Last news in Fakti

10 Август, 2022 20:37 1 755 2

Започва четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

  • каб-
  • конкурс-
  • архитекти-
  • награди

Конкурсът ще се проведе в рамките на 85-годишнината от основаването на КАБ

Започва четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди” - 1

Вече четири години Камарата на архитектите в България (КАБ) насърчава и популяризира най-стойностните проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина. Конкурсът “Български архитектурни награди 2022” търси проекти, които се отличават с оригинална концепция, естетика, иновации и устойчивост. Проектите трябва да допринасят за развитието на градската среда, като се вписват хармонично в нея и подобряват качеството на живот.

За първи път в рамките на конкурса ще бъде присъдена награда в категория „Сгради – недвижими културни ценности“. Целта е да бъдат отличени качествени архитектурни проекти за ревитализация на сгради - паметници на културата, които вдъхват нов живот на старинните здания и допринасят за интегрирането им в съвременната градска среда.

Официалната церемония по награждаване ще се състои на 11 октомври и ще бъде кулминацията на честванията по случай 85-та годишнина от създаването на КАБ. По повод юбилея са планирани поредица от архитектурни събития през месеците септември и октомври. От 16 септември до 9 октомври ще се проведе Архитектурен фестивал София 2022, организиран от РК КАБ София – град. В рамките на фестивала са предвидени изложби, лекции и презентации на архитектурна тематика, детска архитектурна работилница и други. На 10 октомври под стъклените куполи на Ларгото ще бъде открита мащабна изложба за историята на КАБ. Палитрата от събития ще завърши на 11 октомври с Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2022 и церемонията по връчване на „Български архитектурни награди 2022“.

Кандидатстване

В конкурса “Български архитектурни награди” могат да участват проекти, които са реализирани в периода от септември 2020 г. до септември 2022 година. Това могат да бъдат нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията; реконструкции; модернизации и адаптации на стари сгради; интериори; градски пространства. Допуска се участието на проекти, които не са напълно завършени, но се намират в довършителен етап на строителството, непосредствено преди въвеждане в експлоатация. В категория „Сгради – недвижими културни ценности“ могат да участват проекти, изпълнени в периода от 2010 г. до септември 2022 година.

Изпращането на кандидатурите става само по електронен път – чрез регистрация на сайта на “Български архитектурни награди”, както и чрез изпращане по електронната поща на адрес: [email protected]. Пълният списък с необходимите за кандидатстване материали можете да откриете тук. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 20 септември. Всеки участник в конкурса може да подава неограничен брой проекти.

Жури

И тази година журито на „Български архитектурни награди“ ще бъде международно с участието на световноизвестни архитекти. Организаторите се доверяват на богатия им професионален опит и безпристрастна оценка при определянето на най-стойностните проекти на българската архитектурна сцена. Това предоставя възможност на българските проектанти да видят работата си през чуждия поглед на изтъкнати професионалисти с доказан международен опит.

В четвъртото издание на конкурса журито ще бъде в състав: председател - Тиери Дамез-Фонтен - директор на 2Portzamparc, Франция и членове: Бернард Щорх - партньор PLP Architecture, Великобритания; Гилма Теодора Гилите - основател на DO Architects, Литва; Андреас Вардас - основател Vardas Studio architects + designers, Кипър. Тази година в журито ще има и български представител – арх. Тодор Обрешков, основател на “Инвентис”, който е двукратен носител на голямата награда в конкурса „Български архитектурни награди“ - 2019 и 2021 година.

Проектите в категория „Сгради – недвижими културни ценности“ ще бъдат разглеждани от отделно 5-членно жури под председателството на директора на НИНКН арх. Петър Петров. Членове на журито са: проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова; арх. Доника Георгиева, преподавател по специалността “Опазване на архитектурното наследство” в УАСГ и носител на специална награда в “Български архитектурни награди 2018”; арх. Емилия Кълева, преподавател в УАСГ и изследовател на архитектурното наследство на XX-ти век и арх. Щефан Бълич, председател на Камарата на архитектите в Румъния и експерт с 20-годишен опит в опазването на културно-историческото наследство.

Критерии за оценка

Най-напред проектите се разглеждат от специален борд, в който участват представители на архитектурните камари от Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания. Бордът селектира 15 участника в конкурса, които получават правото да представят проектите си пред международното жури.

Най-голяма тежест при оценяването - общо 50% имат критериите, свързани с подобряване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на проекта (разпределение на пространствата, използвани материали, роля на светлината). Приложените иновации дават 20% от общата тежест на оценката; по 15% са предвидени за ясната организация на проекта и за заложените при планирането концепции и цели.

Награди

В заключителната фаза на конкурса международното жури определя една голяма награда и 4 специални. Носителят на голямата награда получава статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2022”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи, придружени със сертификат с рецензии от журито.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 харалампи

    0 0 Отговор
    Първо място за Комитова спряла строителството на Хемус и подарила парите на просто Киро и Кокорчо!
  • 2 Гост от Силистра

    1 0 Отговор
    Дайте я на Артекс !, те плащат най добре ! ...и имат визия се смеят като парвенюта на партита и по вестници (24)..на вас това ви трябва ,гробарски мухлузи - мафиоти и мутри крадливи !