Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 08:37 3 847 42

Чужди експерти решават проблема с жълтите павета

  • жълти павета-
  • ремонт-
  • софия

Поредният случай, в който ремонтът се нуждае от ремонт

Чужди експерти решават проблема с жълтите павета - 1
Снимка: М. Богданова ©

Експерти от България и чужбина щe решават как да се направи качествено пренареждане на жълтите павета в столицата. Оказа се, че одобрената технология за редене на настилката само с пясък е неуспешна и паветата се разместиха седмица след ремонта. Затова е решено те да бъдат пренаредени за сметка на изпълнителя.

На последното заседание на Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че за последната година на фирмата изпълнител на ремонта на паветата са наложени глоби в размер на 2 милиона лева за други техни проекти, пише БНТ. Все още не е ясно кога разместените паветата от участъка със скандалния ремонт ще бъдат пренаредени. Това ще реши експертният съвет към общината, който ще дискутира как новото пренареждане да стане здраво и качествено.

Проблемният участък пред Народното събрание беше пуснат на 19 септември за движение. Той обаче представлява само 5% от целия проект, който е на стойност 17 милиона лева.

Темата отново скара общинските съветници. "Разказът - глобявайте ги сега, прекратете договора е в ущърб на бюджета ни, в ущърб на бюджета, в ущърб на софиянци", каза Прошко Прошков, общински съветник ГЕРБ-СДС.

Предстоящото пренареждане не е "ремонт на ремонта", защото обектът все още не е готов, обясниха още от мнозинството в общината. Затова и фирмата все още не е глобена. Предвидените санкции за некачествено изпълнение са в размер на 830 000 лева. "Това да върнеш някой 2, 3, 4 пъти не значи "ремонт на ремонта", когато това се прави в Белград, г-н Бонев твърди, че това е усърдие на кмета, когато се прави в София е "ремонт на ремонта". А санкциите ще бъдат наложени до една, но въпросът не е в санкциите и извън санкциите, на свои разноски, те трябва да оправят всички недостатъци", заяви Прошко Прошков, общински съветник ГЕРБ-СДС.

Според Борис Бонев обаче участъкът вече е пуснат в експлоатация и уверението е било, че той е готов. "Просто това е поредният случай, поредният ремонт, при който сме свидетели на нуждата от "ремонт на ремонта", причините са няколко - лошата организация на Столичната община и това, че допускат не най-добрите фирми да ремонтират, а най-близките до управляващите", каза Борис Бонев, независим общински съветник.

Не е изключено Министерството на културата да направи компромис и технологията за редене само с пясък да бъде сменена. "Общината има пълен контрол. Тогава е нейна отговорност да убеди националния институт тази технология да се промени", заяви Борис Бонев.

И още един много обсъждан ремонт в центъра на София се бави - този за площад "Света Неделя". Причината е, че 9 собственика на имоти обжалват проекта на италианското студио "Фуксас". Въпреки полученото разрешение за строеж реконструкцията няма да започне още поне година.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Софиянеца

    31 9 Отговор
    Просто не трябва да им коли на тези павета!

    Коментиран от #16, #24

  • 3 Име

    26 6 Отговор
    В чест на фъндъчка лего пусна " Лего павета"
  • 4 Реалност

    27 2 Отговор
    Няма какво да се лъжем словосъчетанието "ремонт на ремонта" се среща все повече в БГ ,в много градове се откраднаха качественните стари материяли и се подмениха с такива ниско качество ,а за заливане на фуги по тротоарите и дума не се споменава само някои таино разписва приемане на обекта и това се разбира след месеци когато се оказва че е виновна не фирмата спечелила търга ,а подизпълнителя които случаино не си вдига телефона.
  • 5 Срам

    38 8 Отговор
    Срамно е София да има такива безсрамни управници.17 години Герб безчинства и превърна красивия европейски град ,който е бил за пример преди 100години с красивите си сгради,зеленина,паркове и жълти павета,в най-мръсния град в Европа,без атмосфера и облик,без адекватна инфаструктура,с хиляди разрушени културни и архитектурни паметници. Това безобразие трябва най-после да бъде спряно.
  • 6 Хаха

    33 1 Отговор
    Общината даде 17мил пък сега щяла фирмата да ги реди за своя сметка. Пълен абсурд, за тази сума трябва да ги редат като плочки в банята и да са вечни !
  • 7 панагюрец

    39 1 Отговор
    Както каза един политик: Вие едни павета неможете да наредите, искате държава да управлявате!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Добре де

    37 0 Отговор
    Един майстор като ти скапе банята не го еикаш да ти ремонтира и кухнята. 2 милиона глоби за други обекти и пак се възлага на тях
  • 10 Гост

    31 4 Отговор
    В тая община са само далавераджии начело с Главната Далавераджиика фанди!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 един от многото

    17 8 Отговор
    Всичкото Мара втасала , само .... и т.н. Наредете ги и ги затворете за превозни средства и ще имате читави павета. Сакън , някой от политиците и управниците да не походи пеш , може да получи мускулна треска!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    21 1 Отговор
    При толко експерти у таа държава, и за редене на павета ше викаме хахахахаха
  • 15 Леле -леле

    15 3 Отговор
    " Не е изключено Министерството на културата да направи компромис и технологията за редене само с пясък да бъде сменена." 😟 Ха сега направете някоя нова евроатлантическа простотия , която окончателно да съсипе павета издържали над 100 години !

    Коментиран от #21

  • 16 Така е

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянеца":

    Тази как така разрешава там да протестират тежкотоварни машини???
    И столичани си мълчат кротко.
    А колко е бюджетът на София и кой плаща парното на софиянци?
    И аз искам някой да ми плаща сметките.
  • 17 Пич

    16 1 Отговор
    Да каже Фандъкова и колко от тези глоби за 2 милиона са платени!Ами НУЛА!Не може да се лъже и да се подиграват с хората.Какви технологии,какви пет лева!Ако това е технология,то мисля че децата от детската градина биха ги подредили в пясъка доста по - добре!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 САНДОКАН

    21 1 Отговор
    лельо Данче,ти кога разбра че няма за можете да ги наредите преди комисионната или след...
  • 20 Хахаха

    15 1 Отговор
    Сериозно ли говорите? Един проблем с настилка в София изисква намеса на чуждите експерти ли?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    21 0 Отговор
    Явно е,че борбата е за взимане на обществената поръчки,от нарочената фирма, разпределение на парите по вертикала и после,чрез множество подизпълнители,реденето стига до някой циганин. Като не знаят как да ги редят,да използват стария метод на редене и запълване на фугите с дзиф или друга смеска! Тази фирма,която има множество санкции за некачествено изпълнение,трябва да бъде поставена в черен списък с имената на управителния съвет и собственика и да не бъде допускана до обществени поръчки! Явно не е в бранша!
  • 23 КомунягаТа

    9 1 Отговор
    Толко е зле положението в БГ че не може си наредим паважа....но знаем кой може да го направи за нас.
    Да идва П0тин тука с анексите и да ни присеидинява и назе... няма опраавия
  • 24 Перо

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянеца":

    Глупости! Едно време имаше военни паради и минаваха тежки,верижни машини /70 т./ и нямаше нищо на паветата. Оригиналните павета са изключително здрави,правени по специална технология в Австро-унгарската империя,/1903-1909 г/,като материяла е от една мина,в близост до Будапеща,но вече не работи,поради изчерпан ресурс.
  • 25 гост

    21 0 Отговор
    Да отидат в Германия, Англия, Франция или др. да видят как се редят павета на висока скорост, какви машини има за полагане, които гарантират правилното отстояние и няма едно счупено паве, всичко е равно и точно, а най-вече вечно. Как преди 100г. са ги редили, а сега не можело? Гласувайте за Герб-дпс, вижда се как действат, как плащат и какво остават. В моят град кмета е ферб, фирмите са дпс, санират блокове, кмета разписва буквално тройни цени, изпълнителите подизпълнители и не говорят на български, шефът им е турчин с нова ес класа с немски номера - хоп, така го правят те.
  • 26 ппромяната

    19 0 Отговор
    от това става ясно че въпросната фирма изпълнител не струва и пет пари,и въпросът е защо тази фирма продължава да изпълнява държавни поръчки,и съответно одговорът е корупция
  • 27 оттук виждам

    5 2 Отговор
    Реденето не трябва да се прави частично, а изцяло.
  • 28 ЧУГУНИТЕ ОТ ГЕП

    8 1 Отговор
    АЗ ПРЕДЛАГАМ ПАВЕТАТА ДА СЕ БЕТОНИРАТ, ЗАЕДНО С КМЕТИЦАТА НА ГЕРБ И РАЗБОЙКО. ОТГОРЕ ДА ЛИСНЕМ ЖЕЛЕЗОБЕТОН.

    Коментиран от #29

  • 29 МАТЕМАТИКА КОНСТАНТИНОВ РЕЧЕ

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "ЧУГУНИТЕ ОТ ГЕП":

    РЕМОНТ НА РЕМОНТА-ТОВА Е АКСИОМАТА НА БОЙКО БОРИСОВ И ГЕП.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Спас безделника

    12 1 Отговор
    Селянката Антония Симеонова ми изтри коментара, защото не плаща данъци или защото е на хранилка! Как можем да спасим София ли? Първо трябва да се въведе отново софийско жителство, а на гостите на София да се забрани да влияят върху решенията касаещи града!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Жоро Павето

    3 0 Отговор
    Пък едно време какви павета имаше...

    Коментиран от #37

  • 37 Даеааа!

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "Жоро Павето":

    Дааа! Паветата бяха многофункционални! И турбо, турбо....С радост да ги галиш!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Баба Меца

    3 1 Отговор
    Защо са ни чужди експерти , щом Бойко още е в играта и го имаме на разположение ! Той знае най-добре как , кво , къде , кога , как и защо ! Колко му е да оправи някакви павета , та дори и жълти ?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Циник

    2 0 Отговор
    А кой ще ни плати за изгубеното време в задръствания, въртене по малки улици и търсене на паркомясто бе, изроди! Да идва Възраждане на власт и да се почва масова чистка. Всички сте за затвора до последния човек. Срам ме е, че съм българин.