Last news in Fakti

10 Април, 2003 00:00 968 0

Държавата няма пари за преструктурирането на Булгартабак

  • булгартабак-
  • холдинга-
  • преструктуриране-
  • седмица-
  • според-
  • заяви-
  • фабрики-
  • губещите-
  • средства-
  • ръководството
Най-малко 250 млн. EUR за поне 2.5 години трябва да бъдат вложени за преструктурирането на Булгартабак холдинг при сегашната му задлъжнялост и невъзможността да осигури средства за изкупуване на тютюна, заяви за в. ПАРИ съдружникът в Метатабак Георги Тасев. Приблизително такива са били финансовите разчети на бившия кандидат-купувач на 80% от капитала на компанията. Според приватизационната процедура, която правителството прекрати преди седмица, преструктурирането трябваше да бъде извършено от купувача. Днес ръководството на холдинга представи на министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме вижданията си как да се преструктурира холдингът преди обявяването му за продажба. Експертни виждания ще бъдат представени на кабинета и от министерствата на икономиката и земеделието и фонд Тютюн. Каква точно ще бъде процедурата, ще реши политическият съвет на НДСВ и ДПС следващата седмица. Шефът на холдинга Георги Костов отказа информация за становището на ръководния екип на холдинга. Миналата седмица той заяви, че една от възможностите е да се отдели производството на цигари от преработката на тютюн и те да се продават поотделно. Отделна сделка можела да се сключи и за "Юрий Гагарин"-Пловдив. Костов смята, че ако се запази сегашната стратегия, съществува риск за Булгартабак отново да наддават или финансови институции, които имат намерение да го преструктурират и след това да го продадат с добър марж, или спекуланти с неясни цели и капитали.
Според Тасев намерения за преструктуриране на Булгартабак чрез разделяне на различните производства са несериозни. Ако това се приеме, се отваря врата за изтичане на средства от дружеството. Само частна компания, която е готова да инвестира за запазване и на тютюно- и на цигаропроизводството, може да стабилизира Булгартабак, твърди той. Ако под преструктуриране се разбира закриване на губещите фабрики на Булгартабак, ще има социални негативи, коментира представителят на Росбулгартабак Тихомир Трендафилов. Приватизация на парче според него означава оцеляването на 2-3 фабрики. Ако някой реши да купи губещите, то ще е с цел да прави нелегален износ на цигари, докато те загинат от само себе си. Трендафилов заяви, че за преструктуриране са необходими солидни средства, с които държавата едва ли разполага в момента. В бизнесплана на Росбулгартабак не е предвидено закриване на губещите фабрики за първите 2 г. ДПС и ръководството на Булгартабак се разминават във вижданията си как да се преструктурира Булгартабак. В края на годината виждам Булгартабак в здрави частни ръце, заяви депутатът от ДПС Юнал Тасим и потвърди тезата на Мехмед Дикме, че се иска продажба на холдинга като цяло. Друг негов колега, пожелал анонимност, че сред различните варианти за преструктуриране е и този за обвързване на тютюнопроизводството и цигареното на регионален принцип. Според източника ни се оформят три района: Югозападен, който е най-перспективен, заради фабриките в Благоевград и София и Пиринския район на тютюните, Средна България с център Плевен и Източен, който включва фабриките Стара Загора, Хасково и Шумен.


В НЕВЕДЕНИЕ
Не се обмисля вариант да се затваря фабрика Слънце, съобщи Николай Василев при откриването на проекта за ТЕЦ Марица-изток 3. Той спомена, че анализът, който е възложен в края на миналата седмица на ръководството на Булгартабак и който е трябвало да уточни състоянието на дружеството в момента, все още не е готов. Затова от министерството не са готови да кажат как ще продължи приватизацията на Булгартабак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА