23 Януари, 2013 01:29 13 672 99

Какво точно предвижда Законът за брокерите

  • брокери-
  • дейност-
  • законопроект-
  • нсни-
  • браншови организации

Проектът на Закон за брокерите на недвижими имоти беше официално обсъден на среща организирана от Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ) и представители на Народното събрание, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, работодателски и браншови организации. През по-голямата част от 2012 г. за него само се говореше, но проектът беше официално качен на интернет страницата на НСНИ преди броени дни.

Основните моменти в проектозакона

В проекта е записано е, че „брокер” е агенцията за недвижими имоти, а „агент” е брокерът, посредникът. Тази промяна на наименованията ще обърка наложените през последните 20 години в обществото разбирания за това какво е агенция за недвижими имоти и брокер.

Законът, ако бъде приет, във вида, в който е изготвен, предвижда и всички агенциите за недвижими имоти задължително да имат застраховка „Професионална отговорност”, като минималните прагове се определят от Камарата на брокерите на недвижими имоти.

Друго изискване към брокерите е след всеки оглед на имот, който им е бил предоставен за продажба или отдаване под наем, да се изготвя протокол, който задължително се подписва от клиента или негов представил, и който протокол става неразделна част от съответния договор.

Договорът, който агенциите за недвижими имоти сключват за ексклузивни права за продажбата или отдаването под наем на даден имот, не може да бъде за срок над една година. Също така агенция, която няма подписан договор със собственика, не може да продава имота му.

В проекта също така е записано, че: „минималното възнаграждение за различните видове брокерски услуги се определя от Наредба за минималните цени на услугите, която се издава от Министерски съвет, по предложение на Националната камара на брокерите”.

Основното изискване към лицата, които искат да упражняват тази професия, трябва да има валидни документи за придобита трета степен на професионална квалификация „Брокер недвижими имоти”.

Пропуски в законопроекта

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) възразиха срещу част от тестовете. „Направи ми впечатление, че се говори за минимални възнаграждения, което за мен е явно противоречие с Директивата за услугите във вътрешния пазар. Също така не е ясно как дейността би се извършвала от брокери, които са получили право да извършват такава дейност в друга държава членка на ЕС. Директивата за услугите разглежда два случая – на временно предоставяне на такива услуги и на установяване, т.е. как ще бъде подходено към лице от друга държава членка, което желае да извършва постоянно тази дейност в България”, поясни Силвана Любенова - началник Дирекция „Техническа хармонизация и потребителска политика” към МИЕТ.

От Камарата на нотариусите и Българската търговско промишлена палата одобряват приемането на подобен нормативен акт. Присъствалите на срещата народни представители също подкрепят подобен законопроект, но ако той не бъде внесен в Народното събрание до края на февруари, вероятността да бъде приет от този парламент е минимална, а е необходимо да бъдат прецизирани още текстове, което ще отнеме време. Така на практика, най-рано през есента може да се очаква посредническата дейност да бъде официално регламентирана.

От НСНИ припомниха, че законопроектът се подготвя близо четири години от работна комисия към Сдружението. Подобни нормативни актове има в редица европейски държави като Кипър, Дания, Финландия, Норвегия, Швеция, Обединеното кралство, Франция, Португалия, Италия.

„Основният мотив за създаването на такъв закон не е желанието да се затвори пазара за определен брой фирми или да се създаде картел. Водени сме от големия обществен интерес, тъй като знаете, че темата за измамите с недвижими имоти, за непрофесионалното отношение на брокерите, за накърняване на интереса на потребителите на нашите услуги, се коментират почти всеки ден и винаги, когато става въпрос за имотни измами, упреците първоначално са насочени към брокерите на недвижими имоти. Ние сме се водили не само от интереса на бранша, който отдавна се стреми да има някаква ясна регламентация и лоялна конкуренция на работа, но и от интереса на потребителите на тази услуга”, подчерта още веднъж Лъчезар Искров, заместник-председател на УС на НСНИ.

Пълният текст с мотивите на проектозакона може да прочетете ТУК

С тестовете от проектозакона може да се запознаете ТУК

Мнение по темата може да изказвате на създадената специално по темата група в професионалната мрежа Probook – „Законопроект за брокерите на недвижими имоти”.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитрова

    1 0 Отговор
    Ако НСНИ смяташе, че този законопроект е по същността си само регулаторен, нямаше да забулва в такава тайнственост подготвения законопроект до последния момент, както и да провежда непредизвестени срещи и пресконференции, с които да се опитва чрез всякакви средства да го наложи като неизбежно необходим за обществото точно в този му вид! Не е нужна КАМАРА, защото това е монополен орган! Считам че трябва да изкажем мнението си по този тревожен стил на действие на НСНИ, за да ни чуят всички. Смятам за възмутително такова безцеремонно отношение чрез неглижиране на поставените въпроси от подписалите петицията, които сякаш не съществуват, въпреки че са много повече от членовете на това сдружение! http://www.peticiq.com/zakon-za-deinostta-na-brokerite-nedvizhimi-imoti

    Коментиран от #35

  • 2 реактор

    2 4 Отговор
    Посредничеството при сделки между две и повече лица е една глупава и ненужна дейност, която трябва да се закрие , та камо ли закон да и въвеждат. Трябва да се работи така, продавачът си пуска обява , а при взаимен с купувача интерес се наема адвокат за 400-500 лв , (че и за по-малко) който подготвя и изповядва цялата сделка. А не както сега, за никаква работа взимат по 3 % от единия и 3 % от другия, което обикновено са доста хиляди левове. Така със спестените излишни комисионни си плащате всички данъци и разходи по сделката, че и ще ви останат.

    Коментиран от #19

  • 3 Брокер

    1 0 Отговор
    Една от малкото дейности,където и простолюдието имахме възможност да работим , но и там ще започне да господства монополът.Защо не посочват размера на застраховките/вероятно сумата ще бъде непосилна за мнозина от нас,които не работим за големите агенции/,и кой ще издава жадуваните сертификати за брокери и агенти и дали те няма да бъдат само за работещите за големите фирми и т.н.?
  • 4 abc

    1 0 Отговор
    Цялата идея е да се ограничи максимално броя на фирмите за недвижими имоти и да останат тези, които са в сдружението, които сами си издават сертификатите и перат достатъчно пари, така че имат и да плащат! САМО, ЧЕ В ГЪРЦИЯ МОЖЕШ СПОКОЙНО ДА ПРОДАВАШ И ОТДАВАШ ПОД НАЕМ БЕЗ АГЕНЦИЯ!!
  • 5 Сульо

    3 1 Отговор
    Освен това, да се забрани на брокерите да вземат комисион и от двете страни!
  • 6 руснака

    1 0 Отговор
    пълна простотия. това не е закон, това е описание на правила за работа! кои са тия, че да ми нареждат как да работя? значи няма да се регистрираме като "брокери", а като "икономически консултанти"
  • 7 Брокер

    1 0 Отговор
    "Освен това, да се забрани на брокерите да вземат комисион и от двете страни!" +1

    Най-големият проблем в случая е, че този закон изготвен от НСНИ предвижда регламентирането да се извършва от КАМАРА съставена от участници на пазара.
    Това е в пълно противоречие с Европейските и световни практики и с БДС EN 15733:2010 - Услуги на брокерите на недвижими имоти.
    И противоречи на Закона за Защита за конкуренцията.
    Изисквания относно предоставянето на услугите от брокери на недвижими имоти приет от Българския Институт по стандартизация.
    Това ще доведе до повишаване на цените на услугите на брокерите за потребителите, които ги използват.
    Ще задуши и унищожи конкуренцията в бранша.

    Както виждате има дори клауза според, която да се определят минимални ставки на комисионните, това ако не е озаконяване на картелно споразумение, какво е ?

    За протокола, брокер съм.
  • 8 Росица Савчева

    1 2 Отговор
    Разбирам реакциите срещу брокерите от голяма част от обществото. Както във всяка област, и при нас има нелоялни практики. Но, в основните моменти в законопроекта чета само за задължения, не и за права на брокерите. Ако искаме законосъобразна и лоялна дейност, всички страни трябва да са защитени. Предполагам, ще ме подкерпят голяма част от колегите, че често клиентите ни ползват услугите ни, без да заплащат за това. Не може да очакваш високо ниво на обслужване и ниски комисионни, ако ти самият не си коректен. Това, което предлагам, е в закона да се предвиди защита за положения труд. Впрочем, забележете, че зад отрицателните коментари стоят псевдоними.
  • 9 НЕ е Луд този-който дава Баница

    2 1 Отговор
    RE:САМО, ЧЕ В ГЪРЦИЯ МОЖЕШ СПОКОЙНО ДА ПРОДАВАШ И ОТДАВАШ ПОД НАЕМ БЕЗ АГЕНЦИЯ!!
    ..........

    Не само в Гърция -

    Разумниият човек има Правна грамотност , без да е Адвокат.....
    или в Краен Случай Наема Адвокат ;)

    Умният плаща на "т.н Брокери" / бивши сервитьори и шофьори ЗА ДА ГО ЗАПОЗНАЯТ с другата страна.......след което да си троши главата
    -------

    Лудите които дават Баница не свършват ;)
    а тези които ИСКАТ баница - Също ;)
  • 10 DJO

    1 3 Отговор
    Тогава иди да живееш в Гърция. От такива като теб, които визират други държави според интереса си, има закон за тютюнопушенето, има сини зони и други простотии. Като става дума за заплащане цитираме Борунди, там заплащането била по ниско от България, ако е за заплати на администрация: вижте Белгия по тях да се равняваме и т.н Всеки труд се заплаща. Апропо: Никой не те задължава да работиш с агенция, а кото визираш гърция и аз ще визирам Белгия, Франция, Испания, Германия където тази дейност е регламентирана много отдавна. Там не живеят простаци нали!
  • 11 брокер

    1 2 Отговор
    Колко прости хора има, които и грам не разбират от това за какво са брокерите и техните услуги, като може и само да си отдават само защо 60-70% от собствениците на имоти търсят услугите на агенции и брокери ?!!
  • 12 брокер

    1 3 Отговор
    Колко хора си мислят че разбират нещо за брокерите и тяхната работа а всъщност и грам представа си нямат от нищо !!!
  • 13 брокер

    1 1 Отговор
    Аз също го смятам за възмутително, но кой ни пита нас, защото НСНИ имат само 230 членове, и не може те да решат бъдещето на хиляди агенции в РБългария с някакъв безмислен закон, и тази застраховка, която ще защитава само "клиента" при "некоректна сделка", а къде отива нотариуса, който си е сложил подписа и печата, защо брокера ще носи отговорност? И кому е нужна "Камара" да събират само такси, една камара трябва да защитава и своите членове, нали? и защо да се забрани да се взимат комисионни от двете страни, нали ти вършиш работа и на двете страни, само глупости и простотии, докога не знам ще търпим да ни мачкат една шепа хора
  • 14 брокер

    1 3 Отговор
    И още нещо: във всички цивилизовани държави хората работят с брокери и си плащат за услугата, ама тук все още българина "всичко знае и всичко може САМ", при тях дори наемател и наемодател въобще не се срещат
  • 15 брокер

    1 1 Отговор
    Целта им ПЪЛЕН МОНОПОЛ. БОГАТИТЕ ВСЕ ПО БОГАТИ. ДРЕБНИ РИБИ КАТО НАС ДА УМИРАТ ОТ ГЛАД. Както всяка вече една практика в БГ. Ще ни събират парите докато спрем да им плащаме и отидем на трудовата борса. Това което искат да взимат е членски внос "ЗАСТРАХОВКА" непоносим за нас. А къде отиват парите????? Къде отива ПРАКТИКАТА НИ ОТ ГОДИНИ/особено последните мъчителни от 2008г. Ние ако позволим това нещо сме обречени на ГЛАД ГЛАД ГЛАД като хората в Сопот. Ако позволим това де се случи никой няма да ние виновен. Трябва да се борим честно и справедливо. Труда ни не за подигравка. Излизаш в 7,00ч. и се прибираш 20.00ч. с поредния скъсан чифт обувки или спукана гума и паднало гърне от дупките.
  • 16 Ха-ха-хаххх

    3 1 Отговор
    Абе как 6те вар6и6 работата и на двете страни бе, !?!? Нали триабва да представлиаваш интереси - едните искат колкото се моге по-скапо да продадат, другите - по евтино да купиат. Не моге да взимаш пари и от двете страни, не ти се плаштат хилиади левове само да запознаеш продавача с купувача.
    И задалгителна застраховка триабва на всиака цена.
  • 17 В.Георгиев

    1 2 Отговор
    Колеги и потребители.Че е нужен закон за дейноста нужен е.Спор няма.Целта е да се повиши качеството на услугата.Но този закон трябва да защитава интересите както на клиентите така и на брокерите.В развитите страни един клиент отивайки в агенция подписва договор и оставя депозит като гаранция че ще работи с тази агенция.Така ако утре реши да спре да продава или купува,агенцията все пак ще покрие някои разходи направени от нея.А ако агенцията не изпълни задължения ще плаща неустойки.Нормални пазарни практики за нормални държави с коректно отношение и от двете страни.Ще ми се и в БГ да е така ама надали!
  • 18 В.Георгиев

    1 1 Отговор
    "Ха-ха-ха Ахмак"Ето затова говоря колеги.Винаги ще има някой който да дава акъл кое и как трябва да се прави.Препоръчвам на акълиите първо да се върнат в училище да се научат на граматика и български език,пък тогава да дават бизнес акъли.Ако потребителя не е разбрал да кажа. Думата "всиака" не фигурира в българския език.Има дума ВСЯКА.Както и думите"представлиаваш,вар6и6,триабва,скапо,моге,купиат,плаштат,задалгителна"Тези думи не са от българския език.
  • 19 Веселин Георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "реактор":

    Всеки има правото да избира дали да работи с агенция или не.Никой не е кара насила клиентите да ползват услугата.
  • 20 гост

    1 1 Отговор
    ха-ха-хаххх - имаш ли основно образование ??Ако е - да много са зле нещата в тая държава !!!За яснота на всички :
    1.Ако сте от страна на купувач - защо ползвате агенция ?!?!Тя не е задължителна,за ДАДЕНА ИНФОРМАЦИЯ - НАЛИ ?!?! Ами драги "европейци"- това е един от скъпите продукти в света - ИНФОРМАЦИЯТА, а агенциите я имат....тогава?!?!
    2.Ако сте от страна на продавач - защо си продавате имота в пъти над ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА - а тя приблизително е в съотношение ако имота е 30000евро -ДАНЪЧНАТА е 30 000 ЛЕВА ?!?!И понеже агенцията е успяла да Ви продаде имота /а Вие си пиете пиенето - образно казано през цялото време/получите си в пъти завишена цената - и това трябва да е безплатно ?!?!Няма такъв "филм" и в Бинбинистан драги ми "бай Ганьо - Европеецо".Образовайте се бе хора - телевизията има програми как го правят ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ хора !!!!!
  • 21 куку

    1 1 Отговор
    Най хубаво ще се получи ако, законът изцяло забрани брокерите.....да поостанат малко безработни? Не ,че сега имат много работа? Да! И поне 80% от всички такива фирми да фалират. Ами то живи,нахални паразити бе хора? Крайно време е!!!!!
  • 22 Справедлива

    1 0 Отговор
    Всеки работник заслужава своята заплата. И всеки сам решава дали да ползва услугите на агенция за недвижими имоти или да действа сам.

    Коментиран от #23

  • 23 куку

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Справедлива":

    Ти пусни една елементарна обявка и напиши,че не желаеш контакти с брокери.....да видиш кой ще ти звънне :):):):):) И даже артистични таланти се демонстрират.Амииии,ние това....ние онова, ние можем,ние знаем :):):) Айде моля без лицемерие!

    Коментиран от #24

  • 24 Справедлива

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "куку":

    Колкото и странно да ти се струва, има и честни агенции, които имат свои принципи и морал, макар и да са много малко! И не е справедливо всички да се слагат под един общ знаменател!
    И няма нужда да пускам обяви - знам много добре как действат повечето агенции :)
    Всеки сам решава какви услуги да ползва!
    Нали не мислиш, че е нормално да работиш без да получаваш пари, за това, което вършиш?
  • 25 Bossman

    1 0 Отговор
    Смятам,че всеки има място под слънцето.Един закон трябва да регламентира дадена дейност,а не да потиска бизнеса и хората да се чудят как да го заобикалят.Относно коментарите на Ку-Ку мога да добавя,че си прекалено агресивен и краен.Ми дай да направим един закон за адвокатите и да им резнат крилцата.Хонорарът на един адвокат при бракоразводно дело е минимум 500 лв.Това не е ли кожодерство?
  • 26 Асен Асенов

    1 0 Отговор
    Отдавна е време да се регулират участниците в този бизнес.
    Пълно е с лъжливи обяви, некоректни брокери и какви ли не тъпи номерца.
  • 27 куку

    0 0 Отговор
    Боце! Ма, комплексираш се не е необходимо мисля? Абе човек, дележа и развода са едно....а търговията с имоти съвсем друго?:):):) Не съм агресивен, по-скоро съм обективен...виж си колегите не гледай мен.
  • 28 Jack Western

    1 0 Отговор
    Колкото една дейност е по-силно регулирана толкова по-малка е вероятността да привлече капитали и инвестиции. За неразбралите - парите обичат свободата, където няма свобода парите се изнасят и намират други убежища, а хората които инициират не-свободата остават да броят мухите. В Бг почти няма пазарна икономика, една от малкото сфери, в които има конкуренция и свобода това са недвижимите имоти. След като строителите за.раха брега някой други спецове искат да съсипят един от последните браншове, които функционират сравнително добре.
  • 29 гост

    1 0 Отговор
    Прочетох проекта на закон за брокерите и не мога да повярвам, че тази глупост я мъдрят 4 години. Този закон е изобщо излишен! Вариантът, който представят НСНИ е узаконяване на корпоративните интереси на големите агенции и абсолютно контролиране на сектора от тях. Има страшно много неуточнени и двояки моменти в него и такива, които си противоречат с други закони. Пълна глупост! Изграждат лоби сред управляващите от години, дано някой им се върже! Родни политици, проявете здрав разум и отново им обяснете, че закон за брокерите няма да има!!!!!
  • 30 Агенция!

    0 1 Отговор
    За хората, които мислят, че не трябва да има агенции и брокери - елате да поработите в моята агенция един месец (макар, че няма да успеете да издържите и една седмица) и после ще видим дали сте пак на това мнение.
    Скъпи, НАЕМОДАТЕЛИ, СОБСТВЕНИЦИ, НАЕМАТЕЛИ и КУПУВАЧИ, разберете - без Агенции ще си обикаляте по един месец по стълбовете да си търсите бележки, но когато намерите, ще отидете да видите, това което НЕ търсите. И така поне 1 година. Защо хора, които не са се занимавали никога с това обястняват как не трябва да има агенции и как трябвало 80% от тях да са на улицата.
    Знаете ли колко е приятно на брокера по цял ден да говори с хора, на които целия свят им е крив, всичко им е сиво, мислят си че те са най-великите и всеки им е длъжен и за капак всеки иска да ги "прескочи".
    Отидете в Германия и вижте колко процента е комисионната на агенциите.
    Като не ви харестаме - не ни търсете!
    А относно ФАЛШИВИТЕ апартаменти в сайтовете - нека всеки, който попадне на такава да посне оплакване от агенцията към сайта, а не само да обяснява с приятели на маса!
    Хайде и вие да си мръднете малко пръста за да стане по-добър пранша и без закони на големите агенции, които искат да си останат само те, защото един курс за брокер струва 700 лева, което една малка агенция трудно ще си позволи за 5 служителя.
    Успех на вскички клиенти и лек ден на всички колеги.

    Коментиран от #31, #34

  • 31 куку

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Агенция!":

    Aгенция! Проблемът във Вашият бранш се състои точно и конкретно в следното: Не Ви търсят, а Вие сами се натискате и нахалствате! Да, и Вие нямате проблеми с наематели и купувачи а имате проблем с евентуални продавачи, което Вие в долният коментар съвсем лицемерно пропуснахте да напишете! Лицемерието е Ваше (дебело подчертавам!) основно отличително качество гарнирано с дебелоочие и най-брутално нахалство! Та по въпроса: Нямам абсолютно никакво намерение да опитвам да работя в каквато и да било агенция...все пак спазвам елементарна хигиена на общуване, т.е не желая да лъжа никой по никакъв повод. Никой не ви е карал да се занимавате с тази работа, след като ви е тежко сменете професията? Относно сделки,посредничене и търговия извън нашата страна имам претенции да знам малко повече от Вас и дори да съм минал през такава процедура. Е, искате да кажете,че в Берлин някой ще си позволи нелегално да събира база данни за евентуални продавачи,ще си разменя тези данни и ще се предствя за клиент,както правите Вие? Бога ми, на 2 рият ден ще бъде вече не в участъка...а наказателният СЪД с изготвено обвинение! Това е драга Агенция! И да! абсолютно съм убеден,че 80% от Вашата гилдия плюс някоя от големите агенции трябва да( глътне въздух) за да се научат тези,които останат на пазара как се работи честно и как не се мрънка за процент от двете страни....Ферщен?
  • 32 Агенция!

    1 0 Отговор
    Куку, много ми е интересно ти кога точно работи в агенция за недвижими имоти, и по-конкретно (ако си) в коя? Искам също да те попитам как точно опредили: "нелегално да събира база данни за евентуални продавачи,ще си разменя тези данни и ще се предствя за клиент,както правите Вие?". Още по - интересно ми е, кой с кого си разменя данни на клиенти, защото аз не съм получил или дал (а и не съм запознат, че някои от колегите го правят) каквато и да е информация за клиент. Не зная защо си толкова разочарован от агенциите, както и дали си разочарован или просто света ти е крив и се чудиш с кого да се заяждаш, но ми е наистина много интересно. И моля, недей да ми обясняваш колко повече си запознат от мен с бранша.
    Конкретен въпрос към КУКУ: ти колко оплаквания си пуснал към даден сайт, като си видял, че дадена агенция рекаламира фалшиви апартаменти????

    Коментиран от #33

  • 33 СС

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Агенция!":

    Айде не ми обяснявайте, че няма фалшиви обяви, тази Легоманова от Iq Estates по едно време беше напускала една камара обяви на ниски цени и като и се обадиш отговорът е "вече е продаден" при положение , че обявате е публикувана същия ден.
  • 34 джуно

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Агенция!":

    Агенция, агенция, много сте зле. Колкото и да си смучете от пръстите полезни факти за вашето съществуване нямате никакъв шанс да го обосновете. Отдавна никой не виси по стълбовете за да търси бележки с обяви, вие в кой век живеете? За последните 5 години имам 9 съвсем успешни сделки с имоти без вашата "безценна" помощ. За да има някакъв смисъл от вашите "услуги" са необходими личностни добродетели , каквито обаче липсват в цялото ни общество , а какъв ли е шанса да ги срещнеш точно при брокер.
  • 35 куку

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Димитрова":

    1. Не е необходимо да си работил в агенция за да разбереш нчинът на действие и прилаганите (хватки) от гравитиращите на пазара! 2. Отричането на явни факти затвърждава общо създаденото мнение за Вас,което не никак добро:) 3. Оплаквания към администратори на сайтове не пускам ами се оплаквам на ъгъла на бул. Тодор Александров и бул. Христо Ботев с/у Син сити ....арменската черква а попа се казва Агоп и подхожда с разбиране:):):):) 4. Никой от от тук списващите Ваши колеги не си признава за отрицателните практики и зявява: Ние(Нашата агенция) Не работим така,ние сме честни и коректни! Е, от къде идват тогава некоректните,нахални и безочливи брокери от Марс или от Венера? И никога,нищо не знаете за такива практики......Повтарям: ЛИЦЕМЕРИЕ!!!!, съчетано с дребен тарикатлък! И моля без заключения от личен характер! Не съм разочарован ами просто се забавлявам с вашето озлобление,некадърност и наглост :).
  • 36 куку

    0 0 Отговор
    Коментарът ми е до "Агенция!"
  • 37 cELTIC FROST

    1 1 Отговор
    "И още нещо: във всички цивилизовани държави хората работят с брокери и си плащат за услугата, ама тук все още българина "всичко знае и всичко може САМ", при тях дори наемател и наемодател въобще не се срещат"

    АЙДЕ ДА НЕ МИ СРАВНЯВАТЕ ЖАЛКОТО КАЧЕСТВО НА УСЛУГАТА СИ С ТОВА НА "ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ДЪРЖАВИ"! В повечето пъти продавате апартаменти, които дори не сте виждали и не можете да отговорите на елементарни въпроси като, квадратури на стаите, проценти земя, кинт, плътност и прочие. Последния път с една "агенция" гледам парцел, и като отговор на всичките ми въпроси тая ми мята един хвърчащ лист със скицата и да ходя да си търся информация! И после ще и дам 3 бона , е никога нема да стане. И така сте 90 % от агенциите, ЗАТОВА НЕ МИ ОБЯСНЯВАЙТЕ КАК Е В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ДЪРЖАВИ1!

    Коментиран от #38

  • 38 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "cELTIC FROST":

    Браво човек, по-точно няма как да бъдат охарактеризирани родните брокери!
  • 39 куку

    0 1 Отговор
    Ха,ха, хаааааа :) Агенцийката си направи ритуално харакири с морков :):):) Сега чете, но трае и мисли? Кво толкова го мислите, да не сте тръгнали случайно по огледи? Ей, то бабите по селата ви знаят вече мурафетите и не ви искат смотаните услуги! Вместо по огледи се насочете в колонка по един към /агенцията по заетоста/:):):):)

    Коментиран от #42

  • 40 Савов

    0 0 Отговор
    Има европейски стандарт за брокерите на недвижими имоти който е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН за прилагане в Р. България , съгласно присъединителния ни договор. Какъв закон какви 5 лв. Сънуват просо кокошките.....
  • 41 Данчо Савов

    0 0 Отговор
    КОГАТО ТРОЛИТЕ И ПИШЕТЕ ПРОСТОТИЙ СИ ЗАСТАНЕТЕ ЗАД ТЯХ С ЛИЦАТА И ИМЕНАТА. АМАН ОТ АНОНИМНИ КАПАЦИТЕТИ.
  • 42 Веселин Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "куку":

    Никой не отрича че в бранша има порочни практики и некоректни и некомпетентни брокери както е във всички свери.КУКУ имам два въпроса.Каква е вашата професия,с какво се занимавате вие?Колко пъти сте ползвали услуги на агенции за имоти???
  • 43 куку

    0 1 Отговор
    И сега какво? Освен снимка,кратка афтобиография,професионален стаж и диплома (нещо забравих ли случайно?)....А! и колко пъти годишно ползувам агенция....Хаааа, професионално изкривяване е това :):):) И не пиша и съответно ТРОЛЯ? Пиша истини,които за голямо съжаление на всички Вас са взети директно от настоящия пазар и са по-темата? Та какво ще стане ако ми разберете професията ще ме уплашите ли с нещо? Изглеждате отчайващо неграмотни и най-важното: Имате претенции? На какво отгоре, на каква база? Абе псевдо брокери вземете поне се научете да контактувате правилно с хора и да не лъжете....най-елементарното нещо при дискусия и преговори? Вие директно започвате с въпросите: Кой,къде,колко,как,защо,от къде....?

