Last news in Fakti

7 Април, 2003 00:00 804 0

Балканкар холдинг ще се продава на парче

  • балканкар-
  • холдинга-
  • холдинг-
  • върху-
  • кредиторите-
  • дружества-
  • синдикът-
  • тъй като-
  • балканкар холдинг
Обмисля се разпродажба на Балканкар холдинг на парче, ако не се разреши въпросът с огромната му задлъжнялост, заяви вицепремиерът Николай Василев. Не може да бъде сигурно, че приватизацията на Балканкар холдинг ще бъде успешна, тъй като попаднахме в много съдебни клопки не по наша вина, заяви Василев. Основният проблем на дружеството е високата му задлъжнялост и ако има напредък в тази област, Балканкар ще бъде продаден успешно. На 24 март тази година изтече срокът за подаване на индикативни оферти за участие в раздържавяването на холдинга и 14-те му дъщерни дружества. Единствената оферта беше подадена от новосформирания Балкарс - Консорциум, в който участва Индустриален капитал холдинг. Процедурата за приватизация беше официално обявена на 3 февруари т. г., като тогава агенцията очакваше сериозен интерес поне от 4 компании. Ако в законовия срок от четири месеца не бъде сключена сделка за продажба, синдикът ще е този, който ще продава. Караиванова оцени и като несъстоятелни твърденията тепърва да се мисли за продажба на части на дружеството, тъй като още преди две години е станало ясно, че Балканкар холдинг ще се продава като цяло. Освен това вече е определен методът - двустепенен конкурс, има и изготвена оценка.
Холдингът беше обявен в несъстоятелност на 23 септември 2002 г. Най-големите му кредитори са Росексимбанк, правоприемник на Балканбанк, Йорсет холдинг, правоприемник на ПЧБ, банка Биохим, АДВ. Решението на магистратите не предвижда оздравяване, а ликвидация. Дълговете на холдинга са почти 200 млн. лв. Бъдещият купувач ще трябва да покрие задълженията към кредиторите.
Проблем се оказва фактът, че холдингът е мажоритарен собственик във всичките си 14 дъщерни дружества. За да ги предпази от евентуална разпродажба, министерството още през миналата година започна процедура по увеличаване на капитала им за сметка на холдинга. От гледна точка на кредиторите това щеше да увреди масата на несъстоятелността и затова синдикът обжалва процедурата. Така все още продължава битката между кредиторите на обявеното в несъстоятелност дружество майка и държавата за контрол върху дъщерните предприятия. Синдикът на холдинга вече има контрол върху столичните Балканкар-6 септември, Балканкар-"Г. Костов", Балканкар-"Т. Петров", както и върху Балканкар-Заря, Павликени, Балканкар-Мизия, Бяла Слатина, и Балканкар-Звезда, Луковит. Дяловете на холдинга и на дъщерните дружества обаче все още не са ясни, тъй като продължават съдебните дела. Така евентуалният купувач не може да знае с точност какъв дял ще придобие в 14-те предприятия.
picture:2,20030407_5.bmp,


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА