Last news in Fakti

4 Август, 2022 17:25 2 467 6

Продажбите се забавят

  • великобритания-
  • продажби-
  • цени-
  • жилища

Спад от 13% при продажбите на жилища във Великобритания

Продажбите се забавят - 1
Снимка: Shutterstock

Според доклада на Zoopla за индекса на цените на жилищата в Обединеното кралство продажбите през юни са намалели с 13% на годишна база. Средното време за одобрение на продажба също се увеличава, с 22 дни през юни и 20 дни през месец май. „Има сигнали, че инерцията на пазара се забавя и по-голямата чувствителност към цените ще доведе до по-бавно поскъпване до края на текущата година“, казва Грейн Гилмор, ръководител на изследванията в Zoopla.

Ръстът на цените на жилищата през юни е бил най-ниският от декември 2019 г., като средните стойности са се повишили само с 0,1%.

Други признаци обаче сочат по-висока активност през последните месеци. Данните на Bank of England показват, че кредитирането през юни е било на най-високото си нивоза последните 8 месеца, въпреки увеличението на лихвения процент по новите ипотеки. Банките са одобрили 66 200 жилищни кредита, малко повече от април и над оценките на икономистите за спад до 64 000.

Пазарът започва да усеща въздействието на нарастващите лихвени проценти, което ще оскъпи заемите, тъй като подхранваната от пандемията надпревара за пространство започва да отстъпва. Според Zoopla потребителското търсене, макар и все още високо в сравнение със средното за пет години, започва да се връща към по-нормални нива.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    9 0 Отговор
    Издадени разрешителни за строеж на нови жилища брой апартаменти за Q2 2022- 5984 броя, за Q1 3316. Милена да сметне, колко процента ръст на строителството има. При спад на търсенето с 30%.

    Коментиран от #2

  • 2 Коментар

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    За София град.
  • 3 МирО

    15 0 Отговор
    М да - горе на парзалката сме - очакваме спускане,
    с колко ще паднат цените на имотите - Господ знае.
    Кой купил на високи цени - купил - Животът е радост и тъга.

    Коментиран от #5

  • 4 Ванко

    12 0 Отговор
    До няколко месеца брокерите ще се молят да има спад,а то няма да е спад а ще е меко казано мега срив....
  • 5 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "МирО":

    Не спускане, а сгромолясване ще бъде. Има лакомници награбили се с по 20 имота, чакащи с години някой балък да клъвне на безобразно високата цена. Тая свърши вече. Банката си иска парите.
  • 6 Сашо

    2 0 Отговор
    Брокери в бг тичайте да си търсите работа че глад ви чака ама яко