3 Юни, 2003 00:00 506 0

Нова комисия ще регулира енергийния сектор

  • комисия-
  • години-
  • парламентът
Мандатът на членовете на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР), включително на председателя и зам.-председателя й, ще бъде прекратен с влизането в сила на новия Закон за енергетиката. Месец след това парламентът трябва да избере нова Комисия за енергийно регулиране (КЕР), предвижда проект на Министерския съвет, внесен за одобрение в парламента. Първоначалното предложение на енергийното министерство не включваше освобождаване на комисията. Тя се състои от седем членове, които се назначават от Министерския съвет. Промяната в проекта дошла след обсъждане в правителството. Председателят на новата комисия и един от членовете й ще се назначават с мандат за пет години, двама - за три години и трима за две години. Експерти изразиха опасения, че КЕР може да последва съдбата на Комисията за защита на конкуренцията. Парламентът почти пет месеца не може да избере нов неин състав. Освобождаването на състава на ДКЕР неминуемо ще се отрази върху контрола над издадените лицензи и подзаконовите нормативни документи, свързани с новия закон, допускат експертите. Регулаторната комисия издава, спира или отнема лицензи на енергийни предприятия, одобрява методика за цените на балансиращата енергия като част от правилата за търговия с енергия, както и изготвя правила за определяне на статута на привилегированите потребители.
Приемането на предложения текст може да блокира провеждането и на търговете за битова газификация, допуснаха депутати от енергийната парламентарна комисия. "Няма да има драма, надявам се, че новата комисия ще бъде избрана още преди парламентът да излезе във ваканция", коментира енергийният министър Милко Ковачев.
Междувременно в понеделник представители на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO) започнаха проверка на безопасността на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от централата. До 13 юни осемнадесет експерти ще оценяват осем области от експлоатацията на реакторитие - организационни и административни въпроси; експлоатация; ремонт; инженерно осигуряване; експлоатационен опит; радиационна защита; водохимичен режим; обучение и квалификация на персонала. Енергийното министерство очаква Европейската комисия да изпрати проверка на Групата по ядрени въпроси до края на годината и най-късно в началото на следващата. Себестойността на електроенергията от атомната централа ще се увеличи с 50%, ако трети и четвърти блок бъдат спрени през 2006 г., каза зам.-председателят на съвета на директорите на централата Йордан Георгиев пред БНР. По думите му спирането на първи и втори блок на 30 и 31 декември миналата година е довело до намаление на производството с 19 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА