ул. “Раковски” е партер. Така се образуват два входа. Откъм страната на Руската църква се прави огледален екран с лек наклон. С негова помощ, идвайки от към площад “Батенберг”, се дава огледален образ на църквата, обясняват авторите на проекта. Целта е от по-голяма дистанция да се вижда Руската църква, тъй като идвайки откъм бул. “Батенберг”, тя остава скрита от Природо-научния музей.
Стремежът на арх. Битраков и екипа му е сградата, която ще бъде разположена до Руската църква, да експонира и подчертава значението на околните сгради и едновременно с това да се изгради важен обществен център с много функционално използване. Той ще бъде с 5 надземни и 3 подземни нива. Едното подземно ниво ще бъдат магазини и две нива гаражи с 47 пракоместа. Капацитетът на гаража зависи от желанието на инвеститора. Може да се правят и повече подземни нива, но едва ли ще се наложи, защото движението в тази част на централната градска част е изключително натоварено.
На кота нула се предвижда изграждането на магазини. Отчитайки обществените настроения, авторите развиват една богато озеленена тераса с кафе-сладкарница на втория етаж. По този начин се дава възможност за създаване на осмислено пространство, свързано с многобройните функции на сградата. На същото ниво се предвижда Интернет-клуб. Останалите етажи ще бъдат запълнени с офисни помещения. Проектът не предвижда създаването на по-големи зали, в които да се правят например изложби.
Сградата е

по-ниска от Военния клуб
Причината да се стига до корниза на клуба е за да се увеличи квадратурата, смята арх. Битраков. Надземната РЗП е 4281 кв. м. без да се включва терасата 207 кв.м. Цялата търговска площ възлиза на 1196 кв. м. Конструкцията е безгредова, което дава възможност за опростено изпълнение и за лесни преустройства в офиси. Сградата е проектирана така, че до нея да имат достъп трудно-подвижни хора. Панорамни асансьори ще придават модерен вид на постройката.
Основната идея на своя проект арх. Лозан Лозанов намира в стремежа

да се примирят двете непримирими неща
от една страна да се застрои толкова, колкото позволява терена, и от друга да се изпълни зададеното от инвеститора 5400 кв. м застрояване на площта над терена. Начинът, по който се е опитал да реши този проблем авторът, е като е създал вътрешен двор около едно подземно строителство. Идеята е всички офисни помещения да бъдат някак си неглижирани и на повърхността да се изяви по-малка сграда с обществени помещения. И този както останалите проекти предвижда сладкарница, граждански клуб, изложбени зали, зали за коктейли, за събрания. Предвижда се богато озеленена тераса пред сладкарницата, която да играе ролята на един озеленен терен. На покрива също се предвижда тераса с оглед да се запази специфичният характер на мястото.
Целта е сградата да има по-скоро обществена функция, отколкото да е поредния бизнес-център. Необходимо е да се отбележи, че това е център не само на София, а и на България и би трябвало да се направи сграда, която да отрази обществената значимост на това място, е мнението на арх. Лозанов.
Подземните нива на проектираната сграда са четири. Изградени са около вътрешен двор с диаметър 12 м. Достатъчно е помещенията да се осветят. По този начин те съществуват, но нямат архитектурна изява.

Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА