Last news in Fakti

22 Юли, 2003 00:00 1 458 0

Процедурата при промяна на Конституцията е по-трудна, отколкото останалите закони

  • конституцията-
  • трябва-
  • комисия-
  • промените-
  • временната-
  • бъдат-
  • законопроект-
  • комисията-
  • председателят-
  • септември-
  • касабова
Дебатът около промените в Конституцията на Република България взеха нов връх по време на посещение на комисарят по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген у нас. Според него корекциите в основния закон трябва да бъдат направени най-късно до началото на септември. В противен случай преговорите за присъединяване към евроструктурите ще приключат през 2007 г., а не през 2004 г.
"Напомнянето" на еврокомисарят даде ефект. Седмица след неговата визита временната парламентарна комисия за промени в Конституцията, гласува кои членове е необходимо да бъдат променени и какъв да бъде статуса на българският магистрат.
Въпреки бързината,
срокът 1 септември технологически не може да бъде спазен,
категорични бяха председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков и председателят на временната комисия за подготовка на предложенията за промени в Конституцията Камелия Касабова. Най-ранната дата за узаконяване на промените е 20 септември и то при положение, че на нито един етап от процедурата няма спънки. Процедурата при промяната на Конституцията е по-дълга от тази при помените в другите закони на страната.
След като временната комисията гласува постъпилите до момента предложения за промяна единодушно, председателят на комисията трябва да изготви отчетен доклад. Той ще бъде внесен в пленарна зала и депутатите ще трябва да го приемат, след което да възложат на комисията да изготви законопроект за изменение и допълнение на Конституцията при условията на чл.154 ал.1 от Конституцията. Законопроект трябва да бъде подписан от ? от всички народни представители, т.е от 60 депутата. Това може да ни даде основание в края на юли, ако ни се възложи подобна задача, да депозираме в НС законопроект за изменение на Конституцията, обясни Касабова. От момента на депозирането на законопроекта до пристъпване към реалното му разглеждане в пленарна зала, задължително трябва да мине един месец. Това автоматично дава отговор на идеята, която се роди през последните дни, НС да продължи да работи през август, смята председателката на временната комисия.
Следващата стъпка е законопроектът да бъде внесен за разглеждане от правната комисия.
След като промените бъдат гласувани на първо четене започват да текат 7 дни предвидени в правилника на НС, в които трябва да се правят конкретни предложения по текстовете от народните представители. Законопроектът се разглежда и приема на второ четене. След второто гласуване, което може да бъде още на следващия ден, ако се събере необходимото мнозинство от ? от всички депутати, промените могат да бъдат приети на трето гласуване. Това е при хипотезата, че има политическа воля за промяна на Конституцията, допълни Касабова.
Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА