Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 11:11 2 507 3

Частичната мобилизация в Русия се отрази благоприятно на съседите

  • турция-
  • руснаци-
  • алания-
  • анталия-
  • жилища-
  • наем-
  • цени

Нарасна броят на руснаците, желаещи да купят имот в Турция

Частичната мобилизация в Русия се отрази благоприятно на съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Търсенето на жилища от руски граждани в Турция се увеличи значително, след като Москва обяви частична мобилизация. През последните 6 месеца от началото на спецоперацията в Украйна руснаците са инвестирали значителна сума в турски недвижими имоти. Въпреки това, според представители на този сектор, през последната седмица търсенето се е увеличило с почти 40%.

Тези, които идват в Турция, първо се настаняват в хотели или наемат апартаменти, а след това търсят възможност да си купят жилище, казват те, прогнозирайки, че продажбите на жилища за руснаци ще продължат да растат. „Това, което виждаме сега, изглежда е временна миграция. Руснаците предпочитат предимно курортни дестинации на брега на Средиземно и Егейско море, главно провинция Анталия“, казва Хакан Буджак, председател на борда на директорите на Mars Investment.

Наемите отново се повишават. Месечната рента на апартамент с три спални се понижи от 12 000 лири на 8 000 турски лири, след като търсенето отслабна, казва Юмит Бесер, консултант по недвижими имоти в района на Алания в Анталия. „Сега наемодателите вдигнаха наема до 10 000 лири на фона на нов приток на руснаци и това се случи само за една седмица“.

От януари до август на текущата година чужденци са закупили общо 45 000 жилища в Турция, което е с 45% повече от същия период на 2021 г., като руснаците оглавяват списъка на чуждестранните купувачи.

През този период руснаците са закупили почти 8100 жилища в страната, спрямо 5400 имота, които са закупили през 2021 г., и 3000 през 2020 г.

През последните години иранците и иракчаните са най-големите чуждестранни купувачи на жилища, а руснаците са на трето място. Но от април картината се променя. Продажбите на жилища за руснаци скочиха с почти 190% през април и оттогава руското търсене остава високо.

Междувременно всички чартърни полети от Русия до Анталия са почти напълно резервирани до края на ноември, тъй като руснаците напускат страната си, казват туроператорите. Всеки ден има около 90 полета между руски градове до Анталия.
Някои руснаци, които вече са дошли в провинцията за почивка, удължават ваканциите си, като записват децата си в Международното руско училище.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешен народ

    7 7 Отговор
    Смелите богатири избягаха с мръсна газ.Не им се мре за цар Путин и матушка Рус.Върнете се смелчаги.Кой ще взима Берлин за три дни.Много е лесно на приказки.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ле ле

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Смешен народ":

    Абе не знам дали е смешно..от 2014г. Украйна загубила Крим и още 4 области..Не знам кой избягал и къде ,тук в БГ бая украинци млади и с лъскави коли се появиха изведнъж..сигурно ги пуснали отпуска за добра служба в името на отечество..Смешно..ли ви сега..И поляци и те бяха в добро настроение, ама като ги наградиха украинци д две ракети се замислеха..