Last news in Fakti

20 Август, 2022 09:16 5 994 6

Рекорд при жилищата

  • португалия-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки-
  • рекорд

Над 165 000 жилищни единици са продадени в Португалия

Рекорд при жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Португалия „е продала 165 682 жилищни единици, което нов връх и увеличение от 20,5% в сравнение с 2020 г.“, сочат данните на Националния статистически институт (INE).

Общата стойност на продадените апартаменти през 2021 г. е 28,1 млн. EUR, което е 31,1% повече от 2020 г., а средната цена на продадените семейни жилища е 1297 EUR/кв.м, което съответства на 9% увеличение в сравнение с предходната година.

Средната цена на жилищата надвишава средната за страната в подрегионите Алгарве (2000 EUR/кв.м), столичния район на Лисабон (1813 EUR/кв.м), Мадейра (1436 EUR/кв.м) и столичния район Порто (1370 EUR/кв.м).

По данни на INE за купувачи с данъчен адрес в чужбина средната цена на имот, закупен в Португалия през първото тримесечие на 2022 г., е била 2209 EUR/кв.м, по-ниска от предходното тримесечие (2302 EUR/кв.м). Това обаче е осезаемо по-високо, отколкото за купувачи с данъчен адрес в Португалия. Там цената на къща е била 1428 EUR/кв.м (през четвъртото тримесечие на 2021 г. е била 1319 EUR/кв.м).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванко

    27 1 Отговор
    Те цените в Португалия по - ниски от Люлин и Ливадите.....Това е поредното доказателство,че в БГ няма имотен балон и спекула в цените на имотите.
  • 2 Лично мнение

    19 2 Отговор
    Пак ли пробвате да надувате балони? Хайде, спукайте го вече тоя балон, че вече сте мега лъжци. В България не е нормално един апартамент да струва колкото същия в кв. м. в Брюксел! Логика? Яжте си ги тия тухли. Утре като вдигнете пак цените на всичко народа тухли ли ще яде? Да не говорим че лихвите по кредитите расте на макс! Кой би си взел кредит, ако лихвата му расте нон стоп? Я чупка! Събирайте кукувицата в жилищата!

    Коментиран от #4

  • 3 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    20 0 Отговор
    Абе вземете да ни информирате, най-вече колко жилища са продадени в Българи и на какви цени? Вземете да ни информирате какви са лихвите по жилищни кредити у нас. Разбрахме, че в САЩ са 6% годишно, ама не разбрхме, какви са лихвите у нас.
  • 4 Зевзек

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Лично мнение":

    Как да не е редно? Че то у нас, чистия доход (след плащане на ниския данък доход при високите доходи и заради осигурителния праг.) на депутат, министър, висш чиновник, висш милиционер, прокурор, съдия ... е по-висок отколкото на колегите им в Западна Европа, например Португалия. Затова и цените в София са по-високи отколкото в Лисабон. Виж в гетата Люлин, Надежда, Дружба ... цените са народни 500 евро за кв.м..
  • 5 Коментар

    9 1 Отговор
    Милена, ти си ужасен автор. Нищо не ти се разбира от статиите. Липса на елементарна подреденост. Цитират се хаотични години, проценти, статистики.Отделно копирани изречения от чужди статии. Читателя когато прочете статиите ти се разочаровова, че си е загубил време. Никаква добавена стойност.
  • 6 А ми

    11 1 Отговор
    нищо ново, то и при нас 2021г, имаше доста народ, който купуваше като за последно,
    както се казва продаваше се и "непродаваемото".
    Интересното, е че и в Португалия (преди ден в статия за Атина, преди дава-три дена статия за Испания)
    цените за квадрат се оказват по - ниски от Софето в БГ.
    Или сме много по - заможни ние - или сме си заформили ОГРОМЕН ДИРИЖАБЪЛ.
    Какъв ЦИРК ни предстои?!?!