Last news in Fakti

11 Август, 2022 11:38 31 227 69

Сделките с имоти рязко ще спаднат

  • сделки-
  • имоти-
  • жилища

Тенденцията е в световен мащаб

Сделките с имоти рязко ще спаднат - 1
Снимка: Shutterstock

Сделките с недвижими имоти ще намалеят значително и цените ще паднат, тъй като инвеститорите се приспособяват към „новата парадигма“ на нарастващи лихви и сътресения в световната икономика.

„Инвеститорите в недвижими имоти бяха хванати неподготвени от бързо влошаващите се икономически перспективи. Скоростта на промяната и промяната в тенденциите от сравнително положителни към отрицателни навсякъде доведе до голяма корекция“, казва Брад Хайлър, ръководител на европейските недвижими имоти в Brookfield.

Тази промяна охлажда пазара на недвижими имоти. „Банките станаха по-селективни, по-малко склонни към риск. Очакваме обемът на транзакциите да намалее значително и това вече се случва“, казва Хайлър.

Ще се появи пазар за „активи с по-високо качество“, но стойността им е в затруднено положение, като стари, нестандартни офиси, може да падне драстично, докато нарастващите лихвени проценти и инфлацията ще увеличат разходите за собствениците на имоти. В същото време мрачната икономическа перспектива вече тежи върху търсенето на наематели за нови площи.

Вероятно е да възникне напрежение, тъй като собствениците на жилища рефинансират своите ипотеки. Тъй като лихвите се покачват бързо от началото на текущата година и търсенето на наематели на стари офис площи спада, цената на кредита за някои може да надхвърли приходите от недвижими имоти.

Според Хайлър, цените може да паднат още повече. Но той е убеден, че повторение на 2008 г., когато стойността на имотите се срина по време на световната финансова криза, е малко вероятно, тъй като наемодателите са много по-малко задлъжнели.

„Като цяло не смятаме, че е дори близо до това, което беше тогава. Банките са много по-здрави, нивата на ливъридж са много по-ниски, а договорите обикновено са малко по-кратки. Но все още е твърде рано, ще видим какво ще се случи по-нататък“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да си спомним жанвиденовата зима

    52 76 Отговор
    Нищо няма да падне, трябва да спасим спестените си пари и да ги вложим в имоти. Инак ще ни ги приберат.

    Коментиран от #4, #9, #68

  • 2 У Пловдив няма да паднат цените!

    61 14 Отговор
    Тук земеделска земя на къра струва повече от колкото парцел на втора линия от морето с маслинови дръвчета на остров Тасос! Нема лабаво!
  • 3 Реалист

    85 15 Отговор
    Верно ли? Не може да бъде. Ние пък си мислехме,.че у нас както винаги ще надувате балона до макс. Че той и сега е толкова надут, че на човек му е по-изгодно да си купи къща в Брюксел. Излиза дори по-евтино.
  • 4 Гладен брокер

    52 13 Отговор

    До коментар #1 от "Да си спомним жанвиденовата зима":

    Тя тази Жанвиденова зима е 12г вече!

    Коментиран от #7

  • 5 МирО

    59 7 Отговор
    Да не повярваш, една откровенна статия, описваща
    правдиво икономическата ситуация.
    С колко ще паднат имотите (10%, 20%, 30%...) - времето ще покаже.

    Коментиран от #53

  • 6 Купувач

    27 64 Отговор
    Манипулативна статия! На пазара на имоти липсват оферти за продажба на апартаменти и статията трябва да ни внуши, че "сега е момента" да продаваме, после ще е късно!?
    Но.... инфлацията по света, и особено в България /благодарение на Кирчо/ едва сега набира скорост. Всички напечатани през последните години финикийски знаци са на пазара, и то основно на пазара на имоти. Така че удвояването на цените на имотите през следващите 1-2 години, е повече от сигурно.
  • 7 Не си прав

    29 12 Отговор

    До коментар #4 от "Гладен брокер":

    След 3 месеца ще разбереш, че не си бил прав. Може да е по-лошо от зимата на Виденов.

    Коментиран от #10

  • 8 Анонимен

    105 15 Отговор
    Стига бре ,в България масово лъжат хората да купуват на високите цени и да не чакат спадове ,а то е точно обратното ,хахаха налъгаха маса народ да купи 2021 и част от 2022 година на скъпите цени ,сега банките махнаха таксите и полека лека почват да вдигат и лихвите по депозитите ,в цял свят банките ограничават кредитите ,самите кредити поскъпват ,не се лъжете и не купувайте апартаменти ,изчакайте хубаво пазара да се посрине ,продавачите да изтрезнеят и брокерите да огладнеят ,БОЙКОТ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР И СДЕЛКИТЕ В БЪЛГАРИЯ !-САМО ТАКА ЩЕ ИМАТЕ ЖИЛИЩЕ НА ПРИЛИЧНА ЦЕНА ,НЕ ХРАНЕТЕ ИМОТНАТА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #17

  • 9 СТИГА ЛЪЖИ

    37 4 Отговор

    До коментар #1 от "Да си спомним жанвиденовата зима":

    ПРЕСТАНЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА !
    СПЕКУЛАНТИТЕ В ИМОТИ ЗАТВОР И СЪД !
  • 10 Гладен брокер

    49 29 Отговор

    До коментар #7 от "Не си прав":

    Аз по-гладни зими от Бойковите не съм виждал.

    Коментиран от #12

  • 11 Пълна глупост

    18 31 Отговор
    Цените скачат

    Коментиран от #14

  • 12 Аз при Бойко

    22 11 Отговор

    До коментар #10 от "Гладен брокер":

    Спях у спален чувал 3 зими.
  • 13 интересно

    29 38 Отговор
    как ще паднат при положение че се накупиха стотици тонове желязо на по 8 лв килото и дървен матерял на по 300-400% нагоре и надниците на строителите подскочиха 🤔 Добрите строителни фирми имат ресурс да продължат да строят и едновременно да замразят продажбите за немалък период от време. Много хора споделят колко по евтино било там и там и къде ли не ама седят в софията и се молят цените да паднат че да си купят нещо че не издържат на наеми. Всички мераклий за Брюксел Австралия Франция Москва - ами тръгвайте и успех! Който има акъл и му се работи е там и изкарва 😂

    Коментиран от #15, #20, #52, #54

  • 14 Гладен брокер

    60 9 Отговор

    До коментар #11 от "Пълна глупост":

    Цените скачат,но купувачи няма.Като при колите 😀
  • 15 Гладен брокер

    42 3 Отговор

    До коментар #13 от "интересно":

    Лесно.Като те натисне банката ще видиш как.
  • 16 УТОЧНЯВАНЕ

    34 7 Отговор
    Вече тридесет години цените падат - не го ли знаете ? И ще продължат да падат , както и парите за брокери по сделки !
  • 17 блаженни са чакащите

    25 39 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Блаженни са вярващите, блаженни са и чакащите. Докато чакаш цените да паднат.... някога.... може би...... Живей на квартира и плащай висок наем! И си умен и си мъдър, затова не се колебай и чакай....! И такива като теб са много, като чета мненията. Това е добре, разбира се. Ще вдигна отново наема на моите наематели, че търсенето на квартири рязко нарастна след пристигането на украинците. А те почти сигурно ще останат тук и ще продължат да вдигат наемите, поне в Бургас и Варна, а до някъде и в София.

    Коментиран от #18

  • 18 Дядо Благо

    26 37 Отговор

    До коментар #17 от "блаженни са чакащите":

    Имам приятел, който вече 30 години плаща наем, в очакване цените да паднат. Да си луузър не е съдба, а е избор.

    Коментиран от #29, #56

  • 19 Аз Кочо

    53 5 Отговор
    Но той е убеден, че повторение на 2008 г., когато стойността на имотите се срина по време на световната финансова криза, е малко вероятно, тъй като наемодателите са много по-малко задлъжнели.Един канадец дължи 1.98 дол. на всеки изкаран от него долар. Подобно е и с американците и европейците а и с цели държави. Светът никога не е бил по задлъжнял както сега. А 2008 дълговете са били почти 2 пъти по малки. Та да, ще видим, според мен 2008 ще е като детска приказка за повечето хора
  • 20 Коментар

    51 9 Отговор

    До коментар #13 от "интересно":

    Защо философствате, а не погледнете как цените на имотите в САЩ, Канада, Китай, Австралия, Нова заландия са вече надолу с двуцифрени проценти. България с како е по добре от гореспоменатите ?

    Коментиран от #21

  • 21 интересно

    26 16 Отговор

    До коментар #20 от "Коментар":

    30 г. живея в Флорида и в момента цените при нас и в развитите градове никога не са били толкова високи както сега и вървят нагоре. Да падат и това е нормално но в далечните градове които са на пои 300-400км. от проспериращите градове защото хората мигрират в развитите райони. Така е и в България - Видин Лом Своге смешни цени защото обезлюдява и хората се насочват към София Пловдив
  • 22 Ванко

    48 10 Отговор
    ВНИМАНИЕ!!! ВНИМАНИЕ!!! Тези който си мислят че 2008 няма да се повтори са напълно прави.Поради простата причина,че 2008 беше една малка репетиция.Сегашната ситуация ще бъде като гръм в рая.И много хора ще се молят да се повтори 2008.
  • 23 Лопе

    31 6 Отговор
    До дядо Благо. Защо си мислите че Хората който се оплакват от цените са всички под наем или са бедняци. Аз имам апартамент в София и Пловдив и къща в белащица. Имам и достатъчно кеш да купя имот навсякъде по света. Хората които са недоволни от цените са прави защото тоя проблем го направиха централните банки с техните те безумни отрицателни лихви. Това със сигурност няма да се повтори. Парите пак ще са пари а рискът при активите ще отчита този фактор. Безплатната вечеря свърши и сега идва сметката

    Коментиран от #36

  • 24 Рило

    31 6 Отговор
    До интересно, цените падат и в големите градове
    Аз съм в Торонто за 2 месеца ценита са паднали с 150 к я сделките с 48 процента
  • 25 Красимир Петров

    45 5 Отговор
    Да се пука балона и да има виене на умряло.Всички селяндури се натрупаха с кредити .
  • 26 Кочана

    8 2 Отговор
    Простотията няма Край Лъжи и измами, България.5783
  • 27 Реститут

    15 10 Отговор
    Значи Караджов се е минал с апартамента в Рим за 2 000 000. И Събев се е прецакал с 5- те имота в Созопол.Е трябваше да чакат 2023-24,като се сринат цените.Балъци бе.
  • 28 Възмутен

    22 3 Отговор
    До Реститут, и аз да съм гепил няколко милиона няма да ми пука на каква цена купувам, щото дефакто са ми паднали от небето. Ама не всички имаме възможност да краде държава и пари
  • 29 Антон

    11 3 Отговор

    До коментар #18 от "Дядо Благо":

    Струва ми се, че бъркате. 1997 г. цените бяха много ниски. 2001 мои близки продадоха панелен, едностаен апартамент в Пловдив, ж.к. Тракия за 7200 USD,

    Коментиран от #34

  • 30 хаха

    15 17 Отговор
    хахаха това го слушам 30 години вече и на нищо не е паднало цената, еле па на недвижимите имоти, блажени са верващите
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 4446

    34 2 Отговор
    Не познавам нито един човек, закупил имот с лични средства да влиза в спорове и обяснения, ще се качвал ли ценити или падат. Ползва си имота и не го интересува. Друго е с брокери, банкери, строители, спеколани и набалбуканите с 30 годишни ипотеки. Там става рев, мор, обяснени как цените щели да летят в космоса, великата инвестиция и прочие глупости, незнам защо така ....
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Да, вярвам

    1 6 Отговор

    До коментар #29 от "Антон":

    Да, вярвам Ви, но не разбрах къде точно аз бъркам?
  • 35 Аз Кочо

    21 2 Отговор
    До модератор, да в България е имало има и ще има цензура. Дори да ми изтриете коментара, няма как да ме заблудите с вашите платени статии. Може да заблуждавате масата, но не и мен. А такива като мен както виждам не са малко. Свърши вашият рахат защото няма да има строителни фирми които да Ви плащат за статииките. Те ще са фалирали
  • 36 Дядо Благо

    10 9 Отговор

    До коментар #23 от "Лопе":

    Прав си за много от нещата, които си написал. Отрицателните лихви са безумие, които и аз се надявам, че няма да се повтори. Но трилионите напечатани парични знаци предизвикаха инфлация. Тя се засили от войната и от сестените средства по време на пандемията. По света има много нерискови спосови за инвестиция, но тук в България, инзестицията в каквото и да е е прекалено смело начинание. Така че дори и хората като теб, с пари, няма в какво да инвестират разумно, за да спасят парите си от инфлацията. Така че трендът на цените на имотите тук ще е все нагоре, независимо какво се случва по света.
  • 37 До дядо Благо

    18 7 Отговор
    Аз няма да инвестирам в имот в България. Ако го направя ще е в чужбина, но най вероятно е да инвестирам в образованието на детето. Вярвай ми трендът не е гаранция. Няма как да не доиде момент в които той ще се обърне. После пак ще тръгне нагоре и така. FOMO описва всичко сеързано с човешките страхове и грешки. Прочети и ще разбереш че именно FOMO е в основата на безумното пазаруване през 2021 2022 началото. Това пазаруване вече е в историята, сега предстои фаза на депресия и падане на цени. Това е положението

    Коментиран от #38, #41

  • 38 Дядо Благо

    7 13 Отговор

    До коментар #37 от "До дядо Благо":

    Отново ще се съгласа с почти всичко, което сте писал/писала. Образованието на децата е приоритет. Но при моята възраст, това вече съм го направил. Децата ми са завършили медицина в много пристижни европейски университети и вече са известни доктори с научни титли. Така че инвестицията в нещо друго, като например в имот по морето /Варна или Бургас/ си мисля че ще е релевантно. А и няма причина да вярвям в надутия балони да чакам цени от 1000Е за кв.м.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дядо Благо

    12 14 Отговор

    До коментар #37 от "До дядо Благо":

    Писах Варна или Бургас, но ще е в Бургас, понеже Бойко ни направи магистрала до Бургас, а до Варна не успя. А и не вярвам, че пак ще се съгласи да управлява България. ПП оплескаха яко нещата, и дори и Бойко не може да помогне. Така че Варна може би не е добър вариянт - 5-6 часа път, завои, ограничения на соростта 50 км/ч, камери, глоби за 1 км. скорост над разрешената.....

    Коментиран от #69

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ри барче

    17 5 Отговор
    Като чета, кризата трябва да удари всички сектори и да спаднат цените както на апартаментите така и на всичко друго което се продава. Коли, Ел. уреди, облекло, храна, лекарства,услуги за ремонти и пр? За съжаление всички виждаме само вдигане на цени.

    Коментиран от #51

  • 49 Ри барче

    11 8 Отговор
    Като чета, кризата трябва да удари всички сектори и да спаднат цените както на апартаментите така и на всичко друго което се продава. Коли, Ел. уреди, облекло, храна, лекарства,услуги за ремонти и пр? За съжаление всички виждаме само вдигане на цени.

    Коментиран от #55

  • 50 Цената на човешкият

    9 19 Отговор
    Труд може да падне, но цената на недвижимата собственост, никога няма да падне!
  • 51 Анонимен

    14 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ри барче":

    Защото в България спекулата е потресаваща. Отиди в съседна Румъния и ще видиш спад.
  • 52 Про100 100

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "интересно":

    Във Франция колкото изкараш повече от половината ти го прибират, за останалите не знам. Не че са се преработили франсетата😀😀😀
  • 53 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "МирО":

    Очаквам до 40% спад.

    Коментиран от #57

  • 54 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "интересно":

    Строителите имали били ресурси да строят. А хората имат ли ресурси да купуват бе, кадел?
  • 55 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #49 от "Ри барче":

    Не мислиш. При криза хората спират да си харчат парите за непотребни имоти (ако вече си имат жилище) и си пренасочват парите към стоки от първа необходимост и плащане на сметки, да изкарат от заплата до заплата. На пазара за имоти остават само онези клиенти, които дори в кризисни времена имат излишни пари за харчене. Затова стоките и услугите ще са още по-търсени, а имотите съвсем не. Ето защо цените на стоките ще продължат да се качват, а тези на имотите ще паднат.

    Коментиран от #58

  • 56 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дядо Благо":

    Ако приятелят ти чака цените да паднат от 30 години, къде е проспал пазарният срив през 2009? Тогава цените на места паднаха с 50%.
  • 57 Има мноо да чекаш и пак нема да дочекаш.

    2 4 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Има мноо да чекаш и пак нема да дочекаш. Ей беден чуляк - жив дяул.

    Коментиран от #60

  • 58 ХаХаХа

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    Е как пък главата ти успя да роди толкова мъдри мисли!? Толкова задълбочен и проникновен анализ на имотната ситуация, скоро никой не бе писал.

    Коментиран от #59

  • 59 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #58 от "ХаХаХа":

    Как да пишат, като им се плаща да го премълчават?
  • 60 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #57 от "Има мноо да чекаш и пак нема да дочекаш.":

    Беден е онзи, който се води по чужд акъл. Не предричай кой какво щял да дочака. Гледай си пазарът и си чакай някой заблуден да ти клъвне.
  • 61 ВНИМАНИЕ!!!

    6 0 Отговор
    ПРУДАВАМ ЪПЪРТИМЕНД У ЛУЛИН ЗА ДВА МИЛИОНЕ ЕВТИНО
  • 62 Дядо Благо

    6 2 Отговор
    у нас както винаги ще надувме балона до макс
  • 63 До дядо Благо

    4 1 Отговор
    По повод на инфлацията която щяла да ни изяде парите
  • 64 До дядо Благо

    8 0 Отговор
    Та за инфлацията наскоро излязоха данъчните декларации на съдии, прокурори, кметове и т. Н.
    Ми че те сметките им пълни кой с по 100к евро кой с над милион. Та щом те, тарикати те, не се притесняват инфлацията защо тогава народът да си тегли парите ида ги набутвав имоти. Също така трябва да се вземе под внимание факта че ако парите са в Евро то инфлацията за тях е 8 пр. А не 16. Освен това ако похарчи те тези пари в амалта например инфлацията върху тях ще е само 4 пр. А в Франция 7 пр. Ако закупите имот в София сега то загубата ви ще е от около 100 до 200пр. На момента
  • 65 Шайлок

    10 0 Отговор
    Не забравяйте че сега задлъжнялостта на населението е в пъти по голяма от 2008 Дори и при ниски лихви трябва да се връща главницата Не всички имоти са бързоликвидни
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 БАЛОНЪТ СЕ ПУКА

    2 0 Отговор
    ЦЕНИТЕ ЩЕ ПАДНАТ БАЛОНЪТ СЕ ПУКА ПО ШЕВОВЕТЕ !!!
  • 68 МИЛ СПОМЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да си спомним жанвиденовата зима":

    ДА СИ СПОМНИМ 2008 И ПУКА ЕТО НА БАЛОНА И СРИВЪТ В ЦЕНИТЕ !!!
  • 69 внучката

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Дядо Благо":

    Лошото е, че България приключва. А Черноморието предпочитам да го запазя в спомените си от едно време. Изобщо, дядо Благо, ти не си никакъв дядо Благо, но това е друга тема.