Last news in Fakti

1 Април, 2003 00:00 501 0

Пет са офертите за доизграждане на АЕЦ "Белене"

  • белене-
  • петков-
  • централа-
  • атомна-
  • аец белене-
  • атомна централа
Принципни оферти за новата атомна централа в Белене са подали пет от поканените от българска страна компании, съобщи за в. ПАРИ проф. Петко Петков, председател на Гражданския комитет за продължаване на строежа на АЕЦ Белене. Руската Атомстройекспорт, американската Westinghouse, френската Framatom, чешката Skoda и държавната компания от Канада Atomic Energy Of Canada Ltd. са готови да строят втората АЕЦ. От Министерството на енергетиката и енергийните ресурси уточниха, че шестата поканена фирма - японската Mitsubishi Heavy Industries, не е подала документи. Оттам са изпратили писмо, в което заявяват, че запазват интереса си към развитието на ядрената енергетика в България, но не могат да предложат подходящ за АЕЦ Белене проект.
Предложението към шестте компании да изпратят принципни оферти направи енергийното министерство въз основа на предварително заявен интерес от тяхна страна. Очаква се постъпилите документи на кандидатите да съдържат предложения за самия проект на строителство, за технологията, по която ще се изгражда реакторът - кое поколение е, къде е прилагана, какви са резултатите от експлоатацията. Според проф. Петков изборът на МЕEР ще се основава на критериите за ядрена безопасност, енергийна ефективност, продължителност на строителството, размер на инвестициите, очакван срок на възвръщаемост. В края на м. г. МС отмени постановлението от 1992 г., с което беше спряно строителството на втора атомна централа. За да започнат официално каквито и да е международни конкурси за изпълнител на строежа на АЕЦ Белене обаче, трябва да се вземе отделно решение за изграждането на нова атомна централа, допълни проф. Петков. Според него засега специалистите се обединяват около идеята да бъдат изградени 2 нови реактора, всеки от тях с мощност между 600 и 700 мВт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА