Last news in Fakti

28 Март, 2003 00:00 880 0

Жк „Младост-3" - панелна джунгла с гарнитура от тухли

  • младост-
  • комплекса-
  • долара-
  • пазара-
  • средните-
  • офертни-
  • проблемите-
  • райони-
  • които-
  • панелките-
  • офертни цени-
  • средните офертни-
  • средните офертни цени
Жк "Младост-3" се намира в югоизточните райони на българската столица. На север от комплекса се намира жк "Младост-1А", на запад - жк "Младост-2", на юг - жк "Младост-4". На изток е полето между комплекса и жк "Горубляне" и едноименния квартал.
, По-предпочитаната част накомплекса е около поликлиниката и общината.В комплекса
зеленината е оскъдна
В близост до него няма промишлени предприятия, които да носят риск за околната среда. По-големи шумови натоварвания от преминаващите автомобили и замърсяване с отработени газове от тях има в зоните на големите пътни артерии, преминаващи около и през комплекса. Най-големи рискове за чистота на въздуха съществуват по протежение на булевадрите "Александър Малинов", "Йордан Милев" и "Свето Преображение" и кръстовищата между тях.
Едно от най-големите предимства на комплекса е, че
почти всички жилища са топлофицирани
Основните пътни артерии, по които се движи масовият градски транспорт, са в добро състояние. По някои от вътрешнокварталните улици има дупки. Това се отнася най-вече за северния и южния край на комплекса. В северния проблемите идват от това, че там до преди десетина-петнайсет години е имало казармени райони, които още не са напълно облагородени. В южната част улиците се разбиват от продължаващото жилищно строителство.
Транспорт
За пътуване от и за "Младост-3" могат да се ползват автобусите 4, 76, 111, 213, 305 и 306. По-удобни комуникации имат жителите в северозападните райони на комплекса, защото те могат да ползват всички изброени по-горе маршрути на градския транспорт.
Сграден фонд
За разлика от други панелни комплекси в жк "Младост-3" има доста голямо разнообразие от сгради. Вс още най-многобройни са панелките. Най-старите от тях (с външните балкони) или известните тук като "кремиковските панели", са концентрирани в района южно от териториалната администрация. При тях и проблемите с поддръжката са най-много. Останалите панелки са по-нови. Независимо от възрастта си панелките и в жк "Младост-3" си имат един основен недостатък - на много от тях през фугите прониква вода и влага в жилищата. Дори отвън личи, че са правени опити проблемът да бъде решен. Фугите са измазани с някакво черно покритие, рязко контрастиращо на сиво-белия цвят на сградите. Доколко тази декорация помага да се решат проблемите с течовете си знаят самите обитатели на панелките. Блоковете тип ЕПК също не са малко. Най-привлекателни за клиентите са новопостроените тухлени кооперации в югозападната част на комплекса. Някои от тях са облицовани с декоративни тухлички и отдалеч грабват погледите на минувачите. В тях преобладават апартаментите с по-голяма площ.
Конюнктура
През май септември миналата година гарсониерите в жк "Младост-3" са се предлагали за продажба на средни цени от 10 600 долара, а в края на март 2003 г. - за 11 700. Причина за големия скок е обезценяването на американския долар.
На пазара на двустайните апартаменти през периода също се забелязва повишаване на средните офертни цени - от 14 500 на 16 200. Причината за този по-голям скок са главно излезлите на пазара нови тухлени жилища. По същата причина се наблюдава и скок на средните офертни цени на тристайните апартаменти - от 19 200 на 22 700 долара.
На пазара на наемите също се наблюдава известно нарастване на цените. За периода от септември досега средните офертни цени на гарсониерите бележат ръст от 86 на 92 долара, на двустайните от 106 на 126 долара и на тристайните от 164 на 188 долара.
picture:2,20030328_1.bmpВасил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА