Last news in Fakti

22 Май, 2003 00:00 670 0

Накратко

  • българия-
  • съобщи-
  • според-
  • стратегията-
  • кътев-
  • всички-
  • дружества-
  • електроразпределителните-
  • стратегически-
  • враца-
  • медицинска-
  • помощ-
  • центъра-
  • приватизация-
  • спешна-
  • управители-
  • рейтинга-
  • повиши-
  • пуърс-
  • момента-
  • плевен-
  • областните-
  • собственост-
  • коментира-
  • ст

"Стандарт енд Пуърс" повиши с една степен рейтинга на България
Международната кредитна агенция "Стандарт енд Пуърс" повиши с една степен рейтинга на България, съобщи БНТ.
От два пъти Б оценката за дългосрочните книжа в чужда валута е увеличена на два пъти Б плюс. Агенцията коригира перспективата си за страната ни от положителна на стабилна. "Стандарт енд Пуърс" повиши и рейтинга на дългосрочните ни книжа в местна валута от два пъти Б плюс на три пъти Б минус. Така той става инвестиционен.
"Увеличението на кредитния рейтинг на България е причинено от продължаващото намаляване на задлъжнялостта на държавата, подобрената ликвидност", каза Милен Велчев.
За изминалите две години държавният дълг е намалял с 2 милиарда и 200 милиона лева и в момента възлиза на 8 милиарда 980 милиона, съобщи заместник финансовият министър Красимир Катев. Според Милен Велчев през следващите три години очакванията са икономиката ни да расте с темпове до 5.5%. Допълнително увеличаване на кредитния ни рейтинг ще зависи от запазването на фискалната дисциплина и наличието на политическа подкрепа за икономически и структурни реформи.


Няма специални изисквания в европейските институции България да се раздели на 6 региона
Няма специални изисквания в европейските институции България да бъде разделена на шест планови региони. Това обяви в Страсбург кметът на Плевен Найден Зеленогорски, който е представител на България в Камарата на регионите. Найден Зеленогорски заяви в интервю за предаването "12 плюс 3" на БНР, че хартата за регионалното развитие ще бъде гласувана през следващата година. Той поясни, че тази харта е препоръчителна към местните правителства, тъй като в Европа стартира регионализацията, но в България и в още десетина страни все още не са предприети стъпки в тази насока. Според него разделянето на 6 планови района ще дискриминира Плевен, ще се стигне и до конфронтация с Русе. Въпросът за регионализацията е въпрос и на история на района, коментира кметът на Плевен.


КС отхвърли оспорването на текстове за продажбата на топлинна енергия за битови нужди
Конституционния съд отхвърли искането на 48 народни представители за установяване противоконституционност на членове от Закона за енергетиката и енергийната ефективност, съобщи Инфо радио, цитирайки пресцентъра на КС. Депутатите оспорваха текстове за продажбата на топлинна енергия за битови потребители.


Предизборно разграбват държавна и общинска собственост, твърдят областни управители
За предизборно разграбване на държавна и общинска собственост алармираха областните управители в специално изявление, предоставено в Министерски съвет от управителя на София - област Олимпи Кътев, предаде БНР. Според него, пред местните избори е налице бърза атака за прехвърляне на собственост. Кътев каза, че такива случаи е имало в Драгоман, Самоков и Своге. Областният управител на София Росен Владимиров каза, че в столицата тези случаи са хиляди. Олимпи Кътев информира още, че в някои общини, които в момента се управляват от ОДС, има партийна поръчка да не се плащат задълженията към "Електроснабдяване". Той специално подчерта, че областните управители спират подобни решения не заради предстоящите местни избори, а защото са законово задължени да следят какви решения взимат общинските съвети. Кътев категорично отрече, че областните управители бламират местната власт.


Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества ще е готова скоро
Окончателният вариант на стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества ще е готов в най-скоро време и ще бъде даден за съгласуване във всички министерства, след което ще бъде представен на парламента за одобрение. Това съобщи в предаването "Портфейл" на Дарик радио Илия Василев, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. Той увери, че, според стратегията, електроразпределителните дружества ще бъдат продадени на стратегически инвеститор. "Разработени са специфични критерии, които да допуснат в надпреварата само стратегически инвеститори. Надяваме се с една ясна и привлекателна процедура те да участват в процедурата", заяви директорът на АП. Той обаче не пожела да коментира подробности от стратегията, преди тя да е приета. Консултантът по сделката е обходил всички стратегически инвеститори в Европа, сега предстои да бъде направена втора маркетингова фаза, съобщи още Илия Василев.


Двама строители във Враца са затрупани при срутване на изкоп
Вчера следобед в 14.30 часа в Центъра за спешна медицинска помощ във Враца е получен сигнал, че двама мъже са затрупани при срутване на изкоп зад комплекса от сгради на фирма "Зоров" в местността "Пършевица". Два медицински екипа веднага потеглили към мястото, съобщава в. "Шанс експрес". Мито Тодоров Митов (36 г.), Цветан Илиев Георгиев (38 г.) и още тридесетина техни колеги работели на обекта. Неочаквано навесът над изкопа рухнал и двамата жители на Згориград били напълно зарити под пръстта. Колегите им веднага се втурнали да ги разкопават. Когато пристигнали екипите на Центъра за спешна медицинска помощ, мъжете били освободени до раменете. Работниците са стояли под земята около половин час. Пострадалите са пристигнали в ЦСМП в 15.45 часа. Двамата са били адекватни и, според медиците, не са губили съзнание. Нямат видими фрактури, но дали има счупвания, ще се разбере едва след като им бъдат направени рентгенови снимки. Единият се оплаквал от болки в крака, а на другия едното око е било насинено и затворено. "Мъжете са приети при нас в травматично шоково състояние. Сега започваме изследвания на всички органи. При затрупванията е характерно това, че усложненията идват по-късно. Някои органи могат да блокират от голямата компресия, на която са подложени. В момента няма опасност за живота им, но не можем да кажем какво ще се случи в следващите часове" - коментира д-р Карина Сълова, шеф на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца. Тя обясни, че след получаването на резултатите от изследванията ще се направи консултация с хирурзи и реаниматори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА