Last news in Fakti

4 Април, 2003 00:00 650 0

Купувате панелка - проверят ви парите

  • агенцията-
  • срещу-
  • закона-
  • информация-
  • изпирането-
  • промените-
  • разузнаване-
  • финансово-
  • изпиране-
  • тайна-
  • промени-
  • мерките-
  • които-
  • правят-
  • киров-
  • адвокатската-
  • служба-
  • между-
  • националната-
  • работи-
  • срещу изпирането-
  • финансово разузнаване-
  • мерките срещу-
  • меркит
, Промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари няма да ограничат реално прането на париПо утвърдилата се в последните години печална законотворческа практика и измененията в Закона за мерките срещу изпирането на пари не минаха без скандали.
Най-яростен вой наддадоха
юристите. Предложението на законодателя беше адвокатът да бъде задължен да дава информация за действия на свои клиенти, когато знае, че консултацията му ще се използва с цел изпиране на пари. По-късно текстът бе променен - юристите да докладват за пране на пари само, ако клиентът им е поискал консултация как да наруши закона и да прикрие следите на нечистите си капитали.
Обект на проверка
ще бъдат сделки на стойност над 30 000 лв. или тяхната равностойност в чужда валута. Посредниците в търговията с недвижими имоти, лицата, които извършват сделки с благородни метали, скъпоценни камъни, произведения на изкуството и данъчни консултанти също ще предоставят информация за съмнителното им финансиране. Така всяка покупка на двустайна панелка в непрестижен квартал на столицата ще бъде обект на предписанията на този закон. И току-виж, изкарали средностатистическия българин - купувач на жилище, виден перач на пари. В случай, че не успее да докаже произхода на скромните си средства, разбира се.
Няма да бъде задължен да дава информация юрист, който осъществява процесуално представителство, гласи друга разпоредба от промените. В противен случай би се опорочило правото на защита. Не подлежи на съобщаване информация, станала известна при или по повод участие в съдебно производство, което е висящо, предстои да бъде открито или е приключило.Информацията се предоставя в Агенцията "Бюро за финансов контрол", която с промените се преименува на
Агенция за финансово разузнаване
Тя ще получава, съхранява, проучва, анализира и разкрива на правоохранителните органи информация, получена при условията на Закона за мерки срещу изпирането на пари.
Взаимодействието между Агенцията за финансово разузнаване, БНБ, службите за сигурност и обществен ред, Националната следствена служба и прокуратурата се уреждат с инструкции на министъра на финансите и съответно на управителя на БНБ, министрите на вътрешните работи, отбрана, директорите на националната разузнавателна служба и националната следствена служба и главния прокурор. Министърът на финансите определя реда, по който ще работи с агенцията.
Нова аления в закона дава право на директорът на агенцията за финансово разузнаване да сключва, изменя прекратява международни договори относно обема на информация по случаи, свързани със съмнение за изпиране на пари. Друга поправка задължава чуждестранните застрахователни дружества също да докладват при съмнение за пране на пари. Досега това изискване беше в сила само за българските застрахователи.
Основните мотиви, с които Министерски съвет предложи промени в Закона за мерките срещу изпиране на пари, беше синхронизиране с правото на Европейския съюз. Първият стандарт, който урежда тези отношения, е заложен в директивата на съюза за предупреждаване при използването на финансовата система за целите на изпиране на пари. Тя бе приета през 1991 г. През 2001 г. в сила влезе нова директива, която измени и допълни предишната, което доведе и до промяна в българския закон.
Законодателството срещу изпирането на пари
което се установява в началото на 90-те години, промени традиционните възгледи, е мнението на Васил Киров, директор на Агенцията за финансово разузнаване. Първият променен стереотип беше банковата тайна като изключително съкровено право. Вторият е нещо, което се променя с директивата от 2001 г. срещу изпирането на пари - това е адвокатската тайна, обяснява той. Докато нарушаването на стереотипа на банковата тайна беше пълно, то нарушаването на стереотипа на адвокатската тайна е изключително ограничено и така е заложено в промените в закона. Силният отпор на адвокатската гилдия Киров си обяснява с непознаването в детайли на това, какви точно промени се правят.
Агенцията се интересува от финансовите ресурси, с които разполага организираната престъпност. Разследваните случаи от прокуратурата за миналата година възлизат на близо 300 млн. евро. И това не са покупко-продажби на апартаменти в крайните квартали на София.
Законът за мерките срещу изпиране на пари ограничава сътрудничеството с държавните институции. Ние не може да им предоставяме информацията, която събираме, но може да получаваме информация от тях. Целта е постепенно да се отвори възможност за диалог между институциите, поясни Киров. Началото е дадено вече с промените, които дават възможност за по-добра координация с Министерството на вътрешните работи.
За по-ефективна работа между държавните институции и агенцията се очаква в скоро време да започне
двегодишна програма
Постоянен съветник от Испания ще организира обучението на български служители от агенцията и служителите от съответните министерства и служби. Финансовото изражение на програмата е 1,2 млн. евро. В проекта още се предвижда да вземат участие и Франция, Италия, Дания.
Въпреки приетите промени в Закона за мерки срещу изпирането на пари, остава въпросът няма ли да бъдат хванати само дребните перачи на пари, а големите играчи необезпокоявани да продължат с незаконната си дейност. Адвокатите от своя страна едва ли ще хукнат към Агенцията за финансово разузнаване, тутакси щом разберат, че клиентът им иска да направи сделка примерно за 100 000 лв., от която естествено ще получат процент. Колкото по-голяма е сделката, толкова по-тлъста е комисионната. А и без това българските закони се правят винаги да са в угода на всички заинтересовани страни. Или с други думи казано, с пълна сила важи принципът - законите се правят не за да се спазват, а за да се заобикалят.
Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА