9 Август, 2022 15:37 5 521 4

Ръст на наемите

  • жилища-
  • наем-
  • русия

Очаква се в Русия през есента рентата да е с до 10-15% по-висока

Ръст на наемите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През есента средната цена на жилищата под наем в големите руски градове може да се увеличи до 10%. Цените ще бъдат повлияни от ръста в търсенето на жилища, с началото на бизнес сезона и учебната година в университетите и колежите.

„През есента в Москва и Санкт Петербург средната цена на наема ще се увеличи с минимум 10%. А за ликвидни имоти като, мини-студио с площ от 10-15 кв.м и малки апартаменти хотелски тип, увеличението може да достигне до 20%“, казва Марина Лашкевич, водещ експерт в BuyBuyHouse.

През пролетта на текущата година, поради нестабилността на рублата, външнополитическите фактори и несигурността, търсенето на апартаменти под наем намаля. В резултат цените са паднали с 8-10%.

Още през юли обаче търсенето на дългосрочни наеми започна да се възстановява. „В градовете с милионно население активността на наемателите се е увеличила с 20% спрямо юни“, казва Виктория Кирюхина, експерт в Cyan.Analytics. През последния месец интересът към жилища под наем е нараснал с 15%.

Спадът в предлагането също ще допринесе за повишаване на наемите, посочват експерти. „Потенциалните продавачи на „вторички“ се умориха да чакат подходящия момент и започнаха да се примиряват с новите пазарни реалности. Затова те вече не отдават апартаментите си под наем, но все още се опитват да ги продадат, като понякога правят отстъпка от 500 000–600 000 рубли“, споделят посредници. Вече има 13% по-малко налични апартаменти под наем, отколкото преди месец.

„В същото време е възможно нова вълна от по-ниски наемни цени да последва сезонното поскъпване през есента“, отбелязва Олга Павлинова от федералната компания "Етажи". Според нейната прогноза, това може да стане още тази зима.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво !

    10 3 Отговор
    Какъв ужас! Как издържат? Ние сме в пъти по добре! Само дето нещо си е поскъпнало два пъти, друго три път, трето само с 60% нагоре, но това не е страшно. Важното е че на руснаците наемите щели да се вдигна с цели 10% . Горките! Как ли ще я карат ? Ние сме в пъти по добре от тях! Ако не сега, скоро ще станем, след като ни писне!
  • 2 Аз Кочо

    7 1 Отговор
    Прекомерната инфлация види до рецесия а тя лекува инфлацията и пука финансовите балони

    Коментиран от #3

  • 3 Точно

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    само че тази процедура отнема двадесетина години а искаме да живеем нормално а нямаме толкова време да изтърпим подобни периоди
  • 4 7739

    1 0 Отговор
    „В същото време е възможно нова вълна от по-ниски наемни цени да последва сезонното поскъпване през есента“Туй сякаш нащите"дилъри"са го казали🤣