Last news in Fakti

7 Юни, 2022 13:21 2 794 6

Ръст от 73% при покупката на жилища от чужденци

  • испания-
  • жилища-
  • чужденци-
  • купувачи-
  • сделки

До голяма степен това се дължи на активността на руснаците в Испания

Ръст от 73% при покупката на жилища от чужденци - 1
Снимка: Shutterstock

Според последния тримесечен доклад за пазара на недвижими имоти на Испанската асоциация на поземлените регистратори, през първото тримесечие на 2022 г. чуждестранните купувачи са сключили 21 638 сделки за покупката на жилища в Испания. Това е със 73% повече спрямо същия период на миналата година.

В резултат пазарният дял на чуждестранните купувачи на испанския пазар на имоти нарасна до 13.2% през първото тримесечие на текущата година спрямо 12.6% в края на 2021 г. Това е най-високото ниво от четвъртото тримесечие на 2017 г.

На годишна база търсенето на испански жилища се е увеличило най-вече от страна на холандци (+190%), поляци (+175%) и норвежци (+173%). Украинците са купили 245 обекта през първото тримесечие, което е с 63% повече спрямо миналата година. Руснаците са придобили 446 къщи и апартаменти. Тук годишният ръст е 55%.

Класацията на чужденците, които са придобили най-много имоти, се оглавява от британци, германци и французи. В ТОП 5 влизат още Мароко и Швеция. На следващите пет позиции са Белгия, Холандия, Румъния, Италия и Полша. Руснаците остават на 11-та позиция. След тях са китайците, ирландците и норвежците. На 15-то място са украинците.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 4 Отговор
    Купуват хората здраво,а тука няколко мизерника все ревът,че им е скъпо

    Коментиран от #2

  • 2 Спас

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    На центъра в Барселона струва колкото панелка в Люлин. Нормално е да се продават като топъл хляб. Миналата година по това време в Младост новото строителство вървеше по 1000 евро, сега тука ми рекламират 1500 евро в Овча Купел. Някои хора са решили да забогатяват бързо, ама от високо се пада най-лошо.
  • 3 Гост

    2 2 Отговор
    Ходи в Барселона,какъв ти е проблема?Но там се работи за разлика оттука.Работил съм навънка и съм обикалял свят ,но там си оставаш чужденец цял живот

    Коментиран от #4

  • 4 Спас

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    И аз съм работил навън- Италия, Германия, Ирландия и две години в Сащ. Където е работата там е домът. Палиш колата и заминаваш. Ама да купувам жилище и да ставам роб на банка няма да стане. Това е най-голямата грешка.
  • 5 Жоро

    1 0 Отговор
    Що не кажеш Спасчо какви са цените на имотите там където си бил а?
  • 6 Бай дедж

    1 1 Отговор
    Във Виена средна цена на имотите 5000евро на квадрат приъъ средна заплата 2300 евро правете си сметка дали тука е ск