Last news in Fakti

18 Април, 2003 00:00 983 0

В жк „Младост-2" новите кооперации все още са малко

  • долара-
  • младост-
  • комплекса-
  • апартаменти-
  • месеца-
  • много-
  • малко-
  • панелни-
  • късно
, Редом със старите 30-годишни панелки има и нови кооперацииЕдин от най-спокойните панелни комплекси в столицата
се намира
в югоизточните райони на столицата. На север от него е жк "Младост-1", на изток "Младост-3". На юг и запад от комплекса са разположени манастирът "Св. Илия" и местностите Средорек и Герена.
В южните и западните райони на жк "Младост-2", които са
в периферията въздухът е по-чист
и е по-спокойно. На по-големи дози замърсявания с шум и изгорели газове са подложени обитателите на блоковете по протежение на бул. "Ал. Малинов" и особено на кръстовището на разклона към магазин "Деница".
Окончателното застрояване на комплекса (с панелни и ЕПК-блокове) е било извършено до края на 70-те години. Има засадени доста дръвчета и зеленината в жк "Младост-2" не е никак малко.
Улиците са разбити и неудобни
за водачите на автомобили, което е един от големите недостатъци в инфраструктурата на комплекса. В най-лошо състояние са улиците в зоните, където след 1990 г. се построиха нови тухлени кооперации. Те са изпълнени с дупки, на места липсват и тротоарните настилки. В периферията на комплекса (от юг и запад) никога не е имало тротоари. Навремето много се е бързало обектите да се предадат и не се мислело много-много за вертикалната планировка. На места и днес, три десетилетия по-късно, тя все още липсва. Специалисти смятат, че вече е достигнат критичният праг за годността на водопроводните тръби (в сградите и между тях). В сравнение с останалите части на жк "Младост" търговските обекти са доста по-малко.
Транспорт
Основна пътна артерия, по която пътува масовият градски транспорт, обслужващ жк "Младост-2", е бул. "Ал. Малинов". Той се намира на изток от комплекса и го разделя от жк "Младост-3". По него се движат автобусите 76, 111, 305 и 306. За превоз могат да се ползват и маршрутните таксита 1 и 29.
Сградният фонд е разнообразен
Преобладават железобетнните конструкции - панелни блокове и високи сгради тип ЕПК. Най-стари са панелките, строени в периода 1969 - 1975 г. През последните десетина години на свободни реституирани парцели в квартала са построени нови тухлени жилищни кооперации. В източната част на жк "Младост-2" (зад бензиностанцията) има два многоетажни блока, строени преди 1990 г. Те са изпълнени по луксозен за времето си начин.
Конюнктура
В началото на годината едностайните апартаменти в жк "Младост-2" са се оферирали на средни цени от 13 850 долара. Близо 4 месеца по-късно - към третата седмица на април средната им офертна цена е нарастнала до 14 500 долара. При двустайните апартаменти също се забелязва нарастване - от 19 800 на 20 400 долара. Дори средните офертни цени за най-малко търсените тристайни жилища бележат увеличение - от 24 700 на 25 200 долара. Главна причина за повишаването на цените е обезценяването на щатската валута.
На пазара на наемите няма големи отклонения в средните нива. Офертите за наемане на гарсониери през последните 4 месеца са 97-95 долара. При наемите за двустайни апартаменти цената бележи спад от 133 на 122 долара, а за тристайните се забелязва минимално увеличение - от 154 на 160 долара.Районът на комплекса все още привлича строителни предприемачи заради удобните петна, които се предлагат. През април миналата година са били предлагани за продажба 27 терена за строеж на средна цена 20 долара за кв. м. 12 месеца по-късно броят на офертите е същият, но цената се е повишила до 26 долара за кв. м.
picture:2,20030418_6.bmp,Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА