8 Май, 2003 00:00 650 0

Накратко

  • българия-
  • архитектура-
  • според-
  • година-
  • арда-
  • горна-
  • енел-
  • омбудсмана-
  • заради-
  • юнеско-
  • туристи-
  • изключен-
  • разрешение-
  • проекта-
  • следващите-
  • черна-
  • проектът-
  • работа-
  • централата-
  • горна арда-
  • бъде изключен-
  • аец черна-
  • черна вода-
  • аец черна вода

Министерски съвет прие новия проектозакон за енергетиката
Правителството прие новия проектозакон за енергетиката. Министърът на енергетиката Милко Ковачев обясни, че той е насочен към защита на потребителите и в него за първи път се въвежда фигурата на търговеца на енергия. Целта е либерализацията на пазара. С друг закон - за енергийната ефективност, ще се определя управлението на потреблението.


Проектът "Горна Арда" трябва да бъде завършен през следващите два месеца, смятат от "Енел"
Представител на италианската електрическа компания "Енел", която беше поканена да стане стратегически инвеститор в проекта "Горна Арда" каза, че досега не е бил поставян въпросът за участието на Турция в проекта, предаде Инфо радио като се позова на информация от БиБиСи. Андреа Брентън, който отговаря за дейността на "Енел" в чужбина, каза, че проектът за "Горна Арда" е много по-рисков и по-скъп от другите два български проекта, където "Енел" има интереси. Това са топлоелектрическите централи "Марица -Изток" 1 и 3. "България, сама по себе си, ни интересува като ангажименти в средносрочен и дългосрочен план, а също така и в комплекса на Централна и Южна Европа", каза още той. Според Брентън проектът "Горна Арда" трябва да бъде завършен през следващите два месеца, но решението зависи от българското правителство.


Първи блок на АЕЦ Черна вода получи разрешение за работа за още две години
Първи блок на румънската АЕЦ Черна вода в сряда получи от Министерството на водите, горите и опазването на околната среда разрешение за работа за следващите две години, съобщава информационният сайт Пулс онлайн. Министърът на околната среда Петру Лифичу лично връчи на генералния директор на Nuclearelectrica Йон Ротару разрешението, издадено от министерството и Националната комисия за контрол на ядрената дейност, акт, включващ нормите, насочени към добрата работа на централата. "Според протокол сключен между нас и ръководството на централата, веднъж на две години представители на нашата институция контролират блока и, ако всичко върви нормално, отпускат ново разрешение за две години", декларира Лучиан Биро, председател на Националната комисия за контрол на ядрената дейност. Той подчерта, че блокът функционира на високо ниво на сигурност.
Директорът на централата Йонел Букур подчерта факта, че АЕЦ Черна вода произвежда около 10-12% от електроенергията, консумирана в Румъния и заема "челно място" ще се отнася до ниското ниво на радиационни излъчвания.


Немският туроператор ТУИ има намерение да доведе 180 хил. туристи в България
Немският туроператор ТУИ има намерение да доведе около 180 хил. туристи в България. Това каза продуктовият мениджър на ТУИ Хелмут Хайн, за предаването "Портфейл" на Дарик радио. За тази година голяма част от резервациите за България са направени, допълни Хайн. Въпреки че за другите страни обстановката за туризъм не е добра, в България ТУИ бележи вече ръст от 20% в сравнение с миналата година. Не е установен директен отлив на туристи от България заради войната в Ирак. Тази година една част от германците няма да ходят на почивка заради икономическата ситуация, но за желаещите да почиват в България това не се отнася, уточни Хайн. Според него немската туроператорска фирма е сключила много изгодни договори с българските партньори. От ТУИ смятат, че в България има добри перспективи в туризма. Германската туроператорска фирма иска да развие тематичния туризъм в България. Той заяви, че за миналия сезон България е била "Номер 1" в списъка на дестинациите.


Охрид може да бъде изключен от ЮНЕСКО
Охрид може да бъде изключен от ЮНЕСКО, заради несъответния материал, който се използва при реконструкцията на градската архитектура, твърдят известни охридски архитекти, пише в днешния брой на македонския вестник "Вест".
Според тях, материалът, който се използва при реконструкцията не съответства на старата охридска архитектура. Архитектите предлагат постоянният камък вместо да бъде изваден да се обработи и отново да се постави на същото място, защото той съответства на градската архитектура.
Охридските архитекти предупреждават, че градът може да бъде изключен от списъка на ЮНЕСКО, в който е вписан, като град с особени културно-исторически ценности, се казва още в днешния брой на "Вест".


Законът за омбудсмана влиза в сила от 1 януари 2004 г.
Народното събрание завършва работата по Закона за омбудсмана, предаде БНР. Според гласуваните текстове той ще приема жалбите на гражданите безплатно, а те ще могат да бъдат изпращани и по пощата. Всички жалби ще се завеждат в публичен регистър, където ще се отбелязват и мерките, предприети по всеки случай. Органите и институциите, от които зависи решаването на проблемите на хората, ще разглеждат препоръките на омбудсмана в 14-дневен срок и ще го информират за резултатите. Самият държавен омбудсман ще бъде избран до края на месец март 2004 г., тъй като депутатите решиха, че законът влиза в сила от 1 януари следващата година.

От 18 до 21 май в София ще се състои Десето архитектурно триенале "Интерарх 2003"
Организатори на форума са Съюзът на архитектите в България, Международната академия по архитектура и УАСГ. Участват 25 страни. Той ще се проведе в УАСГ под патронажа на президента Георги Първанов и ЮНЕСКО. Арх. Георги Стоилов, президент на Международната академия по архитектура, каза в интервю за предаването "До обед" на БНР, че форумът се занимава с анализ на най-важните идеи на световната архитектура. Задачите са да се дискутират най-големите проблеми в началото на 21 век в условията на глобализация и опасността от загуба на идентичност. Той определи форума като мост в световната архитектура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА