Last news in Fakti

16 Юни, 2003 00:00 549 0

По нова процедура при наддаването за БТК

  • оператор-
  • austria-
  • мобилтел-
  • telekom-
  • телекома-
  • третият-
  • преди-
  • заедно-
  • процедура-
  • депутати-
  • gsm оператор-
  • telekom austria-
  • третият gsm-
  • държавен холдинг oiag-
  • австрийския държавен холдинг
Кандидатът - TELEKOM Austria, която е на едно от първите места в списъка на обявените за приватизация активи на австрийския държавен холдинг OIAG, първа е подала оферта за участие в търга за MобилТел EАД, писа виенският Format., Офертите ще се подават в офиса на Ситибанк-Лондон до 19 юни. Българският GSM оператор ще се продава за не по-малко от 1.2 млрд. EUR. Telekom Austria предлагал само 800 млн. EUR, твърди виенското издание.
TELEKOM Austria може да се включи в надпреварата за БТК, ако се стигне до изцяло нова процедура за приватизацията на телекома, съобщиха за в. ПАРИ източници от Виена. Телекомът е един от кандидатите за МобилТел. Според източници, близки до австрийския държавен холдинг OIAG, част от който е Telekom Austria, от компанията са започнали да подготвят почвата за нова сделка за БТК, ако сегашната процедура се провали.
МобилТел чрез депутати от мнозинството внесе предложение в транспортната комисия в парламента за промяна в Закона за далекосъобщенията. От компанията настояват третият GSM оператор да не се предлага на търг отделно от БТК, а да бъде включен в цялостната оферта за телекома. В сегашната стратегия за приватизация на БТК е записано, че третият GSM оператор ще се предлага заедно с телекома, но е оставена вратичка - ако в процеса на преговорите бъде постигнато споразумение за това с купувача.
Няма законови пречки третият GSM оператор да бъде продаден отделно от БТК, заяви преди време транспортният министър Пламен Петров, визирайки сегашното законодателство. При преговорите с Viva Ventures до последния момент не стана ясно дали купувачът иска да притежава лиценз за трети GSM оператор. Депутати твърдят, че зад предложението на МобилТел.
Законът за далекосъобщенията да определя, че третият GSM оператор ще се продава заедно с БТК, прозират интересите на Telekom Austria да се настани трайно на телекомуникационния пазар у нас. По този начин независимо от промяната в правилата при евентуална нова процедура за телекома бъдещият купувач си осигурява по закон третия GSM оператор. Ако купи МобилТел и БТК заедно с третия GSM оператор, Telekom Austria наистина ще елиминира всяка конкуренция в бранша, предупреждават депутати.
За настъплението на МобилТел на мобилния пазар преди време говори и бившият шеф на Мобиком Джон Мънъри. Тогава той заяви, че трябва чрез закон да бъдат регулирани пазарните взаимоотношения между операторите. Засега у нас подобни правила почти не съществуват - известни са противоречивите становища на единствения орган, който решава тези спорове, Комисията за защита на конкуренцията. Все още не се знае ще има ли, или не сделка за БТК. Преди да се включи в нова надпревара за телекома, Тelekom Austria трябва да се пребори за МобилТел. От Теlekom Austria не бяха открити за коментар. Другите кандидати за МобилТел са финландско-шведското обединение Telia-Sonera и норвежката Telenor. Все още не се знае дали ще участва и британската Vodafone.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА