Last news in Fakti

13 Септември, 2022 15:21 22 753 7

Шоково поскъпване на парцелите

  • турция-
  • парцели-
  • цени

В Турция цената скочи с над 80%

Шоково поскъпване на парцелите - 1
Снимка: Shutterstock

Търсенето на земя в Турция расте с бързи темпове. От 1 271 971 сделки с недвижими имоти, реализирани в Турция през първите пет месеца на 2022 г., парцелите представляват 216 582 сделки. Според Endeksa поскъпването в Турция през последната година е 83%, докато средната цена на квадратен метър през юли е била 23 USD, а средната цена на парцел е била 44 050 USD.

Провинциите с най-високи цени на земята през юли са Истанбул, Измир и Анталия. Средната продажна цена на квадратен метър земя за жилищни имоти в Истанбул е 200 USD, в Измир и Анталия - 145 USD.

„Хората се стремят да превърнат покупката на недвижим имот в ценна инвестиция, но поради нарастващите цени тази ситуация не винаги може да се отнася за жилищата. Поради това гражданите се насочват към парцели с по-достъпна цена от жилищата. Втората причина е, че пандемията увеличи търсенето на закупуване на земя в райони близо до метрополисите, особено в курортните зони“, казва Гьоркем Огут, съосновател и главен изпълнителен директор на Endeksa.

Продажбите на земя ще нараснат още повече през 2022 г. Продажбите на нежилищни имоти надхвърлиха продажбите на жилища за първи път през 2021 г. И това е най-важният показател за процеса. „Когато направим прогноза въз основа на данни от 2021 г., можем да прогнозираме, че продажбите на земя ще се увеличат още повече през 2022 г.“, казва Огут.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 МирО

    28 0 Отговор
    Нормално да поскъпва - земята ни храни, в бетона няма хляб, а къща с градина си е супер
  • 3 И в България

    11 4 Отговор
    Най голямо увеличение има при земеделската земя. Много, много обаче не се пише и споменава. Наскоро участвах в търг за общински земеделски имот, Добруджа, общината няма да споменавам, начална цена 2700 лв., на декър, имот от 118 дка., продаден за 5150 лв., за декър. Купи го не земеделец който ще го работи, а инвеститор който не може да си върне парите от наеми и аренди през следващите 40 години, но той е убеден, че това е много добра защита за парите му.

    Коментиран от #5

  • 4 Хахха

    7 5 Отговор
    Ватняците, кой както изтрезнее и бяга през глава от рашисткия режим!
  • 5 Девил

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "И в България":

    Ако е близо до Балчик, рентата минава 200 лева на декар, тъй че цял блок 120 декара грубо по 200 и над смятаме между 24000 до 30 хиляди на година не си мърдаш пръста .600000 бона инвестиция между 15 и 20 години инвестиция изплатена , остават ти земята.още може да смятаме ама много има за писане🙂🙂🙂

    Коментиран от #7

  • 6 Ал Тъпоне

    4 0 Отговор
    Че то в Турция инфлацията е 80%. Защо да не поскъпнат парцелите с 83?
  • 7 Гай Юлий

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Девил":

    То на сметки е едно, но на практика съвсем друго. Дали ще има кой да ти наема земята и то за тези пари в продължение на 20-30 години? Макар, че и за мен най-добрата инвестиция си е земя. Да си оставя, евентуално, нещо на деца, внуци, пък те вече каквото искат да правят.