13 Юни, 2003 00:00 7 936 1

Видове съсобственост и начини на използването на общата вещ

  • съсобственост-
  • съсобствеността-
  • вещта-
  • възниква-
  • съсобствениците-
  • общата-
  • съсобственици-
  • съсобственик-
  • останалите-
  • които-
  • собственост-
  • имущество-
  • според-
  • делба-
  • общата вещ-
  • съсобствеността която възниква
На много хора по най-различни причини се налага да се лишат от привилегията да притежават едно имущество сами, като абсолютни собственици, други пък наследяват определено имущество заедно и стават съсобственици., Доброволна е съсобствеността, която възниква от съвместна покупка на жилищеОт общата собственост неизбежно възникват проблеми, свързани със стопанисването и управлението на общата вещ, които пораждат много въпроси.
Съсобствеността бива два вида според това
дали съсобствеността може да се раздели на дялове или не
съществува дялова (наричана още обикновена съсобственост) и бездялова съсобственост, каквато е съпружеската имуществена общност. Последната може да стане дялова при развод или при прекратяване на общността по време на брака . В бъдеще най-вероятно нейното съществуване ще зависи от волята на съпрузите и ще се урежда с брачните договори.
Взависимост от възможността общата вещ да се раздели чрез доброволна или съдебна делба съществуват делима съсобственост, която е по-широко разпространена, и неделима съсобственост.Последната може да е неделима, поради:
- естеството на вещта - напр. телевизор;
- предназначението на вещта - напр.стълбище на сграда;
- законова разпоредба - такава е разпоредбата предвиждаща неделимост на общите части в етажната собственост, макар и по начало те да могат да се разделят;
Според причината за възникване на съсобствеността тя може да е
доброволна, случайна и принудителна
Доброволна е съсобствеността, която възниква от една съвместна покупка на жилище. Случайна съсобственост възниква например при смърт на лице, което има двама повече наследници. Те стават съсобственици на наследеното имущество. Принудителната съсобственост възниква въпреки волята на отделните съсобственици. Такава е съсобствеността в етажната собственост. Независимо от начина на вида съсобственост в правния й режим има общи моменти, свързани с правомощията на отделните съсобственици. Несъмнено най-важното правомощие е
правото да се ползва вещта
Според Закона за собствеността всеки съсобственик може да си служи с вещта според нейното предназначение, доколкото не пречи на останалите и те да си служат с нея. Ако съсобствениците не могат да се разберат кой да ползва вещта/имота и не желаят да правят делба, може да се използва институтът на привременната делба, за да се уредят отношенията между тях. Този институт позволява чрез споразумение между съсобствениците да се уредят начините и реда за ползване на съсобствената вещ/имот. Неудобствата му се състоят в това, че става въпрос за временна мярка и че е неприложим при движимите вещи.
Неизбежно възниква въпросът
какво може да направи съсобственик, лишен от ползването на обща вещ
Според Закона за собствеността, когато общата вещ се използува лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване. Ползите, от които са лишени съсобствениците, са превърнатите в пари облаги, които биха се получили, ако вещта е била отдадена под наем, вместо да си служат с нея само някои от тях. Но ако съсобственик е отказал лично ползване, по-късно той не може да иска някакво обезщетение от останалите.
Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас

    0 1 Отговор
    кой член е свързан с понятието:разпореждането с идеални части от съсобствен имот съгласието на всички? Благодаря Ви.