Last news in Fakti

18 Май, 2022 13:21 3 504 3

Нов рекорд на жилищния пазар

  • сащ-
  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване-
  • щати

Цените в САЩ превишиха 20%

Нов рекорд на жилищния пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Според последния индекс на цените на жилищата на CoreLogic, стойността им в САЩ през март 2022 г. продължава да показва силно увеличение, нараствайки с 20,9% на годишна база, като по този начин пазарът регистрира нов рекорд. „Годишният ръст на американския индекс беше най-големия, който сме измервали в 45-годишната история на индекса на цените на жилищата на CoreLogic. И предвид бързото нарастване на лихвите по ипотечните кредити, достъпността на жилищата за купувачите рязко падна. През април фиксираните лихви по 30-годишните ипотеки бяха средно с почти 2 процентни пункта по-високи спрямо година по-рано. Изплащането на главница и лихва при покупка на жилище се е увеличило средно с около 50% през април спрямо април миналата година“, казва д-р Франк Нотафт, главен икономист в CoreLogic.

На национално ниво цените на жилищата в САЩ са се повишили с 20,9% през март 2022 г. в сравнение с март 2021 г. На месечна база стойностите са нараснали с 3,3% спрямо февруари 2022 г.

„Очаква се годишният ръст на цените на жилищата да се забави до 5,9% чак през март 2023 г.“, коментират анализатори.

През март Тампа (Флорида), регистрира най-голямо годишно увеличение на цените на жилищата сред 20-те най-големи столични района в страната - 32,5%. Финикс се нареди на второ място с ръст от 30,4% на годишна база. В края на класацията са районите около Ню Йорк и Вашингтон (+9,9%).

Отразявайки тенденциите на столично ниво – Флорида и Аризона бяха щатите с най-висок ръст на цените на жилищата, съответно с 31,4% и 28,7%. Тенеси изпревари Невада на четвърто място с 26,7% увеличение на цените на жилищата.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    1 7 Отговор
    Имат пари - купуват.
  • 2 Уса

    10 2 Отговор
    Купуват корпорации и бизнеси с цел да си инвестират парите на сигурно предвид кризисния ураган,който се задава воден от мумията президент.Моята къща преди войната беше 220 000 сега ми предлагат 300 000 кеш хора с куфарчета и чекмеджета.Схемата е същата като при жилищата в България,където има и балон в цените,който скоро ще се спука
  • 3 7339

    5 1 Отговор
    При Мимето развитие няма, само деградация. Напиши една смислена статия, какво става с цените на месечна база, броя заявления за ипотечен кредит, лихвените проценти, разпродажбата на ипотечни застраховки, броя обяви, времето което престояват обявите, броя имоти с намаления ...