Last news in Fakti

5 Май, 2022 07:21 3 198 8

Инвеститор на реституиран имот отказа да намали параметрите на застрояване

  • пловдив-
  • реституция-
  • инвеститор-
  • имот

Обект на лют спор е имот на ул. "Асен Христофоров" в Пловдив

Лют спор, съпроводен с обвинения за извличане на политически дивиденти, се разигра на срещата между община Пловдив, инвеститорите на реституирания имот на ул. "Асен Христофоров" и живеещите в съседните блокове. По същество разговорите минаха в три насоки - дали документацията на бъдещия строеж е законна, дали е целесъобразна и дали инвеститорите биха намалили параметрите на строителството, което смятат да разгърнат. Главният архитект на общината Димитър Ахрянов обясни, че промяната на ПУП-а на имота се е случила през 2008 година. До този момент , според старото градоустройство, теренът е бил отреден за детска градина и плувен басейн. След това обаче е реституиран, уточнява Trafficnews.bg.

Тогава са били направени всичките стъпки по процедурата за промяната на предназначението на терена, като са били дадени и обявления на живеещите в зоната. Тогава е имало оспорване на обявлението на ПУП-а от живеещите в един от блоковете. То е влязло в ЕСУТ като жалба, която е била отхвърлена, но след това те не са обжалвали решението в Административен съд. Инвеститорите през 2019 година внасят искане за нов ПУП- , който обаче е само за промяна на параметрите на строителството. По закон такъв тип ПУП-ове не се обявяват, тъй като не касаят смяна на предназначението на имота. На база на новия ПУП е издадено строително разрешение.

Протестиращите отправиха и критики към община Пловдив, че допуска подобен тип застрояване, като заявиха, че главният архитект е можел да откаже строително разрешение като нецелесъобразно. Те поискаха и значително намаляване на строителните параметри.

От страна на инвеститорите Пламен Брънков заяви, че това вече веднъж е сторено. Според първоначалните параметри на имота през 2008 година, те са можели да вдигнат 45 - метрова сграда, което позволявало 16 етажа плюс един и около 250 апартамента. Като застрояването е било над 55%. Сградите в новия им вид ще бъдат 10 - етажни, като интензитетът на строителството пада на 45% , а озеленяването също се вдига. Комплексът няма да бъде от затворен тип, именно за да не спира въздушните маси и да има по-голямо отстояние между самите сгради. Той дори заяви, че собствениците на имота са се лишили от 40 апартамента, въпреки, че е в техен интерес да има повече РЗП. Общата застроена площ ще бъде 17 000 квадратни метра, а паркирането ще бъде осигурено на 110%.

По време на разговорите обаче се размениха доста остри реплики, като според Брънков се правят опити за изкарване на политически дивиденти. Той каза, че уважава каузите на "Спаси Пловдив", но тук нямало място за правене на политика. Асен Костов му отвърна , че те са гражданско сдружение и са против застрояването на града. Упреци имаше към кмета на "Южен" към Костадин Язов и община Пловдив за инфраструктурата в квартала, както и че всичко това, което се случва в момента може да е незаконно.

Протестиращите казаха, че когато получат пълната документация за строежа, ще изготвят жалба и ще я входират в съда. Инвеститорът също заяви, че това е единственият път да се определи кое е е законно и кое не. Костадин Язов и Димитър Ахрянов бяха категорични, че всяка една стъпка, която е направена по този проект, е напълно законна и те нямат друга алтернатива , освен да спазват нормативната уредба.

След срещата Димитър Ахрянов заедно с протестиращите седнаха , за да им бъде представен проектът и да се обясни всичко по него.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен от Пв

    9 1 Отговор
    Поредната огромна грозотия нагъчкана с кутийки-инвестиционки без гаражи! Ще изреват т.нар. инвеститори закупили си маломерка с банков кредит след спукването на балона! Много бързо забравиха какво стана след 2008-9 година!
  • 2 Последния Софиянец

    2 9 Отговор
    Поредните гербави се пробват да организират протести и да пречат на промяната. Промяна без пари не може, затова трябва да се строи и застроява ударно
  • 3 Перо

    9 1 Отговор
    Реституцията с кошаревски свидетели ли е?
  • 4 £€¥√

    5 1 Отговор
    Мдам,тук на Марица е пълно с такива вече
    Чудят се коя стара къща да бутнат да строят а никой не ти дава гаражи за коли
  • 5 Урко

    5 3 Отговор
    Лесно е да кажеш, че си против застрояването. Само че това не става с лозунги и писане на жалби. След като законодателно е разрешено, то няма как да се забрани. Даже и протестиращите биха почнали да строят ако им падне отнякъде терен, от който могат да спечелят милиони
  • 6 Деомор

    4 3 Отговор
    Сега разбирате ли, колко е стойността на конкретно жилище. Представете си, че сте се сдобили с мечтания дом, след дългосрочна ипотека и малко по-късно всичко около жилището се променя в отрицателна посока, а ти имаш право само да си плащаш ипотеката и да си траеш. Според мен е по-гъвкаво да си под наем.
  • 7 Потърпевш отВарна

    5 1 Отговор
    Смятам да внеса жалба в съда за обещетение като пострадал от подобен казус. За влошени жизнени параметри в жилището ми поради засенчване и автоматично падане на цената и възможността за продаване на имота . Ами всички с подобни проблеми( мисля, че са хиляди) да го направят. Само единни действия ще ни спасят от барикадиралите се зад разтегливия като дъвка ЗУТ печалбари!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.