    Коментиран от #44

  • 44 Веселин Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "куку":

    Въпроса ми е не"КОЛКО ПЪТИ ГОДИШНО" а колко пъти въобще сте позлвали услуги на агенция?А за професията е чисто любопитсво.Имате някакви притеснения да си кажете професията?Или нямате такава май?
  • 45 куку

    0 1 Отговор
    Имам разбира се, от чисто възпитание няма да я кажа? Пък и моята професия не е свързана с имоти? Любопитството е признак на лоша култура гн. Георгиев ако случайно не са ви казвали от 3 до 7 годишна възраст? И къде по лесно е да отърчиш при някой продавач/купувач и да поплачеш за някое процентче отколкото да научиш някои основни принципи на възпитанието като: Да не гледаш по други маси в ресторант и да не носиш бели чорапи с костюм?:):) Та сега изпейте припева как НАШАТА АГЕНЦИЯ НЕ Е ТАКАВА...и да се ориентираме към обяд:):)

    Коментиран от #46

  • 46 Веселин Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "куку":

    И вие имате претенции че,притежавате умението да водите цитирам"Елементарни дискусии"??Аз съм застанал с името си и професията си тук.А не анонимно като вас.Не ви обиждам по никакъв начин.А вие ми говорите за водене на дискусия!А питането ми за професията беше по скоро за да разбера до колко вашата професия е нужна на всички !Или не е нужна или нямате такава щом не смеете да споменете.А така и не отговорихте колко пъти сте ползвали услиги на агенция?Явно не сте.А имате мнение за дейноста!Как може юовек да има мнение за нещо което не е ползвал?
  • 47 куку

    0 1 Отговор
    Вие ако желаете си постнете и снимка гол до кръста? Ваша работа,ваш бизнес дето се казва. Не не ползувам услуги на агенции, но опровергайте моето мнение относно масови практики в търговията с имоти, кажете само едно: Не това не е вярно и никога не се случвало? Не можете!!!! не си изсмуквам от пръстите причини да се заяждам с Вас! А това, че мислите професията ( ако въобще може да се нарече така?) е нужна на някой предизвиква у мен една тъжна усмивка, на кой сте нужни на купувача или на продавача....?
  • 48 Веселин Георгиев

    0 0 Отговор
    Явно не умеете и да четете.По долу написах че никой не отрича порочните практики и липсата на некомпетентни брокери.И никой не твърди че няма такива и че никога не са се случвали некоректни сделки ,оферти,и прочие."Издънки" има във сички професии(убеден съм че и във вашата професия има)А на кого сме нужни.На тези които ни търсят.На вас ако не сме ви нужни изобщо защо сте тук!А вашето професия ли е???
  • 49 куку

    0 1 Отговор
    Ами да, професия е работя това за,което съм учил? А Вие от къде имате диплома за брокер от Изгорялото,ЦРУто или от курсове проведени в читалището на Баталова воденица? С напредване на интернет и ограмотяването на населението Вашата имитация на професия постепенно ще отпадне, не малка вина за опорочаване на цялата прктика имате самите Вие! Та сега ако мога нека аз да попитам нещо: утре ще кача в произволен сайт обява, че търся да закупя в брой (без кредит) апартамент в широк център,тухла,3ти етаж. Ще търся контакт директно с продавач....Колко Ваши колеги ще се нахвърляткато мухи на мед????
  • 50 Веселин Георгиев

    0 1 Отговор
    Професия от която явно само вие имате нужда,затова така ревностно криете какво работите.А относно нашата професия,просветени ми господин анонимен,тя възниква след като стартираха демократичните промени в БГ.Защо се е появила като професия ли?Ами най-вероятно защото пазара(клиентите) са имали нужда.Тази професия е възникнала както и много други професии които ги е нямало по времето на социализма.И логично(всеки интелигентен човек би се сетил) че преди в училище не е имало предмети за изучаване на тези професии които са присъщи на западните развити общества.Както не е имали и закони.Бизнеса драги ми анонимен постоянно се развива и логоично на пазара излизат все нови и нови професии ,защото хората правейки бизнес търсят нови възможности и така се пораждат нови професии.Незнам какво точно сте учили но начина ви на писане ми прилича малко като ония хора за които народа казва"УЧЕН ПРОСТ"Естествено че не сме учлили тази професия в училище защото тогава не е имало такава!
  • 51 куку

    0 1 Отговор
    Така си и знаех:) нищо де, тогава пазара е имал нужда ама вече няма? Какво правим при сегашното положение,когато сте твърде много и пазарът,клиентите и общо взето казано никой няма нужда от Вас? И още ли да чакам за отговор на въпроса от пост номер 49???? Колко такива (професионалисти :)) като Вас ще се пробват?
  • 52 Веселин Георгиев

    0 0 Отговор
    Доколко професията ще оцелее ще покаже пазара а не вие?Появяват се професии според нуждите на хората и се закриват такива ако няма нужда от тях!А относно колко колеги ще ви се нахвърлят?Може би трябва да попитате звездите или онези които говорят с тях!Аз не съм врачка!
  • 53 куку

    1 1 Отговор
    Е то пзара ясно показва колко ще останат, особено при нов закон? Което от своя страна е редно, според мен. И не е необходимо да си нито баба Ванга нито астролог за да отговориш на съвсем елементарен въпрос, чийто отговор няма да Ви се хареса обаче! Да драги ми представител на професия с неустановен ценз и абсолютна липса на база за браншово реноме. Тъй, сега аз ще ви отговоря на собствения си въпрос: Телефонът ще прегрее още първите 1-2 часа от обаждания на такива (профита) като Вас, които на дълго и на широко ще ми обясняват колко е изгодна тяхната оферта,ще ме канят по офиси,ще ме викат на огледи....при положение,че не желая контакт с тях! Или нещо съм се объркал А?
  • 54 Веселин Георгиев

    0 0 Отговор
    Според мен объркването при вас е още от раждането!
  • 55 куку

    0 1 Отговор
    Е поне не съм сбъркал училището! Моето мнение по въпроса за закона е: Прекалено е либерален, трябва да е по-строг! Задължително образование ако искаш да работиш брокер или строително или юридическо. Задължително допълнително облагане на дейноста с такса,налог и патент. Задължителна застраховка на сделката като подписът на посредника присъства в договора и той съответно носи отговорност. Задължителна ежегодишна платена квалификация (опреснителни курсове) с изпит. Който от брокерите иска да работи със земи да си направи труда или да завърши геодезия или да ползува при сделката мнение на оторизиран геодезист и архитект. Това е,тогава ще имаш правото да се наричаш брокер и да имаш претенции:):) А всъщност сайтовете за продажби без посреднк стават все по популярни?
  • 56 Веселин Георгиев

    1 0 Отговор
    Най-после една умна мисъл.Именно.Именно.Точно така трябва да стане със закона.Такса,налог,патент,изпити,застраховки,както е в цивилизованите държави.В държавите където всичко това за което говорите работи и има правила.И в тези държави където действат всички тези правила с такси,налози,патенти застраховки и прочие комисионните са от 5 до 10 % и клиентите оставят депозит за гаранция.
  • 57 куку

    0 1 Отговор
    Да бе, депозит гаранция и 10% къде го има това? Няма депозитарно изискване абсолютно никъде по света. Даже посредниците рядко си позволяват коментар на цените. Иначе си взимат от1,5 до 4,5% ама си вършат работата перфектно като вземат процент само от купувача а продавача от своя страна поема разходите за нотариус и адвокат. Това е в общи линии, и имат по поне 20 или 25 сделки на месец и печелят без да се правят на маймуни. Да от1,5 до 4,5% само,че цените на имотите са съвсем други!
  • 58 Веселин Георгиев

    1 0 Отговор
    Вие сте готов обучен кадър.С тези познания ви препоръчвам да си си направите бизнес.
  • 59 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар № 57 :Ку-Ку Как ти се вижда тук да се приеме закон за облагането върху доходите в размер на 75 %,както е в Франция?Колко от адвокатите като теб ще продължат да работят?Ще им пресъхне май канчето.
  • 60 куку

    0 0 Отговор
    Много просто вдигат се таксите! А те във Франция принципно са си високи? Обаче там имаш избор и всяка по-голяма адвокатска кантора има приемен ден без такси има също държавен юридически консултант,който работи перфектно и дори по-богати хора го ползуват? Това е в общи линии положението в републиката поне от 200г? Добре Боце хайде Ти поне си разбран, вземи погледни как съм формулирал въпроса в пост номер49 и ми отговори ама съвсем честно с ръка на сърцето!
  • 61 Bossman

    0 1 Отговор
    Ку-ку за теб бих направил отстъпка в комисионната и ще те почерпя с марково уиски и ще изпушим по една кубинска пура само да мине сделката с мен.Това е отговора на въпроса ти.А относно по-високите такси не всеки е човек с възможности да си ги позволи,особено за имигрантите в северната част на Париж.А за родната ни действителност НСНИ цели с въвеждането на такса застраховка да елиминира малките фирми.

    Коментиран от #62

  • 62 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Bossman":

    Не кубински! Забравил си, Доминикана!!!! Та колко от твоите колеги ще се юрнат да сборят (балъка) за броени секунди засипвайки го с куп предложения и оферти? Вярно някои ще фалират само,че пазарът ще се отсее от много плява и най вече от (креватните) брокери от,които страдат най-много такива като Теб? Помисли и ще видиш,че съм прав плюс това: Самото бавене на закона, та ние го дъвчем това нещо от точно 1година трябва да ти говори много за така наречените (големи) фирми? Все някоя от тях ще глътне въздух в движение? А голяма фирма не задържа персонал както знаеш от опит и ще загуби доста от клиентелата за кратък период от време....и тогава чичо Боце ще с позиции в пъти по-добри от всички...само защото е работил точно,коректно и си е запазил клиентите! Така виждам аз нещата, в началото няма да е лесно....обаче кажи къде е лесно навсякъде по- света? А пък и НСНИ не все още закононосителен орган и самият закон ще мине поне 5 или 6 обсъждания преди гласуване и влизане в сила, тъй, че Ти имаш интерес от целият калабалък????
  • 63 Данчо Савов

    0 0 Отговор
    до КУКУ компетенцията!!! Адвокате намери си европейския стандарт за брокерите, като си толкова учен също така се разрови малко и ще разбереш, че не малко колеги работят по него и спазват принципите. Също така посредническата дейност и комуникацията не се учат в училище? Някои неща или ги можеш или не. Свободна пазарна икономика. Най -добре се развива пазара който е освободен от регулиране. За другото си има договори и отговорности. Колко такива философи съм видял през дългата си практика не ми се говори. Като му кажеш че трябва да подпишете договор заради зашитата на правата на двете страни и бягате като дявол от тамян. Обаче за регулиране сте с две ръце за. 98% от хората който са били измамени с имот под една или друга форма не са се допитвали нито до брокери нито до адвокати. Пестеливковци като теб....
  • 64 Данчо Савов

    1 0 Отговор
    Между другото има една поговорка "Каквото се повикало, такова се обадило. " Та ако си пуснеш обява че ( Правя професионално фела..о 10 лв. Пак ще ти счупят телефона разни навлеци. ХЕХЕХЕ

    Коментиран от #65

  • 65 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Данчо Савов":

    Принципно за фе...ото требва?????? А за брокерите съответно требва закон!!!! Вярно, много илитерати като Вас ще отпаднат от пазара ама това е пак пазарна икономика мисля,свободна такава който иска и може? Не е задължително да си със супер опит защото вашият опит в повечето случаи стига само до мрънкане за процент и от двете страни в сделката. От друга страна погледнато точно за имотните измами е смешно дори да се споменава точно от Вас защото всички измамници или са маскирани като брокери,или са си брокери с престъпни намерения и безгранична алчност,която всъщност Ви е присъща! И къде са тези (немалко) колеги бе драги като цялата Ви работа е: През куп за грош? А? Казах, дори проеката е хлабав и недомислен защото се прави от заинтересувани защитаващи собствените си приходи и бизнес. И мисля,че бях напълно ясен: Колкото повече се пънете по форуми,толкова повече сайтовте за продажби без посредник ще се пълнят с хубави и апетитни обяви :):):):):) Хората се учат,другарю без диплома,сертификат,разрешително и даже май бележник пълен с двойки:):):):) Нищо нямаш на лице....само претенции и свръх его създадено от имотите и парите на другите!
  • 66 Веселин Георгиев

    0 0 Отговор
    От къде толкова злоба от къде толкова нещо!!
  • 67 куку

    0 0 Отговор
    Няма грам злоба,поне при мен? Просто съм обективен и запознат със ситуацията на пазара за съжаление на много (изпечени) в сделките самоуки брокерчета. Да гадно е някой да ти казва истината обаче от друга страна е хубаво да знаеш какво е общо създаденото мнение за така наречената гилдия? Та, Савов с какво право използувате герба на Столицата в частно начинание каквото по- закон се явява Вашата дейност ако мога да попитам? Не е ли с цел заблуда на евентуален клиент и създаване на фалшива сигурност в него? Спокойно може и да не ми отговаряте, не е наложително в случая за Ваш късмет не съм Ви клиент...и няма да бъда съответно никога. Но ако бях щях да Ви потърся отговорност независимо от изхода на сделката....просто за елементарно тълкуване на: Законът за конкуренцията и патентното право :):):):) БАУ!
  • 68 Данчо Савов

    1 1 Отговор
    За разлика от вас аз заставам с лицето си зад това което казвам. И никъде не използвам герба на столицата ...????????????????????
    Вашата злост ме учудва?? Илитерат с две три библиотеки зад гърба си още не съм виждал ?? За мой късмет също съм доволен да не обслужвам клиенти като вас. Имам колеги който могат да кажат за мен или агенцията която представлявам и някоя добра дума. Щастие е за мен че след толкова години работа в сектора е да мога да си позволя лукса да си избирам клиентите и да работя с ХОРА които са ме оценили по това което съм свършил за тях. 15 години опит ли ще ме научат на това което правя или 15 дневен курс за 1000 лв. от някоя псевдо легитимна организация??

    Коментиран от #69

  • 69 куку

    0 1 Отговор

    До коментар #68 от "Данчо Савов":

    Ейййй, размазахте се с това лице? Голяма работа като сте си постнал снимката. Да, определено не е редно да карате курс според мен? Обаче секторът изисква наложителни промени от гледна точка на: Набиране на клиенти, изясняване на същността на самата дейност и най-вече прозрачност при сделките. И в това просто трябва да се съгласите с мен напълно. А това без адекватен закон няма как да се получи на практика, просто няма друг вариант защото положението на пазара и дейността на някои Ваши колеги дават различен облик на Вашата работа и съотетно спъват Вашият Бизнес....Прав ли съм?
  • 70 Данчо Савов

    0 0 Отговор
    Отказвам се...

    Коментиран от #72

  • 71 Веселин Георгиев

    0 0 Отговор
    Че нали точно това е дискусията,за закон регламентиращ дейноста а не за закон за забрана на дейноста.ХАхахаххахахах,ох,така не съм се смял отдавна!
    КУКУ вие в един моменти ни забранявате в един момент ни регламентирате,хайде ориентирайте се най-сетне!
  • 72 Веселин Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "Данчо Савов":

    Колега Савов,нали знаеш кои са двете неща срещу които не можеш да се противопоставиш.Едното е силния вятър,фругото се сещаш:)))))))))))
  • 73 куку

    0 0 Отговор
    Спокойно! Корабът потъва бавно и място има за всички :):):):)

    Коментиран от #76

  • 74 Пича

    0 0 Отговор
    Че то има ли още брокери? Тя тази търговия умря.
  • 75 Bossman

    0 1 Отговор
    Все още има брокери има и клиенти за ужас на песимистите
  • 76 реалиста

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "куку":

    Корабът отдавна е потънал! Място има само за всички, но въздух само за определни, които ще платят рано или късно за този въздух и то на много висока цена. ПОЖЕЛАВАМ ИМ ДА ПЛАЩАТ И РОДНИНИТЕ ИМ ДО 9-ТО КОЛЯНО.
  • 77 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар № 76:Кораба не е потънал,а се е превърнал в подводница и се придвижва смело напред.Ще такива като теб ще потънат като котва към дъното.

    Коментиран от #80

  • 78 лоша

    1 0 Отговор
    Леле цирка е пълен. То започнем ли да регламентираме пазара със закон значи сме цъфнали и вързали.
    А сега да питам как ще накарате собствениците да сключат договор с агенцията и как ще ги научим да не предлагат имота си на всички агенции, а и те си го публикуват и продават сами на по - ниска продажна цена от тази на която са го обявили в агенцията. Кой ще определя реалната цена на имота, защото те собствениците може да искат много пари, но дали цената която са обявили е нормална и реална. И още, и още, и още.

    Коментиран от #79, #81

  • 79 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "лоша":

    Това с ученето на собствениците е интересно....хахахаха...
  • 80 Пича

    1 1 Отговор

    До коментар #77 от "Bossman":

    Брокерите са едно минало.Спомен.Сянка.Ако все още ги има ще им дам един съвет!По най бързия начин да си търсят работа ,че и тя е кът та да не останат изведнъж безработни.Никой ,вече не купува имоти и това ще продължи достатъчно дълго за един човешки живот.Добре дошли на дъното брокерчета!
  • 81 куку

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "лоша":

    Ти надмина абсолютно всички мои очаквания? То бива глупост,бива заблуда....ама това е: Да, лееее ( на цигански!) Нали не очакваш някой да ти прави подаръци щото си много готина? Ало, това с подаръците на апартаменчета го има при фолкфуриите.....ама те все пак ти носят нещо в къщи, я некоя срамна зараза я некоя пара в повечето случаи?
  • 82 Bossman

    0 0 Отговор
    До коментар № 80:Абе Пич на теб май гаджетата май нещо не те бръснат за нищо.Ми как ще ще ти обръщат внимание като миришеш на чесън и си едвам събираш стотинки за една баничка.Просто не вървиш.
  • 83 Веселин Георгиев

    1 0 Отговор
    Продължавам да се чудя от къде толкова злоба.И защо някой се радва че нечий бизнес е умрял и този човек остава без без доходи,без работа и страдат семейството му.Изумен съм.А умрели бизнеси в БГ колкото искаш,поради една или друга причина.Трябва ли да злобеем и злорадстваме че някой е загубил работата си или бизнеса си?Трябва ли?Ами нали този който остава без доходи респективно няма да може да покрива разходи,да купува храна,консумативи и прочие.Нали той като спре да плаща на определени сектори и прозводители,ще пострада бизнеса на някой друг който е правил печалба от парите на същия този който сега е останал без доходи.Защо тази злоба??Дискусията беше за самия закон,трябва ли да го има и в какъв вариянт.Вие почнахтеда злобеете забележете ЧЕ ХИЛЯДИ ХОРА И СЕМЕЙСТВА НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА ЯДАТ!И това ви прави човеци??За пореден път доказваме що за манталитет имаме.Не е важно дали този бизнес или друг умира,важното е че се съсипва нещо.А има хора които се радват за страданието на някого.УЖАС.Що за хора сме.

