Last news in Fakti

6 Юни, 2022 10:25 17 481 25

Нов рекорд при цените на имотите

  • сащ-
  • жилища-
  • вторичен пазар

В САЩ нивата достигнаха тези от 1999 година

Нов рекорд при цените на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Средната цена на жилищата от вторичния пазар в САЩ отчита ръст от 14.8% през април. Средната цена на апартамент е 391 200 USD. От Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), припомнят, че последно такива показатели са наблюдавани през 1999 г.

През април продажбите са намалели с 2,4% на месец и с 5,9% на годишна база. Сезонно коригираният годишен процент е 5,61% - най-ниският от юни 2020 г.

„По-високите цени на жилищата и повишаването на лихвените проценти по ипотечните заеми доведоха до спад при продажбите. Връщаме се към нивата преди пандемията“, казва Лорънс Юн, главен икономист в NAR.

Потребителите са песимистично настроени към пазара на жилища. Само 19% от тях, анкетирани от Fannie Mae през април, посочват, че сега е добър момент за покупка на къща или апартамент, спрямо 47% година по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нормално

    42 1 Отговор
    Тази средна цена е равна на средната 10 годишна заплата на бачкер без колеж и без специални умения и повишения.
    Ако приложим същия модел на изчисление, трябва да умножим 900 лв по 120 за да стигнем до средната цена у нас. Но това няма да е достатъчно:
    1. Защото среден американски апартамент, означава 200 кв метра лукс у нас.
    2. Защото у нас има цели области в които не можете да си намерите никаква работа, дори и на минималка.

    Извод: Средната цена за прилично жилище поне 100 кв м в София трябва да е към 60 000 евро.
    Другото с ие чист обир.

    Коментиран от #3

  • 2 Спас

    16 1 Отговор
    Това са стари данни. И аз ги гледах цените в САЩ. Падна ли са с 25 процента през март. Просто данните за март ще излезнат във данните за второто тримесечие, защото за реализиране на сделка им трябват два месеца в сащ
  • 3 ежко

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "нормално":

    Реално погледнато, като се вземат предвид данъците за недвижима собственост сметката е по-друга.В Ню Йорк, в добър квартал за къща с квадратура 250м2/със стойност 1,5-2 милиона/ ще плащаш годишно едни 50 000 долара /може и повече/ само данък недвижима собственост.За 20 години все едно,че си я платил двойно, дори ако си без ипотека и неотяитайки инфлацията.
    Ако при нас въведат подобни данъци, ще се почне масова рапродажба и 90% от строителите ще фалират.
  • 4 Аз Кочо

    16 2 Отговор
    Колкото по бързо растат цените толкова по бързо ще гръмне балонът. И без това цените отдавна са откъснати от фундамента. Всичко е въпрос на време
  • 5 Мен

    11 2 Отговор
    Средната цена имот в Торонто е с около пр. По висока от тази в манхатън. А в предградията на Торонто е 4 пъти по висока от предградията на Ню Йорк. БВП НА Ню Йорк е колкото целият БВП на Канада. Ситуацията в България е подобна на тази в Канада умножена по 10. Извода много крокодилски сълзи ще се леят в България в скоро време
  • 6 Мен

    7 1 Отговор
    Средната цена имот в Торонто е с около 10 пр. По висока от тази в манхатън. А в предградията на Торонто е 4 пъти по висока от предградията на Ню Йорк. БВП НА Ню Йорк е колкото целият БВП на Канада. Ситуацията в България е подобна на тази в Канада умножена по 10. Извода много крокодилски сълзи ще се леят в България в скоро време
    13:38 06.06.2022
  • 7 Анализатор

    8 1 Отговор
    Някой ще реве много ще реве
  • 8 Анализатор

    7 1 Отговор
    Някой ще реве много ще реве
  • 9 7958

    1 1 Отговор
    Ох, за нищо не ставаш Милена. Тотални глупости пишеш.
  • 10 ха сега де!

    7 0 Отговор
    И кое сега е вярното?

    Факти: За пръв път от 2 години жилищата поевтиняха 6 Юни, 2022 09:43

    Факти: Нов рекорд при цените на имотите 6 Юни, 2022 10:25

    Изглежда няма връзка между "главния и централния" мозък.
  • 11 Софянец

    4 6 Отговор
    Инвеститори и брокери станаха милионери,докато чакате да гръмне балоня.Те си направиха парите докато драскате тук и хленчите.Проблема е ,че искате всички да дойдете в София и затова цените ще са само нагорееее.
  • 12 До софианец

    9 1 Отговор
    90 пр купиха на 900 1000 евро на м2 и сега искат по 2000. Но купуват единици. Виж за брокерите съм съгласен. А за цените ще растът, но важното е дали някой ще ги плаща. В един момент ще дойде корекцията която е неизбежна.
  • 13 Обикновен

    9 5 Отговор
    Жилищата които се строят в момента стават по-скъпи заради строителните материали, но абсолютна спекула е да се продават вече готови или стари жилища на нови толкова високи цени
    Голяма алчност!

    Коментиран от #14

  • 14 Спас

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Обикновен":

    Цените на материалите започнаха да падат в световен мащаб, просто всички станаха много алчни и затова цените са такива. Който си купи сега имот на зелено най-вероятно няма да го види реализиран.
  • 15 Гост

    4 5 Отговор
    Не е до алчност - пазара определя цените, а те щом са такива значи има купувачи
  • 16 До гост

    10 2 Отговор
    Пазара определя цените, но това не значи че се продават на исканите цени. Всеки си иска но единици купуват. В момента няма пазар.
  • 17 Гост

    3 7 Отговор
    Пазар има,това ,че драскате тука няколко мизерници нищо не значи,НИЩО
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 баба ЯГА

    3 1 Отговор
    В КОМЕНТАР 18 БЕ НАПИСАНО СЛЕДНОТО .........А нещо за пазара на къщи в Барселона ?............Какво нецензурно има в този обикновен и прост въпрос ?
  • 20 До гост

    5 2 Отговор
    Мизерника сити бе галфон. Това че си се нас. Рал и си купил на пик на балона си е твой проблем. Не сме длъжни да ти четем глупостите
  • 21 Гост

    4 5 Отговор
    Аз живея в къща с прилична градина и зеленина.Имоти не ме интересувът,влизъм тука да се разтоварвам.Но мислите ли,че като само ревете някой ще ви даде имот без пари ха ха ,жалкари
  • 22 Кочо

    5 1 Отговор
    До гост, правилно те е характеризирал този над мен. Такива като теб или са платени драскачи на имот ата мафия или са се усетил че са се набълбучкали с непродаваем коптор. Знам че е тежко да се шрецакаш, но не всичко е пари братле. Сега ще пиеш една студена вода и ще чакаш следващата врътка на пазара след около 10 15 години. Аре бегай да си лягаш и спри да се зъбиш по форумите
  • 23 До гост

    2 6 Отговор
    Тия с къщите не пишат тук, пишат пишман инвеститорите в коптор непродаваем и четворно надценени.
  • 24 Гост

    2 5 Отговор
    Ревете,ревете яко ме разтоварвате ха ха панелни мишки
  • 25 До гост

    9 2 Отговор
    Панелната мишка си ти.Кажи сега колко наби за панелката и колко си я пуснал в имот бг.
    Хахахаха