Last news in Fakti

14 Март, 2021 09:21 2 818 6

Премиер призовава за ограничаване програмата "Златна виза"

  • латвия-
  • имот-
  • покупка-
  • инвестиция-
  • златна виза-
  • програма

В Латвия благодарение на програмата живеят 7441 души със своите семейства

Премиер призовава за ограничаване програмата "Златна виза" - 1
Снимка: Shutterstock

Премиерът на Латвия - Кришянис Каринш, призова за прекратяване програмата "Златна виза", чрез която чуждестранни лица при покупката на недвижими имоти над определена стойност, могат да получат латвийско гражданство. Това е станало по време на заседание на правителството, на което министърът на вътрешните работи на страната е изнесъл данни за броя лица получили гражданство чрез програмата.

Според Каринш, направените чуждестранни инвестиции в страната чрез програмата "Златна виза", са непродуктивни. "Това е отражение на водената по-рано политика, последни останки на политиката на транзитиране на пари. ние ще се отървем от това. Програмата се изчерпа", допълва той.

В отчета на Министерството на вътрешните работи се казва, че от юли 2010 г. до декември 2020 г. по програмата е предоставено латвийско гражданство на 19 000 чужденци. В 186 случая кандидатите са получили отказ, а 1672 от дадените паспорти са анулирани.

Към 31 декември 2020 г. в Латвия живеят 7441 инвеститори заедно с членове на своите семейства. Спрямо същата дата на 2019 г. техният брой е намалял с 550 души. Близо 85% от всички молби за получаване на гражданство по програмата "Златна виза" са били от предприемачи от територии на бившия СССР.

Според представителят на Министерството на вътрешните работи Сандис Гиргенс, Министерството на икономиката трябва да реши съдбата на програмата за "предоставяне на гражданство срещу покупката на имот". "Смятам, че инвестиции са необходими, но е необходимо да бъдат привличани предприемачи, които не представляват заплаха за националната сигурност. Това означава, че трябва да се намери баланс между икономиката и националната сигурност", казва Гингерс.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4 април

    3 5 Отговор
    Да свалим бай Ганьо от джипката
  • 2 Фен

    0 3 Отговор
    Абе, Факти, ква е тая автоцензура? Що скрихте коптора на Харизанов?
  • 3 Сандо

    3 3 Отговор
    Явно руснаците са започнали легално да превземат Латвия.И от демократичния Запад никой не им обръща внимание.

    Коментиран от #5

  • 4 Коментатор

    2 3 Отговор
    Кой ли пък е умрал да живее в тази студена държава .
  • 5 Коментатор

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Какво да и превземат ? А и риснаците са си там от време оно . Още преди да се отделят от СССР , над 1/3 от населението бяха руснаци .
  • 6 Дед Мороз

    0 2 Отговор
    А БЕ ТЕЗ РАСИЯНИ ЩО БЯГАТ ОТ ПУТИНОВИЯ РАЙ .НА НАШТЕ РУСОФИЛИСТИЦИ ДАЛИ ИМ ДАВАТ РУСКИ ВИЗИ КАТО БЛЕЯТ ЗА РАСИЯ