Last news in Fakti

28 Октомври, 2022 05:11 6 147 13

Ще бъде ли узаконен небостъргачът "Златен век"?

  • златен век-
  • строителство-
  • имоти-
  • узаконяване-
  • небостъргач

Казусът с небостъргача "Златен век" се появи след изменения на Закона за устройство на територията през 2017 г.

Ще бъде ли узаконен небостъргачът "Златен век"? - 1
Снимка: БНТ

Ще бъде ли узаконен небостъргачът "Златен век" в центъра на София, след като главният архитект на столицата издаде удостоверение за завършен строеж? Казусът се точи от няколко години, след като инициативен комитет оспори валидността на строителното разрешително. Според строителя разрешението за строеж е валидно и към момента, а от Столичната община заявиха, че вече нямат правни основания да откажат издаването на въпросното удостоверение, предаде БНТ.

Казусът с небостъргача "Златен век" се появи след изменения на Закона за устройство на територията през 2017 г. Според измененията строителните разрешителни за такъв тип сгради бяха удължени от 5 на 10 години. Според противниците на строежа обаче това изменение на закона не засяга "Златен век", като припомня, че ДНСК временно е спряла строежа.

"Фактът е, че е патова ситуация. Защото сградата е предвидена 120-метрова сграда, а администрацията е казала, че само 60 от тези 120-метра са законни. Според нас строителството на една сграда продължава от основите до покрива и ако тя не бъде довършена от основите до покрива, тя е недовършена сграда. Щом е изтекло строителното разрешение преди завършване на сградата, цялата сграда трябва да бъде премахната", каза Никола Вапцаров, Инициативен комитет "Лозенец".

Според строителя обаче, не само че строителното разрешително не е изтекло преди няколко години, но то и към момента е валидно. За което има и съдебно решение.

"Административен съд на София град установи, че това разрешение е валидно до 2024 година. След това отидохме на втора инстанция. И ВАС не взимат официална позиция, казват, че ние имаме друга правна защита, но потвърждават онова, което Софийския административен съд е установил като валидно", заяви арх. Пламен Мирянов.

И така - казусът отново се връща в Национална дирекция строителен контрол, откъдето трябва да следят за законосъобразността на строителството на сгради от този тип. Докато тече производството на ДНСК дали строителното разрешително на "Златен век" е валидно или не, от фирмата строител пращат няколко заявления до главния архитект на Столична община да им бъде издадено удостоверение за завършен строеж. От общината отказват, с мотива, че все още тече производство в ДНСК. И така до август тази годна.

"Аз отново отказах на "Артекс" и им казах, че докато не приключат делата, ние няма да издадем такова удостоверение. "Артекс" се обърнаха към ДНСК. ДНСК към този момент - август, прекратиха всички производства. И към 31 август аз получавам писмо, в което ми се казва, че анализът, който се прави по отношение на сградата дали е завършена в груб строеж или не, не кореспондира с това дали една сграда е законна или незаконна, тоест няма пречка да се издаде такова удостоверение за груб строеж. - Кой ви го изпрати това? - ДНСК", каза арх. Здравко Здравков, гл. архитект на Столична община.

От ДНСК в писмена позиция за БНТ обаче казват, че те не са запознати с решението на главния архитект на София.

"ДНСК не е уведомена от компетентния орган - главния архитект на Столична община, относно издадено удостоверение по чл. 181 от ЗУТ за степен на завършеност на строежа. Не е уведомена и от инвеститора на обекта. Издаденото от главния архитект на София арх. Здравко Здравков удостоверение по чл. 181 от ЗУТ създава нови обстоятелства. Във връзка с гореизложеното, ДНСК ще предприеме последващи законосъобразни действия, след като се изяснят новите факти от значение за случая", се посочва в позицията на ДНСК.

И така топката отново е в полето на ДНСК, които трябва да преценят дали да започнат ново производство за законосъобразността на строежа, или процедурата по документалното му завършване ще продължи. А междувременно от Инициативен комитет "Лозенец" казват, че ако няма решение на ДНСК за обявяване на незаконно строителство, другата седмица ще излязат на протест.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бля,бля

    31 1 Отговор
    Ама кой вярва ,че този мастодонт ще бъде съборен?
  • 2 ИзбираТела

    21 2 Отговор
    Не успяха да завършат сградата до 17г. сега ще бавят топката до 44г. ,и над София ще се извиси красив паметник на глупостта.
    😀
  • 3 Софянец

    18 1 Отговор
    То е ясно,че ще я завършат за съжаление.Ние сме мафиотска държава
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 5 Отговор
    абе какво занимавате цялата държава с това село софия? софия не е българия бе ! я елате в провинцията да видите как се строи незаконно
  • 7 Красс

    13 4 Отговор
    Защо постоянно нарочат тази сграда небостъргач?За да се "класира" за титлата са нужни над 200 метра височина!Това тук е просто един висок блок!
  • 8 Гост

    15 2 Отговор
    Ей шморцове,много ясно,че ще го узаконят.Там са купували / са им давали/ без пари на депутати,съдии, и др.,вече е свирено.Това е БГ
  • 9 Аз Кочо

    1 3 Отговор
    Колкото повече строежи узаконят и построят, толкова по евтино ще пазаруваме скоро след това
  • 10 Гост

    1 0 Отговор
    кочо, докато чакаш да паднат цените,ще ти мине живота бе,мачка ... да ти .де ха ха Мики Маус такъв
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    "Ще бъде ли узаконен небостъргачът "Златен век"?
    Много зависи от рушвета.
  • 12 Балъка BG

    0 0 Отговор
    Нема такава държава!!!
  • 13 ТАЗИ ГАДОСТ ТРЯБВА ДА СЕ СЪБОРИ

    1 0 Отговор
    А БОЙКО И ФАНДЪШКА ДА СА ОТДОЛУ !