Last news in Fakti

18 Април, 2003 00:00 1 535 0

Градина на покрива

  • покриви-
  • хидроизолация-
  • мембрани-
  • плоски-
  • върху-
  • устойчивост-
  • основа-
  • изолация-
  • битум-
  • висока-
  • фирмата-
  • могат-
  • платна-
  • пласт-
  • почва-
  • промени-
  • мембрана-
  • всички-
  • полагат-
  • градини-
  • предлагат-
  • мостове-
  • повече-
  • тераси-
  • тунели-
  • битумна-
  • плоски покриви
, Добрата хидроизолация е важна за количеството растения, които могат да се засадят на покриваВ последните години зелените площи в столицата все повече отстъпват място на пред бетонното еднообразие. А заедно с това се появяват и алтернативните предложения на архитекти и строителни предприемачи за зелени кътчета в градската среда. Такава е идеята за озеленения покрив, която отдавна не звучи екзотично. Макар че такива градини има предимно по покривите на някои хотели и то основно в курортите, идеята за връщане на живота в бетонната пустиня винаги се е приемала добре.
Един от основните проблеми пред подобни начинания е страхът от това покривът да не протече. Но на пазара се предлагат достатъчно варианти за решението на този проблем. Един от начините е изолацията с модифицирани битуми. Те имат приложение при хоризонтални, наклонени или вертикални повърхности от бетон, метал, дърво или топлоизолационни покрития за еднопластова или многопластова хидроизолационна система. С тях може да се направи изолация на плоски и скатни покриви, тераси, сутеренни стени и покриви - градини. Според специалистите рулонните битумни изолации могат да се използват и при водозадържащи конструкции като басейни, резервоари, водни кули, напоителни канали, пречиствателни станции и депа за отпадъци, както и при хидроизолация на тунели, мостове и канали.
"Ондулин - България" предлага рулонната хидроизолация на битумна основа Битулин - мембрани с висока еластичност и устойчивост на UV лъчи. От фирмата дават 10-годишна гаранция, подкрепена със застрахователна полица. Мембраните се произвеждат от висококачествен битум модифициран по съвременни технологии. Обработката с атактен полипропилен подобрява гъвкавостта, якостта, дълготрайността и UV устойчивостта на материала. Този вид мембрани имат по-добри качества при високи температури, по-добра устойчивост на атмосферни влияния и се полагат с газова горелка или студено битумно лепило. Модифицирането със стирол-бутадиен-стирол подобрява еластичните качества - те се запазват дори при екстремно ниски температури, повишава се устойчивостта на химически агенти и еластичната памет. Тези мембрани могат да се полагат и с горещ битум. Други материали на битумна основа предлагани от "Ондулин" са Ондутис - гъвкав подпокривен екран за под керемиди с армировка от нетъкан полиестер и Ондулин Флашин - самозалепващи се ленти на битумна основа, покрити с алуминиево фолио.
От "Оркикем" предлагат мембрани от модифициран битум INDEX, предназначени за хидроизолация при ново строителство и ремонт на всички видове плоски и скатни покриви, тераси покриви-градини и фасади, основи, мостове и виадукти, самолетни писти, тунели, подземни паркинги, хидротехническо строителство. За хидроизолация на покривна градина се препоръчват Дефенд и Антируут - мембрани с противокоренни добавки.
Stirofoam е специален изолационен материал от екструдиран пенополистирол, който има отлична механична устойчивост, висока влагоустойчивост, както и устойчивост на циклите замръзване-топене, дълготраен и устойчив на гниене и разлагане. Този материал осигурява едновременно топло- и хидроизолация на покрива на сградата като запазва непроменени свойствата си до края на живота й.
Roofmate се използва за т. нар обърнати плоски покриви - където топлоизолационните платна се полагат върху хидроизолацията. Според специалистите от фирмата предимствата на тази изолация са предпазване от температурни крайности, механични въздействия и UV лъчите. Тя е с намален риск от образуване на балони и увеличен живот. Системата се прилага успешно в Европа повече от 35 години и е подходяща за всички видове плоски покриви - неизползваеми покриви с дребен чакъл и баластра, тераси, открити паркинги, озеленени покриви. Когато се прави изолация за градина, върху топлоизолацията се поставят разделителен пласт геопропиленов геотекстил, дренажен слой, отново разделителен пласт геотекстил и слой почва. При изолация на използваеми плоски покриви върху изолационните платна може да се постави трошен камък - до 3-5 см дебелина, върху който се поставят бетонови или мозаечни плочи на суха основа.
MAXIM предлагат белгийската каучукова мембрана с висока елестичност и устойчивост ва UV лъчи и резки температурни промени Prelasti, която осигурява сигурна хидроизолация на плоски, наклонени и озелени покриви, басейни, резервоари, метални и бетонни халета, мостове, тунели, нефтохранилища, както и гробници за токсични отпадъци. И тук експлоатационния срок на мембраната е съизмерим с този на самата сграда, а поставянето става бързо и лесно като връзките се вулканизират с висока температура и налягане. Полага се върху всякаква основа: бетон, ламарина, дърво, стар битум, всички топлоизолации, както и директно върху почвата. Закрепва се по три начина: чрез затискане, чрез залепване с полиуретанови и неупренови лепила или механично без да се пробива мембраната по специална система, патентована от фирмата-производител. Отделните платна се свързват чрез вулканизация. Така се получава еластична връзка с двойна дебелина и същата хомогенна структура като на платното, което гарантира здравината на изолацията. Повече от 55% от покривите в САЩ и Япония са покрити с такава мембрана, посочват от фирмата.
Тя може да се разтегля до 7,5 пъти и след това да заема първоначалната си форма милион пъти без да промени състава си. Възможно е изолационното платно да бъде демонтирано и монтирано на друг покрив (при надстрояване) без да промени качествата си. Продуктът позволява покривът на сградата да бъде озеленен само като се постави почва и се засеят растенията без да се необходими допълнителни защити. Каучуковата мембрана е устойчива на проникването на растителни корени, което позволява с малка поддръжка и тънък пласт почва да се развие голямо растително разнообразие.
Цената на рулонните битумни мембрани е около 4-9 лв./ кв. м. Малко по-скъпа е каучуковата изолация, но средната цена за материалите и поставянето на топло- и хидроизолация на покрива е от 30 до 50 лв./кв. м.
Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА