Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 07:21 5 131 0

Ново предназначене на емблематична сграда

  • тютюневи складове-
  • пловдив-
  • сгради-
  • фасада-
  • магазини-
  • офис-
  • open space

Бившата централа на тютюнева фабрика "Родопи" ще бъде с магазини и офиси

Фасадата на бившата централа на тютюнева фабрика „Родопи” на кръстовището на ул. „Иван Вазов” и ул. „Авксентий Велешки” ще бъде възстановена. Съгласно одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство план, се запазва цялата предна фасада към двете улици. Компрометираните части, които не отговарят на съвременните изисквания и съгласно съгласувания с институциите проект, се демонтират и ще бъдат изградени отново.

„Новата сграда ще отговаря на всички съвременни изисквания, а нейната реконструкция към този момент протича успешно. Сградата ще бъде многофункционална – планиран е партерен етаж с търговски площи, а останалите четири етажа и мансардният етаж ще бъдат офиси "Openspace", клас А. Подземното ниво ще бъде паркинг за нуждите на сградата и технически помещения”, казва инвеститорът Величко Яков, цитиран от Trafficnews.bg.

В бившата централа на Тютюнева фабрика "Родопи" от времето на социализма имаше много компрометирани части – строена в първоначалния си вид през 20-те години на ХХ век, в следващите години върху гредореда са наливани плочи, върху дървеното стълбище е изградено бетонно, стените и мазилките са полуразрушени.

Макар обектът да няма статут на единична културна ценност, той е част от групова недвижима културна ценност „Система от улични ансамбли „Д” по ул.”Иван Вазов и ул.”Цанко Дюстабанов” и е разположен в средата на други единични паметници на културата, които формират автентичното застрояване на ул."Иван Вазов” в Пловдив. Затова и инвестиционният проект е съгласуван с НИНКН.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА