Last news in Fakti

30 Май, 2022 15:21 6 128 0

Нов имотен сегмент привлече инвеститорите

  • инвестиции-
  • сегмент-
  • недвижими имоти

Ръст от 34% при вложения в търговски имоти в света

Нов имотен сегмент привлече инвеститорите - 1
Снимка: Shutterstock

Световните инвестиции в търговски имоти са се увеличили с 34% на годишна база до 282 млрд. USD през първото тримесечие на 2022 г., сочат данните на консултантската компания CBRE. Инвестициите са нараснали с 47% в Северна и Южна Америка, 25% в EMEA и 5% в Азиатско-тихоокеанския регион.

През изминалите 6 тримесечия инвестициите в жилища бяха на първо място. През първото тримесечие на текущата година инвестициите в този сегмент възлизаха на 76 млрд. USD, което е ръст от 18% спрямо година по-рано.

Офисите останаха на второ място с 82 млрд. USD, което е с 44% повече спрямо първото тримесечие на 2021 г.

Обемът на инвестициите в промишлени и логистични съоръжения се увеличи с 41% до 61 млрд. USD.

Секторът на търговията на дребно показа най-висок темп на растеж (+65%) с обща инвестиция от 33 млрд. USD.

Нарастващите цени на суровините, прекъсванията във веригите за доставки и високото потребителско търсене доведоха до повишаване на инфлацията по света. Централните банки затягат паричната политика и въвеждат по-високи лихвени проценти на фона на икономическата несигурност и това вероятно ще се отрази на пазара на имоти.

CBRE прогнозира, че световните инвестиции през тази година ще бъдат с около 2% по-малко от рекордните през 2021 г. Очаква се EMEA да претърпи най-голям спад (-5%), до голяма степен компенсиран от растежа в Азиатско-тихоокеанския регион (+5%). Инвестициите в САЩ ще паднат с около 1% спрямо нивата от 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА