Last news in Fakti

19 Ноември, 2022 08:44 17 474 53

Около София ще се строят десетки нови затворени комплекси

  • софия-
  • строеж-
  • затворени комплекси

Най-мащабните проекти са в Бистрица и район "Витоша", но интерес има и към по-отдалечени райони

Около София ще се строят десетки нови затворени комплекси - 1
Снимка: БГНЕС

Много жители на София смятат, че градът няма накъде повече да расте и че инфраструктурата в Столична община трудно издържа на постоянно увеличаващия се натиск от хора и автомобили. Видимо обаче инвеститорите са на абсолютно различно мнение. През последните шест месеца в Регионалната инспекция по околната среда и водите в София са внесени над 20 искания за допускания на проекти за изграждане на нови затворени комплекси около София. В тях се планира да се построят над 320 нови сгради. Някои от новите комплекси ще се състоят само от еднофамилни къщи, но има и планове за смесено застрояване с къщи и блокове.

Част от новите затворени комплекси ще се построят в урбанизирани зони като Бистрица, Владая, район „Витоша“, Банкя, информират от "Сега". В същото време обаче многобройни са и исканията за строежи на нови квартали в по-отдалечени територии като Костинброд, Елин Пелин, Нови Искър и др. Прави впечатление, че голяма част от проектите предвиждат канализационните води да се събират в изгребни ями и впоследствие да се извозват. Така се решава проблемът с отпадъчните води в почти всички райони на и около София, в които няма изградена канализация.

Едно от най-мащабните инвестиционни предложения е внесено преди дни и е за голям нов комплекс във вилна зона „Бункера“ под Бистрица. Кварталът ще се състои от 55 ниски еднофамилни и многофамилни сгради. Възложител на строителството е компанията „София Вилас Клуб“, която вече изгради затвореният комплекс "София парк вилас" срещу Бизнеспарка в "Младост". Следващият ѝ проект е именно от тези, в които мръсните води ще се събират в новоизградена водоплътна изгребна яма. „За всички сгради ще има обособени индивидуални дворни пространства, а за целия комплекс няколко големи общи паркови пространства с разположени върху тях спортни игрища и детски площадки. Предвижда се в комплекса да се изгради вътрешноалейна мрежа, сграда за обществено обслужване и охрана, както и новопроектирани трафопостове“, пише още във внесените документи.

Отново за района около Бистрица през ноември е внесено и още едно инвестиционно предложение. То е за строеж на 46 блока на по три етажа с по 4 апартамента на етаж. Собственик на този комплекс ще е компанията „Бистрица Вилас“. „Инвестиционното предложение предвижда за пречистване на битово-фекалните отпадъчни води да се реализира съвременна модулна локална пречиствателна станция“, става ясно от документацията.

Неотдавна в РИОСВ-София е внесено също доста мащабен проект за строеж в район "Витоша" в зоната около Ботаническата градина. Става дума за 34 еднофамилни сгради и 2 блока, единият от които с ресторант. Възложител е "Рухаус" ООД.

От другата страна на София в края на октомври е внесено проект за изграждането на 27 еднофамилни къщи в село Хераково край Божурище. Този комплекс също ще се обслужва със септична яма, става ясно от документите на възложителя „Вертекс“.

През последните месеци е осезаемо голям и интересът към района на град Костинброд и околните села за строеж на затворени комплекси. От юни досега за тази част на Софийска област са внесени общо пет инвестиционни предложения, които предвиждат построяването на около 50 нови сгради. Най-мащабният единичен проект в този район е за изграждането на комплекс с 15 еднофамилни къщи в землището на Костинброд. Два пък са планираните квартали с къщи в село Голяновци.

Освен на много нови жилищни комплекси, в близост до София се планира и изграждането на нов търговски комплекс. Той ще намира до Елин Пелин и ще се построи в общински терен от близо 29 дка. Освен паркинг и магазини, в бъдещия мол ще има още кафене, бърза закуска и автомивка.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Група грешка

    123 1 Отговор
    Е разпродължава политиката на разширяването на софия
    Цяла българия ли ще събираме тук не е ли ред да си помисли за благоустрояването разширяването и създаването да поминък в редица малки градчета от порядъка на каспичан луковит нови пазар малко търново Лом няма място да ги изредя всичките
  • 2 123

    128 7 Отговор
    Ужас, аре спрете се бе. Тая Фандъкова съсипа града. Забрана за рповече строителство, няма въздух вече в София и около София. Аман бе! И всичкото се накачило по колите и кеси в задръставния. Много ама много сме прости, факт!!! Пълна анархиа. Този град стана една кочина за простаци, мутреси, диваци и всякаква измет с пари от прованса.
  • 3 дедо Флашко

    84 3 Отговор
    Около София ще се строят десетки нови затворени комплекси. София ще стане затворена,като сливенския затвор.
  • 4 Груба грешка

    44 2 Отговор
    Е разпродължава политиката на разширяването на софия
    Цяла българия ли ще събираме тук не е ли редно да си помисли за благоустрояването разширяването и създаването на поминък в редица малки градчета от порядъка на каспичан луковит нови пазар малко търново Лом няма място да ги изредя всичките

    Коментиран от #23

  • 5 София

    46 10 Отговор
    Трябва да се разтовари от административните функции като престане да бъде столица
    Тогава тя по естествен път ще спре да се разширява
    Столица цяла да стане географския център на българия който се пада някъде не далеч от казанлък

    Коментиран от #46

  • 6 ХАХАХА

    71 5 Отговор
    Селата ,че и град Елин Пелин ще ги направят квартали на София и ще се фукат турбоселяндурите ,че са софиянци! Ако фъндупкова или пореден гробаджия стане кмет на унищожената ни столица, сигурно и метро ще прокарат до там,за да има какво да приватизират уж в името на новите навлеци.

    Коментиран от #37

  • 7 Аре всички у софето

    86 1 Отговор
    Стройте по цяла Витоша даже и на Черни връх да изрежем гората и да се асфалтира всичко само пътища и блокове разбира се и казина и стриптийз клубове
  • 8 мдааа

    84 15 Отговор
    Добре, че навреме се махнах от тоя ке неф, наречен София! Честно казано, доста ми е жал за хората, които живеят там, ако това изобщо може да се нарече живот!

    Коментиран от #13

  • 9 Хахаха

    124 2 Отговор
    Затворен комплекс със септични ями, две хиляди години след христа. Мъкаааа.
  • 10 гост

    48 10 Отговор
    Има една дребна подробност , че според последното преброяване София ВЕЧЕ НЕ РАСТЕ , а намалява и то чувствително , щото до 2014-2015 още растеше , а сега е намаляла с над 20 000 души спрямо 2011 г !! Тоест тя е загубила последните години над 40 000 жители , но растежа до 2015 компенсира половината ! И това само ще се засилва , щото явно свършват желаещите от провинцията да се преселят в София , а тя иначе е с отрицателен собствен прираст и ще растат занапред само гробищата !

    Коментиран от #12

  • 11 Без канализация

    71 1 Отговор
    Не трябва да има разрешения за строеж. Това с изгребните ями ще е еко катастрофа

    Коментиран от #15

  • 12 Така е

    45 5 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Само трябва да смениш София с България. Просто изчезваме благодарение на 32 години псевдо демокрация
  • 13 АУУУУУ

    39 9 Отговор

    До коментар #8 от "мдааа":

    Лично аз много се радвам ,че си се махнал . Крайно време и другите навлеци да поемат откъдето са дошли.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хихи

    39 2 Отговор

    До коментар #11 от "Без канализация":

    Или голяма смрад. Много тарикатски общинските власти си измиват ръцете, няма канализация, няма грижи. Баровците си плащат на фирмите за извозване и готово.

    Коментиран от #26

  • 16 Демократ

    45 2 Отговор
    Бързат да раздадат корупционни проекти за изграждане на нови обекти на свои хора. Защо не се мисли изобщо за подобряване на съществуващата нескопосана инфраструктура на София и липсата на пречиствателна система в районите на София Бояна, Симеоново, Драгалевци ,Кръстева вода и други? Уж най-скъпи квартали.
  • 17 Нема такава държава

    41 2 Отговор
    Тъпото е че се строи само в София и по морето то реално няма хора просто се местят от центъра към периферията главно към Витоша и планина Люлин и се застрояват в горски райони трябва да има и малко природата все пак за да не дишаме мръсен въздух а и без канализация и пречиствателни станции ще стане екокатастрофа и няма да има никаква природа
  • 18 майна

    13 9 Отговор
    Пловдив е номер едно.

    Коментиран от #31

  • 19 Вашият

    24 0 Отговор
    Ний си се делим на Наши и ваши и затова и си си правим затворени комплекси за наште. Отворените са си си за ваште.
  • 20 бай Симо горския

    36 1 Отговор
    А, къде ще паркират БМВ тата , новите софианцитурбоселяци

    Коментиран от #24

  • 21 Нормален

    42 1 Отговор
    За пръв път видях затворен комплекс в една африканска държава през 1995г. Фандъкова и нашите други величия могат ли да ни посочат една европейска столица, извън две-три от източната и югоизточна част такива? Не нормална история.
  • 22 Край

    56 2 Отговор
    ЗАТВОРЕНИЯТ комплекс е символ на обществата от банановите републики. В белия свят сигурността е за всички - осигурява я държавата. Даже и огради няма. И на затворените богати няма да им е хубав живота в затворените им комплекси. Първо че ще имат много комплекси и второ че ще са затворени и децата им ще ходят с охрана на училище.

    Коментиран от #25

  • 23 Така е

    15 30 Отговор

    До коментар #4 от "Груба грешка":

    Като гласувате за новите партии,които си намериха предтекст да спрат строежа на пътища,сега ревете.Борисов такъв,онакъв,но Хемус се строеше.Има ли хубави пътища,ще се развива икономиката,ще има живот.Това е.Пак гласувайте за ПП,а те ще си напълнят сметките и някъде около 2030 г може да отпушат строителството на пътища.

    Коментиран от #28, #33

  • 24 Ами

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "бай Симо горския":

    В подземни паркинги.Сега основно изискване на новите строежи са подземните паркинги.

    Коментиран от #32

  • 25 Да,бе

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Край":

    Гроздето е зелено
  • 26 5555555

    33 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хихи":

    Нищо не извозват направо в близката река се изливат и то е видно за всички но заобикаляне законно на закона. Жалко за всички защото мръсотията минава през цяла София.
  • 27 Госあ

    47 2 Отговор
    Още миекащи селяндури ще стават столичани. арендатори или крадци на еврофондове. Затова провинцията прилича на пустиня, защото местните феодали дават порите от еврофондовете за затворени комплекси в София.
  • 28 Верно е

    40 5 Отговор

    До коментар #23 от "Така е":

    Откак твоя тулуп беше кмет, а после сложи самоковската даскалица за кмет - София стана 3 пъти по голям кенеф. А даже е видно че в новите комплекси няма да има и тръби за кенеф.
  • 29 И КВО ВИЛИДЖ ПИПЪЛ

    5 2 Отговор
    ГОРЕ ЩЕ С.....Т А НИЕ ДОЛУ ЩЕ Я.....М🤔
  • 30 Минаващ

    36 2 Отговор
    И така докато София се превърне в една голяма септична яма! На печелившите, честито!
  • 31 И Пловдив

    36 0 Отговор

    До коментар #18 от "майна":

    нараства като София. Не бях ходил от години и това лято като бях, много се разочаровах. Почти същото е. А затворените селища се правят от хазари, за хазари. Изкупуват всякакви земи и водоизточници. Това в Бистрица е също такова.
  • 32 Точно срещу мене,

    36 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ами":

    в жк Лозенец, София построиха на 3 маломерни места, 3 блокчета. На по 4 етажа, с 3 етажа в подпокривното пространство. Под 500 квадрата са, а едното сигурно е не повече от 350 кв. Такива подземни "гаражи" построиха, че няма как да вкараш кола в тях. Всичко е пари и пак пари в тая община. Ако излезеш от местото, дето си паркирал, после се чудиш къде да се навреш.

    Коментиран от #40

  • 33 Селянче

    27 6 Отговор

    До коментар #23 от "Така е":

    А къде са тези хубави пътища? За 12 години власт, Бойко само тунелите на Витиня не можа да ремонтира.
  • 34 Кака Мара

    32 6 Отговор
    Далиса септични ями или в деретата е едно и също.Вонята си остава.За мен има един много по-голям проблем,но никой не се замисля.А това е водата.Алчните инвеститори замислят ли се по водопроводните инсталации на стотиците или хиляди домове какво ще тече.Язовир Искър и няколко прилежащи язовирчета няма да напълнят тръбите.А при очертаващите се климатични промени в близките 10 или 20 години какво правим.А при резки обилни валежи софийското поле ще се превърне в огромно езеро с плаващи къщички и бонус аромати.На новодомците честито.

    Коментиран от #39, #41

  • 35 n√Варна

    30 3 Отговор
    Жилищни ТКЗС-та от нов тип.
    Болшевишко-комунистическото подсъзнание на архитектите и инвеститорите не е изчезнАло.
  • 36 Любо

    22 0 Отговор
    ДОБРЕ😁
    АЗ ЩЕ-ПРОПУСНА,В ПОЛЗА НА-НУЖДАЕЩИТЕ СЕ”!
    БЪРЗАЙТЕ,ВЗИМАЙТЕ-КРЕДИТИ,ЧЕ ЩЕ-“СВЪРШАТ”!!!
  • 37 бл.134 в Zап. парк

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    Супер! След като няма никога да ви приемат в Шенген няма и нужда да пазите границите си ,който я мине ще има къде да да идва ще има къде да го настаните
  • 38 Емо

    42 0 Отговор
    Затворен комплекс звучи като затвор. Огромно щастие - съседната къща е на 2 м. от твоята. А между другото и сега има цели такива комплекси и квартали, които стоят от години непродадени, като например тези около Гурмазово и Пожарево. Наскоро минах от там - в Гурмазово смърди на гадно и има смог от отоплението на твърдо гориво. Нощем ако имаш къщата на височините около Пожарево, все едно си в София, на 180 градуса като се огрледаш, отвсякъде светлините на София и Костинброд виждаш. Това не е природа. Елин-пелинско вече е станало като квартал на София и там по-добре да не живееш. Полетата и горичките около Плана, Витоша и Люлин планина се насаждат с къщи с по на 2 м. отстояние. Щастието е пълно.
  • 39 Спас безделника

    25 1 Отговор

    До коментар #34 от "Кака Мара":

    Како Маро, не се коси, има напредък! Едновремешните септични ями вече ще ги наричаме ИЗГРЕБНИ ЯМИ - ДА ЗВУЧИ ПО ЕВРОПЕЙСКИ! Друг е въпросът чии са фирмите за изгребване....Отдавна виси въжето за ЧЕКМЕДЖАНИТЕ и най - вече за "КАКА ДАНЧИ" - честната кметица на европейска столица с най древни традиции на базата на антични септични ями!
  • 40 Лозенец най накрая ще и резне зелката

    16 2 Отговор

    До коментар #32 от "Точно срещу мене,":

    Много важно! ЧЕКМЕДЖАНИТЕ са си купили имения по европейските курорти!
  • 41 Потомствен кореняк

    19 6 Отговор

    До коментар #34 от "Кака Мара":

    Како Мара, защо ти е вода, като не ти стига въздухът за дишане!? София и споменаваните тук райони, са затворени от красиви и засега все още животворни планини, но въздухът не търпи застой и ако някъде има по света многомилионни мегаполиси, те не са затворени от планини, а широко отворени за всякаквито океански или морски продухвания и урагани (напоследък) и така все още имат глътката въздух за несравнимо по-набъбналото си спрямо България население.
  • 42 Софянец

    25 2 Отговор
    А Софийското жителство кога?

    Коментиран от #43

  • 43 Гошо

    17 2 Отговор

    До коментар #42 от "Софянец":

    Ставам йнар, ще си купя ланарки да обслужвам новите комплекси и изпомпвам на мутресите големите йна от продуханите им кафяви точки
  • 44 Свои

    28 1 Отговор
    Стига вече влачихте в Софийско селяндурите вече осем смрад който разнасят навред,то и въздух няма.Инвеститорите да се размърдат към провинцията.
  • 45 Перо

    18 0 Отговор
    Общинската корупция няма граници! Само жилищни строежи,без никаква инфраструктура!
  • 46 ЗОР

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "София":

    Аз съм за, но Пловдив ще ви е много мощна конкуренция и ще ви спъне най-вероятно :) Древен и красив град, лесно достъпен, вече доста застроен и развит в стила на големите градове, с доста космополитен дух. Спокойно може да се разширява още на всички страни.
  • 47 Пловдив 1912

    38 1 Отговор
    Чиста лудост ...
    Скоро София ще достигне до Пловдив и Бургас до Варна...
    Само откачалки ни управляват и схемаджии...
    Вместо да се напъват да създадат стандарт извън тези 4 града те обезлюдяват цялата страна...
  • 48 Концентрационните лагери се умножават

    17 2 Отговор
    Тва не са квартали а концлагери гето матрица
  • 49 Лиза

    25 0 Отговор
    Стига вече сте застроявали София,не може да се диша повече!Достатъчни са 2000000!
    Застроявайте по селата в провинцията.
  • 50 Павел пенев

    20 1 Отговор
    Строителната мафия е решила у нас да има само един град и това да е София,където ка се събрали всички селяндури и престъпници.
  • 51 Живущ

    21 0 Отговор
    Комплексите стават все повече ама Искъро не става по голям накрая вода от туби-минерална и задръствания непроходими.......
  • 52 Георги

    6 0 Отговор
    Така се изпитат крадените пари от магистрали язовири и от герб и дпс получени те миляди от европа вижте за какви згради става въпрос по бул. България и бул. Черни връх ами болдингите на Цариградско шосе това не са нормално изтаботени пари всичко е кражба
  • 53 Ива

    5 0 Отговор
    Костинброд и Елин Пелин са супер трагедия като самостоятелни градове.