Last news in Fakti

1 Октомври, 2022 14:43 6 153 11

Собственик на скандален имот обжалва обявяването му за паметник на културата

  • тютюневи складове-
  • пловдив-
  • имот-
  • паметник на културата-
  • обжалване

Става дума за Тютюневия склад на бул. "Христо Ботев" №57

Собственик на скандален имот обжалва обявяването му за паметник на културата - 1
Снимка: М. Богданова ©

Заместник-министърът на културата Пламен Славов е разписал заповедта за обявяването на тютюневия склад на бул. „Христо Ботев” 57 за недвижима културна ценност с категория „за сведение”. Сградата попада в обхвата на Западната охранителна зона, част от „Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”.

Според предписанията собствениците трябва да възстановят фасадите по автентични данни след изготвено проектно предложение, съгласувано по реда на Закона за културното наследство, припомня Trafficnews.bg. Покривът да бъде скатен с керемиди. Да бъдат възстановени прозоречните отвори и членения, а новите да бъдат изработени по образец на автентичните. Изработване на входни врати по единен модел, съобразени със стилистиката на сградата. При обработване на нови подови нива се изисква тяхното хармонизиране с отворите на автентичната фасада.

Не се допуска полагане на нетипични фасадни облицовки, покрития и външни климатични тела по фасадите и поставянето на рекламно-информационни елементи, които да закриват част от фасадите.

Допуска се надстрояване с отстъп от уличната фасада на съществуващата сграда и издигане на кота било до 4,5 м. Допуска се и промяна в автентичната планова схема, изцяло нова функция в обекта, както и съответните помещения, конструктивни елементи и инсталации, свързани с тях. Всяка намеса трябва да отчете изискването за пълно запазване на автентичните фасади.

Реализацията на всякакви инвестиционни намерения трябва да бъде съгласувана с НИНКН.

„Сградата на тютюнева фабрика „Никотеа” е изявен пример аз българската индустриална архитектура от началото на ХХ век и носи типичните ѝ характеристики – едромащабно обемно-устройствено решение, отворена планова схема и фасадно оформление със семпла пластична декорация, подчертаваща конструктивните оси и прозоречни отвори”, посочват специалистите, изготвили фиша на склада.

Те допълват , че фасадите към бул. „Христо Ботев” до голяма степен са запазили своята автентичност и има обществен интерес сградата да бъде запазена.

След издаването на заповедта на зам.-министъра, която е с вчерашна дата, предстои складът да бъде вписан в Националния публичен регистър на недвижимите културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство.

Препис от заповедта ще бъде връчен на Община Пловдив и собствениците на сградата. Заповедта може да бъде обжалвана по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред Административен съд-Пловдив в 14-дневен срок.

"Ще обжалваме заповедта в съда. Докато той се произнесе, няма да предприемаме никакви действия. Вярвам, че решението ще е в наша полза", коментира собственикът на склада Пламен Моравенов.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предложение

    26 22 Отговор
    Какъв "паметник на културата" може да бъде тази съборетина?
    Да я разкарат веднага и да построят нещо красиво и съвременно!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Патето Яки

    8 5 Отговор
    Браво - най красивото са дупките с тенекиени тръби, оттам бълва културата.
  • 8 Гош

    10 3 Отговор
    В момента това не е никакъв паметник на културата! Някога може и да е било, но не и сега. Не може смотаните ни чиновници да се правят, че работят само когато на тях им е удобно, и да се разпореждат с чужда собственост. Това което е останало от сградата е грозно и е за бутане. Като искат да бъдат полезни смотаните ни чиновници, да не издават разрешителни за строежи наляво-надясно и без всякаква мисъл, а само да си вземат рушвета, защото съсипаха града!
  • 9 Пловдив

    3 3 Отговор
    Нещо трябва да се направи с това Тютюнево градче, защото ситуацията наистина е много сериозна, а решение не се намира. Някои от сградите в градчето са здрави и читави. Но други, като тази на снимката, просто са обречени - никой на света няма да тръгне да ги реновира. Те трябва да бъдат съборени, казано грубо, но откровено. Просто за тях няма бъдеще. Иначе ще ги чакаме да паднат сами и да убият някого, като онези момичета в София...
  • 10 123

    3 1 Отговор
    А БЕ ОТКЪДЕ НАКЪДЕ НЯКОЙ ЩЕ ОБЯВЯВА НЕЩО СИ ЗА ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА , КАТО ДОРИ ЕДИН ЛЕВ НЕ ДАВАТ ЗА РЕМОНТИ.
  • 11 жокер

    4 1 Отговор
    Не е ли най-честно и редно щом е толкова ценна тази сграда държавата да я купи или да промени така законите(чрез данъчни облекчения или субсидии), че за собствениците да е изгодно в место да чакат да се съборят да ги реставрират и използват. Тези имоти обявени за ценни някъде около 40 хиляди са един огромен източник на корупция и проблеми. Друг огромен проблем са това, че тези сгради са гредоред, а застрахователите не ги застраховат за риск от щети след земетресение, поради тази причина банките не отпускат ипотечни кредити за тях. Щом тези имоти са ценни за обществото и държавата то е редно да подпомага собствениците, а защо не обяви изкупуване на такива имоти, или заменки ...