Last news in Fakti

30 Май, 2003 00:00 25 433 0

Актовете за държавна или общинска собственост се атакуват в съда

  • собственост-
  • имоти-
  • държавна-
  • общинска-
  • които-
  • имотите-
  • недвижимите-
  • недвижими-
  • закона-
  • върху-
  • собственост-
  • държавата-
  • правото-
  • общината-
  • други-
  • публична-
  • частна-
  • министъра-
  • основание-
  • развитие-
  • отбелязва-
  • стария-
  • актове-
  • страната-
  • благоустройството-
  • съст
По какъв начин и на какво основание даден имот се актува като общински или държавен - тези въпроси са уредени съответно в Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост., Спорът около атакуването на Дома на Българо-съветската дружба предизвикаха скандали между областната управа на София и Дружеството за приятелство с РусияОпределенията там обаче са толкова мъгляви, че в резултат на тях са забъркани не една и две каши в отношенията областни управи-общини по отношение на недвижимостите. Да не говорим, че съдилищата са пълни с дела за обжалване на актове ту на едните институции, ту на другите.
Според
Закона за държавната собственост
(ЗДС), приет през 1996 г., публична държавна собственост са:
1. обектите, изключителна държавна собственост съгласно Конституцията на Република България;
2. имотите, предоставени на органите на държавната власт за изпълнение на функциите им;
3. държавните имоти и вещи, обявени по установения ред за паметници на културата от световно или национално значение;
4. други имоти, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от национално значение чрез общо ползване.
Частна държавна собственост са всички други държавни имоти и вещи. Плодовете и приходите от имотите и вещите, публична държавна собственост, са частна собственост на държавата.
Не са държавна собственост по смисъла на този закон имотите и вещите на търговските дружества и на фондациите, дори ако държавата е била единствен притежател на вложеното в тях имущество. Правото на собственост върху имоти и вещи, включени в капитала на търговски дружества с държавно имущество, се упражнява по установения за тези дружества ред.
В нормативния акт е записано още, че държавна собственост са имотите и вещите:
1. придобити във или извън страната, в съответствие с международните договори или други актове и със законите на Република България;
2. на юридически лица в страната, които са престанали да съществуват, освен ако специални закони предвиждат друго;
3. представляващи частта на българската държава в имуществото на юридически лица извън страната, които са престанали да съществуват, освен ако специални закони предвиждат друго;
4. включени в наследства, за които няма наследници по закон или по завещание, наследниците или заветниците са се отказали или са изгубили правото да ги приемат;
5. които нямат друг собственик, с изключение на недвижимите имоти, които стават общинска собственост по силата на чл. 2, ал. 2, т. 5 от Закона за общинската собственост.
Тъкмо последните две алинеи са в основата на бъркотиите при актуването на недвижимостите, твърдят юристи. И обясняват, че според ЗДС държавата установява правото си на собственост върху недвижими имоти с акт за държавна собственост, издаден въз основа на книгите, които се водят за тези имоти. Актът за държавна собственост, съставен по установения ред, има доказателствена сила до доказване на противното. Стопанисването, управлението и разпореждането с недвижимите имоти - държавна собственост, се извършват под общото ръководство на министъра на регионалното развитие и благоустройството, а с движимите вещи - държавна собственост - на министъра на финансите. Към областните управители в съответствие със ЗДС са създадени служби "Държавна собственост", основните задачи на службите "Държавна собственост" са определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството и се изразяват в стопанисване, управление и разпореждане с недвижимите имоти.
За недвижимите имоти в границите на населените места и селищните образувания се съставят актове за държавна собственост на недвижими имоти по образец, утвърден от министъра на регионалното развитие и благоустройството, е записано в ЗДС. Актуват се:
- сградите, които се намират извън границите на населените места и селищните образувания, включително и сградите в държавния горски фонд, заедно с прилежащите им терени.
- земеделските земи - собственост на държавата, след влизането в сила на плановете за земеразделяне. Актуват се и недвижимите имоти, отчуждени за държавни нужди.
- сградите в отчуждените терени, за които е предвидено да бъдат съборени за осъществяване на ново строителство или по други причини.
- земята, върху която са разположени обектите на железопътната инфраструктура, предоставена за осъществяване на основния предмет на дейност на Национална компания "Български държавни железници" и отредена специално за тази цел.
- имотите - собственост на българската държава, които се намират извън страната.
- мините, кариерите, горите, язовирите, езерата, плажовете и парковете с национално значение.
Към актовете за държавна собственост на недвижими имоти се прилагат документите, установяващи правото на собственост на държавата.
Когато при извършване на изменения в подробните градоустройствени планове се образуват нови парцели, за всеки новообразуван парцел се съставя нов акт, в който се посочват номерът и датата на стария акт. Промяната се отбелязва и върху стария акт. При промяна на основанието за придобиване на недвижимия имот от държавата или при установяване на явна фактическа грешка не се съставя нов акт. В тези случаи в акта се отбелязва новото основание или се поправя допуснатата грешка. В актовете за държавна собственост на недвижим имот се отбелязва и учредяването или прекратяването на право на ползване, право на строеж и на други ограничени вещни права. Актовете за държавна собственост на недвижимите имоти се отбелязват с последователни номера в регистъра, подшиват се в актови книги и се съхраняват в съответната служба "Държавна собственост".
Недвижимите имоти - държавна собственост, неправилно актувани като такива, както и тези, основанието за актуване на които е отпаднало, се отписват от актовите книги и се връщат на собственика със заповед на областния управител.
Когато незаконосъобразно е актуван държавен имот като общински, актът за общинска собственост се отменя със заповед на областния управител. Заповедта на областния управител подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство. Споровете за материално право се решават по съдебен ред.
Законът за общинската собственост
(ЗОС) урежда придобиването, управлението и разпореждането с недвижимите имоти и движимите вещи - общинска собственост, освен ако в специален закон е предвидено друго.
Общинската собственост също е публична и частна. Публична собственост са имотите, предназначени за осъществяване функциите на органите на местното самоуправление и местната администрация, както и имотите, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от общинско значение. Частна общинска собственост са всички други общински имоти и вещи. Плодовете и приходите от имотите и вещите - публична общинска собственост, са частна собственост на общината.
Общината установява възникването, изменението и погасяването на правото си на собственост върху недвижими имоти с акт за общинска собственост. Той е официален документ, съставен по определен ред и установена форма. Актът за общинска собственост няма правопораждащо действие.
Общината владее и управлява безстопанствените имоти на своята територия, е записано още в ЗОС. За общинските недвижими имоти в строителните граници на населените места и селищните образувания се съставят актове за общинска собственост на недвижими имоти по образец, утвърден от министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Към акта за общинска собственост на недвижим имот се прилагат документите, установяващи правото на собственост на общината. При промяна на основанието за придобиване на недвижим имот от общината или при установяване на явна фактическа грешка не се съставя нов акт. В тези случаи се извършва отбелязване в акта, като се посочва новото основание или се поправя допуснатата грешка. Когато при извършване на изменение в подробните градоустройствени планове се образуват нови парцели, за всеки новообразуван парцел се съставя нов акт за общинска собственост, в който се посочват номерът и датата на стария акт. Промяната се отбелязва и върху стария акт. Актовете за общинска собственост на недвижими имоти се отбелязват с последователни номера в регистъра, подшиват се в актови книги и се съхраняват в съответните служби "Общинска собственост". Актовите книги за общинските имоти са общодостъпни и всеки може да иска справка по тях при условия и по ред, определени в правилника за прилагане на закона. Споровете за материално право се решават по съдебен ред.
Областните управители осъществяват общ надзор и контрол по изпълнението на закона.
Проблемите обикновено възникват вследствие дейността именно на съответните служби "Държавна собственост" и "Общинска собственост". Тяхната основна функция е всъщност да следят за неактувани имоти и съответно да бързат да издадат документ за собственост върху тях. Самият акт обаче не е основание на собственост. Ако общината първа "се добере" до такъв имот, тя го актува. Областната управа обаче в съответствие със закона завежда дело. Ако нито една от страните не разполага с основания за собственост - договор за покупко-продажба, нотариален акт, завещание, дарение и пр. документи, съдът няма да удовлетвори молбата на ищеца. В общи линии между общини и областни управи тече надпревара кой на-напред ще актува даден недвижим имот и така се забъркват кашите, обясняват юристите.
Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА