Last news in Fakti

30 Август, 2012 10:32 1 082 0

"Булгартабак" с 8,5 пъти ръст на печалбата

  • булгартабак-
  • бтх

"Булгартабак холдинг АД" (БТХ) отчита 8,5 пъти ръст на консолидираната печалба на годишна база до 27 млн. лв. за първото полугодие на 2012 г.

От тази печалба 23,5 млн. лв. е за групата и 3,7 млн. лв. е за миноритарните акционери в дъщерните дружества, а именно "София-БТ", "Благоевград-БТ" и "Плевен-Булгартабак АД", съобщиха от компанията.

Само за второто тримесечие на 2012 г., консолидираната печалба за групата е 13,3 млн. лв., след 10,2 млн. лв. за първото тримесечие. След приватизацията в края на 2011 г. Булгартабак холдинг отчита силно подобрение.

Консолидираните продажби се увеличават с 46% на годишна база до 244 млн. лв. за първото полугодие на 2012 г., като само за второто тримесечие ръстът е с 53% на годишна база до 114 млн. лв.

Делът на износа е 82%, като за текущия период обемите му се увеличават с 26%, се казва в прессъобщение на БТХ.

Освен цигари групата успешно продава зад граница едролистни тютюни (стрипс) и ориенталски тютюни на листа, опаковани в кашони като готова продукция. Тези продукти обезпечават около 2% от всички приходи на групата към 30.06.2012 г.

"Булгартабак" е лидер в продажбите на цигари на вътрешния пазар с пазарен дял от 33,8%, се казва още в съобщението на компанията.

Междувременно холдингът успя да увеличи участието си в "Плевен-Булгартабак АД", където вече има 98% дял (след успешно търгово предложение) и има право да придобие автоматично акциите на всички останали акционери.

Акциите на "Булгартабак холдинг АД" поскъпват със 123% за последните 12 месеца до 59,98 лв. за брой и 442 млн. лв. пазарна капитализация. Това е рекордна стойност за дружеството за всички времена, ако се вземат предвид и изплатените през годините дивиденти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА