2 Септември, 2022 15:56 1 895 28

Складове стават паметници на културата

  • тютюневи складове-
  • пловдив-
  • събаряне-
  • статут-
  • паметници на културата

Днес продължава и събарянето на бившия тютюнев склад, който се намира на улица "Екзарх Йосиф"

Складове стават паметници на културата - 1
Снимка: М. Богданова ©

Статутът на всички 12 сгради в Тютюневия град в Пловдив ще бъде променен и те ще бъдат обявени за недвижима културна ценност. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков, който късно снощи за втори път посети Пловдив.

Повод за това стана информацията, че изцяло е съборен тютюневият склад на булевард „Христо Ботев“ 51, уточнява БНР. Строителните дейности се активизираха непосредствено след първото посещение на Минеков в града вчера, а часове по-късно багери сринаха сградата.

Междувременно стана ясно, че днес продължава и събарянето на бившия тютюнев склад, който се намира на улица "Екзарх Йосиф".

Министърът на културата проф. Велислав Минеков снощи беше категоричен, че събарянето на сградата на бул. "Христо Ботев" 51 е безобразие и няма да допусне такова унищожаване.

"Това е престъпление срещу нашата история. Статутът ще бъде променен не само на тази сграда. Статутът е целият Тютюнев град, 12 сгради. Вече сградата ще има статут на недвижима културна ценност. Не само тази."

Проф. Минеков обясни, че ще изиска от фирмата-инвеститор да възстанови сградата в първоначалния ѝ вид и покани пловдивчани днес те да се срещнат с него пред съборения склад в 17 часа.

Тютюневият град ще бъде възстановен така, както е бил преди години, обеща Минеков. Той заяви, че няма да допусне разрухата на тютюневите складове в Пловдив и заяви, че това е тенденция, която продължава с години, на само със законови промени складовете и подобни културни ценности могат да бъдат спасени.

"Няма да позволя тази разруха. До последния си ден тук аз няма да го разреша. Това няма да се случи. Собствениците трябва да знаят, че те имат рискова инвестиция. Продавачите на тези имоти са обвързани с риск. Купувачите - още повече. Те трябва да следват абсолютно всички препоръки на Института за недвижимо културно наследство и да следват всичко, което е в закона."

Велислав Минеков покани пловдивчани, медии и кандидат-депутати на дискусия този следобед, посветена на културното наследство на града. Срещата е с начален час 17, а мястото - бившия тютюнев склад на бул. „Христо Ботев“ 51 в Пловдив.

От Община Пловдив бяха категорични, че закона е спазен. Кметът Здравко Димитров заяви:

"Община Пловдив спазва законите. Разбрах, че ще има проверка. Нека да има проверка. Ние сме за проверката и ако има виновни, нека да бъдат наказани, но не може когато един инвеститор е купил дадена сграда, тя не е паметник на културата. Когато реши, че иска да инвестира, изведнъж тя става паметник на културата или казват: ще стане паметник на културата. Мисля, че това не е правилно. Не одобрявам отношението на НИКН и Министерството на културата към паметниците на културата и към другите сгради".

Междувременно продължава и събарянето на склада на ул. "Г.М. Димитров", който е част от групов паметник на културата и чието събаряне започна вчера. Заради неговото събаряне бе първата визита вчера следобед на министър Минеков и на шефа на НИНКН арх. Петър Петров.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филибето

    18 7 Отговор
    Малоумници -скате да лапате само! Обявете и на баба ми старите клоти за паметник на културата.... Като ги искате - платете ги на собствениците по пазарни цени и си ги калесвайте после
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фффффф

    11 2 Отговор
    Такава ни е културата,складова и министър на културата трябва да бъде Бойко Борисов,най културният български политик
  • 4 свободен човек /free man/

    17 6 Отговор
    Десетилетия се рушат и грозят града на майничките! Добре,че не затрупаха някой,но не е късно...Какъв паметник са тези грозни мастодонти?!Да обявят за паметници и концлагерите тогава...
  • 5 сигурно

    8 3 Отговор
    Най-вероятно е да станат молове !!!Пловдивската култура държи Африка за пръста !!
  • 6 Бибитко

    8 7 Отговор
    Бившият волейболист,когото цар Тиква назначи за кмет на Пловдив прави само каквото му нареди Кръстника. И не признава нито министър,нито главен прокурор,защото знае кой всъщност дърпа конците.

    Коментиран от #8, #27

  • 7 фактите

    12 4 Отговор
    тия складове вече ги няма само нагъл крадец може да ги обяви по програма за паметници на култура

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кадир

    7 4 Отговор
    Събаряй, какво ги мислиш?
  • 10 жоро уудстока

    2 7 Отговор
    Трябва да издигнат паметник на безхаберните властници.Всяка власт прави грешки по конюктурни съображения-паметникът на съветската армия например.Една Прибалтийска република поправи наскоро такава грешка и го събори!Тука кога?И тези складове са нещо подобно.
  • 11 Коментар

    7 3 Отговор
    Ооо не, трябва строителната мафия да застрои всичко, после ще събаряме и пак строим. Духла до тухла и така до изпирането на последния милион.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "фактите":

    Имаш имот, който не става за нищо. Имаш и връзки с някои хора. Правиш си имота културна ценност и почваш да точиш грантове по програмата.
  • 15 БСП най крадливата партия

    4 4 Отговор
    ПП и БСП изтриват културното и историческо наследство на България. Мафия.
  • 16 Ша повърна

    5 2 Отговор
    Мафия кирчовска.
  • 17 Протестърът.

    7 1 Отговор
    Крадливата шайка на четворната коалиция съсипва България, зад тях седи мафията.
  • 18 ГЛАС НАРОДЕН

    5 1 Отговор
    Хората от протеста ви свали от власт, сега няма да гласуваме за вас комунистически подлоги.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    От МК да отидат в гр. Аликанте-Испания и да видят как е вдъхнат нов живот на комплекса от стари тютюневи складове там...

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 SDEЧЕВ

    4 4 Отговор
    Стига с тия статути бе бюрократи,стари,грозни и не подлежащи на реконструкция съборетини в центъра на града . Какви паметници,какви пет лева,събаряйте тези гнусни коптори и престанете да тормозите собствениците
  • 22 не съм съгласен

    6 2 Отговор
    не може някой да започне инвестиция и Министъра на културата да се сети че може да регистрира паметник на културата!
    това не трябва да се допуска защото е вид корупционен процес!
  • 23 Гост

    7 2 Отговор
    Тези порутени съборетини нямат нито един фасаден орнамент, нито някаква интересна архитектура, че да ги пишат паметници на културата. Просто редени тухла върху тухла, като всяка ромоланска съборетина от Столипиново.
  • 24 юначен страх

    0 0 Отговор
    За паметник на КУЛТурата трябва да бъде обявен и самият юнак Бойко ! Той е толкоз културен , че даже наложи като напълно естествени понятията - ТУЛУП , МАТРияЛ , начукване с 200 , ПРоста Кърджалийска , Мата Хари и още куп простотии и простащини , привични само и единствено за него ! НЕ Е ЛИ ДОСТОЕН ЗА ПАМЕТНИК ?
  • 25 Майк Алън Патън

    3 0 Отговор
    Истината е , че управлението на Пловдив , което от години е ГЕРБово , е дало на специални фирми и хора , апетитни места в града , които са проблемни за строителство , с обещанието , че ще им оправи разрешителните ! Но......Бойко и ШАЙКАТА му вече не колят и бесят и обещанията им увисват и стават неприложими ! Опааааа......ами сега ! Ще почне вой , плач и някои хора ще си поискат обратно дадените пачки и кюлчета.......
  • 26 Гостът

    6 0 Отговор
    Ако тези съборетини са ни културата, много жалко за нас. В коя нормална държава с години държат в центъра на града руини опасни за населението.
  • 27 Хвъркатко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бибитко":

    Щом Имаме президент назначен от генерал решетников Каква държава сме За смях и приказ Държава « фуражка»
  • 28 Комунист

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    От тези складове хората освен туберкулоза да схващат друго кулурно няма Или министъра да иска ружфет Дано получи и строевая да тоъгне