Last news in Fakti

23 Май, 2003 00:00 611 0

Жк „Дружба-2" е нов, но отдалечен комплекс

  • комплекса-
  • долара-
  • дружба-
  • много-
  • последните-
  • блокове-
  • обекти-
  • столицата-
  • източната промишлена зона
Жк "Дружба-2" е сред последните соцстроежи на жилищни комплекси. Намира се в крайните източни райони на София. На северозапад от него е разположен "по-старият му събрат" - жк "Дружба-1", на север и североизток е източната промишлена зона на столицата, а на изток на западните окрайнини на парка "Врана"., Едни от най-новите панелки в София са в жк "Дружба-2"На юг комплексът достига до ул. "Обиколна", която е успоредна на бул. "Цариградско шосе". На запад от жк "Дружба-2" има празни полета, чиято главна забележителност са големите топлопроводи. Заради голямото бързане да се "предаде обекта" на много места из комплекса липсва вертикалната планировка.
Зеленината е оскъдна
Най-рискови райони за замърсяване са разположените в близост до източната промишлена зона на столицата - трети, четвърти и пети микрорайони. За жителите на последния все пак има някакво успокоение, че на изток от него има парк. Най-далеч от големите градски магистрали и от промишлените обекти е втори микрорайон на комплекса. Това е и една от причините той да е най- предпочитан от клиентите. Комплексът е сравнително нов. Последните блокове са построени през 1994 г.
Инфраструктурата е сносна
По улиците засега няма много дупки, както е в останалите по-стари панелни джунгли на столицата. В най-добро състояние са по-широките улици в комплекса, по които се движи масовият градски транспорт. Засега живущите в жк "Дружба-2" нямат големи проблеми с подземната инфраструктура, защото тя е сравнително нова.
В комплекса има достатъчно търговски обекти, детски градини и училища, но няма поликлиника. Няма и големи търговски обекти. Освен бакалиите в леки постройки за последните десетина години в магазини бяха преустроени много от мазетата до приземните етажи.
Транспорт
За пътуване от и за жк "Дружба-2" могат да се ползват тролейбус 4 и автобусите 7, 8, 88, 204 и 404.
В комплекса
преобладават панелките и ЕПК-тата
Тухлени блокове и еднофамилни къщи няма. Всички панелки са с вътрешни балкони. На места архитектите са се опитали да раздвижат външния вид на сградите Някои от блокове са с Г- или П-образна форма. В най-източния край на комплекса, в непосредствена близост до последната спирка на тролей 4 има няколко по-малки блокчета, чието изпълнение рязко контрастира с останалите еднотипни железобетонни сгради. Те са на 4 етажа с по един вход. Наричат ги "генералските", защото явно не са за обикновените граждани на републиката.
Конюнктура
През последните месеци от края на миналата година спадът на щатския долар провокира нарастване на цените на жилищата. В средата на декември 2002 г. гарсониерите те са се предлагали на средни цени от 10 740 долара. В третата десетдневка на май 2003 г. те са поскъпнали до 11 400 долара.
Немалко увеличение на средните офертни цени се наблюдава при двустайните жилища. В началото на разглеждания период те са се предлагали средно за 13 620 долара, а в в края му доларовата им цена е достигнала до 15 700.
Най-малко търсените, но най-много предлагани тристайни апартаменти в комплекса също бележат увеличение - от 16 830 на 19 600 долараНа пазара на наемите се забелязва известен относителен застой в доларовите цени. През периода от декември до май гарсониерите са задържали цената си на нива от 88-90 долара. Цената на наемите на двустайните жилища е между 101 и 105 долара. При тристайните се наблюдава застой на ниво от около 108 долара.
picture:2,20030523_8.bmp, Васил ТАШЕВСКИ[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА