Last news in Fakti

7 Юли, 2022 13:21 10 694 5

Спад в продажбите на тези имоти

  • сащ-
  • жилища-
  • лукс

По-малко сделки с луксозни къщи в САЩ

Спад в продажбите на тези имоти - 1
Снимка: Shutterstock

От всички реализирани сделки с жилищни имоти в САЩ делът на покупко-продажбите в луксозния сегмент представляват 5%. Техният дял през месец май тази година е спаднал със 17.8% на годишна база, което е най-големият спад от началото на пандемията с коронавируса.

За последното десетилетие е имало само два други случая, в които продажбите са спаднали по-сериозно, и двата по времето, когато е започнала пандемията: трите месеца, приключващи на 31 май 2020 г., когато продажбите са паднали с 21,6%, и трите месеца, приключващи на Юни 2020 г., когато транзакциите са намалели с 23,6%.

„Броят на хората, които имат възможност да купят луксозни недвижими имоти, намалява, защото фондовият пазар пада, а лихвите по ипотечните кредити се повишават“, казва в доклада Елена Флек, агент за недвижими имоти Redfin от Уест Палм Бийч, Флорида.

„Добрата новина за купувачите е, че пазарът става по-балансиран и конкуренцията намалява. Разбира се, това не помага на многото американци, които бяха напълно изгонени от пазара заради високите цени“, добавя тя.

Богатите купувачи награбиха по-големи жилища в по-слабо населени райони малко след края на първоначалното блокиране заради коронавируса и до миналото лято запасите от имоти бяха сериозно изчерпани. Цифрите показват, че предлагането на луксозни жилища за продажба е спаднало с 12,4% на годишна база през първото тримесечие в сравнение с рекордния спад от 24,6% миналото лято на 2021 г.

Докато балансът между търсене и предлагане започва да се възстановява, недостигът в предлагането вероятно също е фактор за спада в продажбите на луксозни имоти.

Междувременно цените на луксозните имоти скочиха с 19,8% през първото тримесечие в сравнение с пиковия им ръст от 27,5% през пролетта на 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор
    какви жилищни имоти? американците масово живеят в тъй наречени кучешки колиби !
    тяхните къщи са дървени!!!!
    , за има-няма едни 20 години и прогниват те не строят като българина от бетон и тухла вечни къщи !
  • 2 Даваме джурналиста

    3 1 Отговор
    Сложете един път съответстваща снимка на статията.Туй на снимката НЕ са луксозни имоти,а са за т.нар.средна класа в САЩ,ЕС,Австралия,Бразилия и прочее-предградие от тип затворен комплекс.Само в България туй може да се счита за лукс,ама не е лукс!Като едно време преди 15 години обява:"луксозна новострояща се луксозна кооперация"????
  • 3 МирО

    4 3 Отговор
    Балона се надува, надува, надува - БУМ!!!
    Зима ИДЕЕ...ЕЕЕ - ще е ... даго кажем "весело".
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЯЗЪК

    2 1 Отговор
    А нещо ново за къщите в.......Барселона например ?