Last news in Fakti

26 Юни, 2003 00:00 902 0

Накратко

  • съобщи-
  • козлодуй-
  • надзор-
  • имоти-
  • комисията-
  • закона-
  • заяви-
  • радио-
  • метра-
  • холдинг-
  • букурещ-
  • цените-
  • преди-
  • министър-
  • гърневски-
  • промяна-
  • балканкар-
  • страна-
  • овергаз-
  • доставчик-
  • доведе-
  • институции-
  • дружества-
  • собственици-
  • решение-
  • съобщиха-
  • ковачев-
  • енергобл

Отнемат лицензи на инвестиционни посредници
Спрямо петима инвестиционни посредника, които не са упражнявали дейност повече от шест месеца е открита процедура по отнемане на лиценза. Това съобщиха от Комисията по финансов надзор, която за пръв път днес представи дейността си, съобщи БНТ.
Лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник сега имат 72 небанкови и 31 банкови институции. Комисията по финансов надзор е проверила 17 посредника за изминалите три месеца. Наскоро беше отнет лицензът на финансова къща "Анонс". В областта на осигурителния надзор са извършени проверки на три пенсионно осигурителни дружества.
Комисията по финансов надзор беше създадена на 12 март тази година с решение на парламента. Тя обединява три институции - агенциите по застрахователен и осигурителен надзор и Комисията по ценните книжа. Единствено банковият контрол не влиза в задълженията на комисията.


ВАС се произнесе в полза на газификацията на град Дупница
Върховият административен съд се произнесе в полза на газификацията на град Дупница, съобщиха от пресслужбата на "Овергаз". Съдът отмени решение на Държавната комисия за енергийно регулиране, с което се отказваше лицензия за разпределение на природен газ на "Рилагаз" АД. "Рилагаз" е дъщерното дружество на "Овергаз" и общината в Дупница.
Държавната комисия твърдеше в отказа си, че "няма започнала процедура за осъществяване на инвестиция" от страна на "Рилагаз". Върховният административен съд обаче призна осъществена инвестиция в размер на 121 776 евро в Дупница. Средствата на инвеститора са изразходвани за предпроектни проучвания, екологични сондажи, цифров модел, генерална схема и маркетинг, които инвеститорът е направил досега в града.


Пловдивското ръководство на СДС призова Гърневски да оттегли кандидатурата си за кмет
Пловдивското ръководство на СДС определи като "неуместна и нелогична проява, която вреди на сините", решението на бившия кмет и бивш лидер на СДС-Пловдив Спас Гърневски да се кандидатира като независим кандидат за кмет, съобщи радио Нет. В специална декларация СДС категорично се разграничи от решението на Гърневски и го призова да прояви разум и да оттегли кандидатурата си. Според кмета Иван Чомаков, който е кандидат на сините за местния вот, решението на Гърневски е опит за реванш от негова страна, след като е изгубил битката за кмет вътре в СДС.


Студентка от Университета по архитектура спечели едномесечен стаж в Гърция
Студентка от Университета за архитектура, строителство и градоустройство спечели стипендия за едномесечен стаж в Гърция в областта на управлението на недвижимите имоти, съобщи БНТ. Стипендията е учредена от Агенция за дипломатически имоти в страната и се връчва за първи път.
Един месец студентката по архитектура Мария Ингилизова ще учи в Техническия университет в Пирея, същевременно ще има практика в различни гръцки фирми за недвижими имоти и строителство.
Стипендията е част от програмата на фирма "АДИС" - "Бъдещите истински професионалисти". Нейната цел е да се даде силен старт на младите специалисти и същевременно да бъде инвестиция в развитието на сектора", каза управителят на компанията Деян Кавръков.


"Балканкар холдинг" дължи 3,5 млн. лв. за неизплатени заплати, заяви председателят на КНСБ
3 млн. и 500 лева дължи "Балканкар холдинг" за неизплатени заплати на 2 500 работници, съобщи председателят на КНСБ Желязко Христов, цитиран от БНР, на дискусия "Състояние и перспективи за производството на кари". Синдикатът ще изпрати анализ за състоянието на "Балканкар холдинг" до президента, премиера, председателя на Народното събрание, Главния прокурор и министрите на финансите и правосъдието. Ако до 10 дни няма ясен отговор за бъдещето на производството на кари, КНСБ ще започне протести. Софийският градски съд отказва да впише в търговските регистри назначения на 12 май изпълнителен директор на "Балканкар холдинг" Ангел Александров и по този начин се стопира работата на дружеството. Вече тече процедура продажба на държавния дял от дружеството съобщи Владимир Попов, държавен експерт в АП, цитиран от БНР.


Кметовете ще поддържат регистър на всички разрешения за строеж на територията на общините
Кметовете ще подържат регистър на всички разрешения за строеж на територията на общините, според Закона за устройство на територията, който депутатите приемат, съобщи БНР. Забранява се строежа на постройки високи над 3,6 метра, на разстояние по-малко от 3 метра навътре в границата на съседския имот. Ако строежът е по-нисък от 2,5 метра, той трябва да е във вътрешността на имота поне на 1,5 метра, за да няма съдебни разправии, записаха депутатите. Те приеха, че собственикът няма нужда от одобрението на съседите за преобразуване на жилището си в жилищен блок в производствен или търговски обект, стига за не се вдига шум. При наложената промяна на границите на вече урегулирани имоти, става дума за общинско или държавно решение за промяна на границите, ще се търси задължително съгласието на всички собственици. Ако се налага прехвърляне на части от имота те ще стават по пазарни цени и непременно с нотариална заверка. Поземлените имоти извън регулация ще се обграждат само с леки огради, решиха депутатите. Временна постройка ще е само онази, която заема не повече от 30 на сто от площта на поземления имот, в противен случай строежът ще бъде разрешен.


Румънската столица ще бъде преустроена по модел на Рим и Париж
Ако Законът за столицата бъде приет, Букурещ вероятно ще бъде преустроен по модел на някои европейски градове, така че административната структура на града да обхване и община Илфов и да бъде управлявана от губернатор, съобщи Медиафакс.
Букурещ може да придобие административна структура, която да копира модела на Рим - управлявана от губернатор с ранг на министър-председател и главен администратор на градската част, който да отговаря за десетките институции и територия от над 2 хиляди кв. км. Тези промени са залегнали в Закона за столицата.
Ако законът бъде приет, град Букурещ ще бъде разделен на централна градска част (центъра на града), шест сектора със статут на градове с пълна местна автономия и преди-градски площи (градчета и села около Букурещ, които понастоящем влизат в област Илфов).
Подготовката на закона е вече към своя край. Очаква се той да бъде предоставен за гласуване от румънския парламент през есента.


"Овергаз" ще бъде единствен доставчик на руски природен газ за България
"Овергаз" ще бъде единствен доставчик на руски природен газ за България, което няма да доведе до промяна на цените, съобщи министърът на енергетиката Милко Ковачев след края на правителственото заседание, предаде Дарик радио. Той допълни, че за целта не се налага да се подписват нови договори, тъй като съществуващите предполагат преминаване към друг доставчик.


Парите от изност на ток не се използват за модернизация на АЕЦ "Козлодуй"
Когато България изнася ток, 1/3 от приходите остават като нетна печалба на НЕК, а останалите отиват в бюджета. Това заяви енергийният министър Милко Ковачев след края на заседанието на Министерски съвет в отговор на обвиненията от турската страна, че парите са били използвани за модернизиране на АЕЦ "Козлодуй", съобщи Дарик радио. На напомнянето на турската страна, че по силата на спогодбата за износ на електричество парите трябва да се използват за каскадата "Горна Арда" и магистрала "Марица", българският енергиен министър припомни, че 800 млн. от тези средства вече са използвани за изграждане на далекопровода между двете страни и за подготвителни дейности на каскадата "Горна Арда".
"Приказките, че тези пари са отклонени за АЕЦ "Козлодуй", са инсинуация", посочи министър Ковачев.


Цената на тока ще се повиши с поне 30- 40 %, прогнозират от КТ "Подкрепа"
"Ще има поне още 30- 40 процента вдигане на цената за електроенергията за битовите потребители". Това заяви Мирослав Митовски, председател на Федерация "Енергетика" към КТ "Подкрепа" в интервю за предаването "Преди новините" на радио НЕТ. По неговите думи цената на ел. енергията трябва да бъде вдигната авансово преди приватизирането на електроразпределителните дружества.


Трети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за ремонт и презареждане с ядрено гориво
В 2 ч. 25 мин. днес трети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от пресцентъра на атомната електроцентрала. Спирането на блока е разрешено от Централно диспечерско управление - София, и е в съответствие с утвърдения ремонтен график на централата за 2003 г. По време на ремонтната кампания ще бъдат извършени предвидените ремонтно-възстановителни дейности за осигуряване на надеждността и ресурса на основното оборудване, в съответствие с технологичните инструкции. В рамките на престоя на блока ще продължи реализацията на предвидените 18 технически подобрения. С изпълнението на мерките от програмата за модернизация ще се постигне съществен напредък в повишаването на безопасността и надеждността на блока. Очаква се ремонтът да приключи до края на месец август т.г., след което 3 енергоблок ще бъде пуснат в редовна експлоатация.Останалите блокове на АЕЦ "Козлодуй" работят със следното натоварване: 4 блок - 50 %; 5 блок - 69 %; 6 блок - 92 %.


Цените на тока ще се определят така, че да няма свръхпечалба, заявиха от МЕЕР
Държавната комисия по енергийно регулиране ще продължи да определя цените на електроенергията така, че да не допуска свръхпечалба за бъдещите собственици и да не се ощетява потребителите. Това заяви в предаването "Преди всички" на БНР Иванка Диловска от Министерството на енергетиката /МЕЕР/, по повод протестите на синдикатите. Според Диловска продажбата на електроразпределителните дружества няма да доведе до промяна нито в закона или регулаторната рамка, нито в начина, по който се регулират цените. Тя допълни, че приватизацията няма да доведе до негативни социални последици и бъдещите собственици ще продължат да работят с досегашния персонал на компанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА