Last news in Fakti

21 Юни, 2022 16:17 8 008 7

Съдбата на летище "София" при новия концесионер

  • летище софия-
  • соф кънект-
  • sof connect-
  • реконструкция

Едва 140 млн. рв. ще се вложат за реновиране на летище "София" през следващите 5 години

Съдбата на летище "София" при новия концесионер - 1

Близо 2 години след като "СОФ кънект" беше избрана за концесионер на един от стратегическите обекти в българската столица - летище "София", беше повдигната отчасти завесата какво ще се случи на аеропорта през идните 5 години. Накратко, след летния сезон Терминал 2 ще се превърне в строителна площадка, като в същото време ще продължи да функционира. Целта е през 2023 г. всички полети от Терминал 1 да се извършват на реконструирания Терминал 2. За целта концесионерът обявява още следващия месец тръжни процедури за нова система за прием и обработка на багажа, като предвижда пътниците да могат сами да си чекират багажа. Двойно ще се увеличат гишетата за чекиране, рентгените и гишетата за паспортен контрол.

След края на обновяването и разширяването на Терминал 2 летището ще разполага с 2000 кв.м напълно нова зона за шопинг. Реновирането касае изцяло т.нар. "стерилна зона", т.е. след преминаването на паспортния контрол. Ще бъде създаден напълно нов food court с ресторанти, кафенета, тераса и зона за пушене. Създаваенто ѝ трява да започне в началото на 2023 г. Към момента има предложения от 7 фирми за ремонт, от които 3-4 са международни.

Единствената зона, която ще се реновира там, където достъпът е свободен, е паркингът, който е в много лошо състояние. Докато той се реновира, ще бъдат открити 3 временни паркинга. На покрива на реновирания вече паркинг се предвиждат зони за събития и хранене.

Неясна остава засега как ще се развива парковата зона, която граничи с Терминал 2 и площадката за спотъри. Предвижда се единствено тераса, която обаче ще е отново достъпна само за пътници.

След реконструкцията на Терминал 2 и прехвърялнето на всички полети от Терминал 1, старият терминал ще бъде запазен като историческа сграда. Там ще се обслужват частните полети.

Общата инвестиция на реновацията на летище "София" за първите 5 години е 140 млн. лв. Дали тези пари ще стигнат за всички предвидени ремонти, предвид драстичното поскъпване на строителните материали, предстои да видим. Сумата е наполовина от първоначално предвидената, а причината да се редуцира е пандемията.

Строителството на Терминал 3 ще е на дневен ред едва след като завърши реконструкцията на Терминал 2. Физически той ще е продължение на първи посока Терминал 1.

Фокусът на новия концесионер ще е върху привличането на нови авиокомпании и откриването на близо 100 нови дестинации. Задачата е трудна, като се има предвид, че на 40 полет със самолет е едно най-големите летища - новият аеропорт на Истанбул, откъдето може да се стигне до всяка точка на планетата.

Концесионерът набляга и на екологията, като до 2028 г. се ангажира да подмени всички превозни средства с електрически.

Съдбата на летище "София" при новия концесионер

Съдбата на летище "София" при новия концесионер

Съдбата на летище "София" при новия концесионер


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 456

    18 7 Отговор
    140 милиона за 5 години... но Баце преди 2 години напълни чекмеджето.

    Коментиран от #5

  • 2 изпращач

    10 1 Отговор
    Хронически болното место на терминал 2 на летището е паркирането на колите, на изпращачите, посрещачите и такситата!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "456":

    Сега и БСП вицето го пълни....
  • 6 имаше БГА

    6 0 Отговор
    Така наречените "граждански летища" много , ама много отдавна загубиха значението си вследствие политиката на българските правителства/без значение/.Единствено за което евентуално в бъдеще може да се използват, е за военни цели.Сори, авиацията ми отлетя, безвъзвратно.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.