    Коментиран от #84

  • 84 1111

    1 2 Отговор

    До коментар #83 от "Веселин Георгиев":

    С риск да ви обидя,трябва да ви напомня,че самите брокери съсипаха пазара на имоти...С вашите безпочвени мантри ,,криза,, и ,,надолу,, вие извършихте най-голямото масово ритуално самоубийство в съвременната история на България ! Това е простата истина...А сега трябва да възстановите доверието у вас без да плачете във форумите...иначе глад! Вие си избърсахте задниците с печеливш фиш и след това пуснахте водата...сега е време да запретнете крачоли и ръкави и да слезете в канализацията за да го извадите...иначе , пак глад!
  • 85 Веселин Георгиев

    1 0 Отговор
    Да,да,да.Ние сме виновни за финансовата криза в България и в света!Умно!Ама много умно!Не се бях замисли!
  • 86 1111

    0 0 Отговор
    Финансова криза в България???..ХА-ХА-ХА...Да,имаше през 1996-7 год. но сега? А разликата м/у дългова и финансова криза явно трябва да ви обясни някой таксиметров шофьор....повечето от тях са с по 1-2 висши образования..
  • 87 куку

    0 1 Отговор
    Абе Георгиев, то хубаво плачете със Савов? Нищо против Вашия бизнес никой няма...поне тук? Ами сами си обърквате бизнеса,никой не ви е виновен и продължавате да се умножавате със скоростта на хлебарките. Абе хора не може всеки втори брокер,всеки трети посредник? Самото мислене ви е станало объркано ама не се усещате...с каква наглост ще се представяш за клиент, с кой акъл ще си сложиш на регистрацията държавно, общински герб??? Да не споменавам пък колко от Вашите колеги се представят за държавни служители...и т.н...и т.н? Край немат вашите щуротии пък после: Абе що сте толкова лоши с Нас? Лицемерно е!
  • 88 лоша

    1 0 Отговор
    Та като стигнахме до бизнеса да питам? Посочете ми едно работещо производствено повтарям, производствено предприятие, което не е на някой приближен до политическият ни елит да е на печалба, редовно да изплаща заплатите на работниците си, да ги осигурява на реалните им заплати и да внася осигуровките на време. Ако ми посочите такова ще повярвам, че в България може да се прави бизнес.
    По отношение на финансовата криза тя е за глупаци като нас българите, защото максимата ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат все още си важи.
    Може и фолкфурия да съм №81 откъде да знаеш? .
    Та така и с закон, и без закон в БГ няма оправия.

    Коментиран от #90

  • 89 Веселин Георгиев

    0 0 Отговор
    Не плача Анонимен,не плача.Разочарован съм от злобата.
  • 90 Веселин Георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #88 от "лоша":

    Лоша,както виждаш,за някой хора във форума криза няма.Икономиката цъфти ,брутния вътрешен продукт расте,затова вишистите са станали таксиметрови шьофьори
  • 91 Веселин Георгиев

    0 0 Отговор
    И пак да кажа,дискусията беше за закона,а ние както си му е реда се плюем по български.Излизам от тук.И аз се отказвам.Отвратих се
  • 92 GHM

    1 1 Отговор
    Проследих цялата дискусия,ако мога така да я нарека и ми направи нещо впечатление :

    1)Куку-много добре си защитава тезите,и тезите са му много добре аргументирани.Не знам с какво се занимава,но ако е брокер,с удоволствие бих му дал хонорар да работи за мен,защото съм убеден че ще си заслужи хонорара на 1000 %
    2)Веселин Георгиев и момчето със снимката..............сори момчета ама само хленчене и реване идва от вас и не видях една смислена защитена аргументация/теза..............само хленчене.Макар,че точно вие(брокерите) имате най голяма нужда от този закон,за да се отсее плявата и думата брокер да е синоним на високо квалифициран специалист,а не на някой ,който довчера е продавал гащи на пазара.
    П.С
    Юридическата компетенция на един брокер ,както и наличието на застраховка(която да покрива сумата с която се оперира,при някой гаф) е минимума,който трябва да има един квалифициран брокер.
  • 93 куку

    1 2 Отговор
    GHM! Опзаил ме Господ от упражняване на толква опорочена (професия?) Друго: Ако някой,някъде случайно попадне под ударите на така наречените брокери от( гилдията) се старая всячески да му помогна! Лошото в този случай е само едно: Брокерите имат непреодолимо предимство.....Човешката алчност!!!!! И нашепвайки на ухото на клиента сладки сумички с мазен гласец заглушават гласът на разума! Приятна и успешна седмица на всички взели участие в спора/без значение от тяхното мнение/!!!!!
  • 94 Bossman

    1 0 Отговор
    Най-напред успешно начало на седмицата за всички.
    1-Ако се погледне реално в момента в България всяка професия е опорочена,защото в момента всеки се опитва да държи главата си над водата.Както се казва ако си сред вълци трябва да виеш като вълк иначе те изяждат.
    2-За този който си върши както трябва работата клиенти ще има и нека злите езици да говорят зад гърба му.Важното е хайвера да е черен.
  • 95 Антиброкер

    0 1 Отговор
    Дребни брокери стига се оплаквате, защо като ви пречат големите агенции не ги конкурирате другите и не си свалите комисионна на 2%, да не има случайно закон който казва че комисионна трябва да е 3 %. Обаче от една страна ви съчувствам защтото не е лесно да нямсш сигурна заплата. Затова България има ниви колкото исксш, ставайте земеделци и ще сте полезни и на обществото.
  • 96 Bossman

    1 0 Отговор
    До коментар № 95:А ти взели си хапчетата?Ако не си отиди при психиатъра да ти даде.Определено имаш нужда.
  • 97 Наблюдател

    0 1 Отговор
    Леле, леле !!! Брокера като чу, че някай го кара да работи орева форума веднага....
    Смешници.
    Или негудуванието беше да 1-ния процент?
    Абе брокер да не си на днешно време, пък друго не знам.

    Коментиран от #98

  • 98 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #97 от "Наблюдател":

    Кво да ти кажа много работлив си се извъдил.Гледай да не хванеш мазоли на задните части от много работа.
  • 99 Новобранец брокер

    1 0 Отговор
    До кога ще търпим явното картелно споразумение което се върти в НСНИ. Защитават интересите на няколко агенции за недвижими имоти. Самозабравиха се. Искат да смучат пари от всеки и от всякъде. Не обръщат внимание на сериозните проблеми:
    няма регистър за психиатрично освидетелствани и съответно нямаме право на информация. Да ми кажат вещите господа от НСНИ как ще отговарят пред КУПУВАЧА като им падне сделка.
    - Агенцията по вписванията ЗА НЕКОРЕКТНО УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЕЖЕСТИ ИМА ЛИ ОСЪДЕН СЛУЖИТЕЛ?!?
    На мен лично са ми липсвали ипотеки в удостоверенията. И после кой е виновен. А забравих че ВЕЛИКИТЕ им стига удостоверение 10 години на зад а преди това не било важно А?
    - Господа от НСНИ ако не знаете за всяка услуга сте длъжни да издавате фактура. Към нея ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има договор и услугата се удостоверява с протокол. Е ВИЕ ОТКРИХТЕ ТОПЛАТА ВОДА.
    - с минималните цени нещо се вживявате на нотариуси. Адрес как ще преживеят момента с "офертата е с 0% комисионна за купувача". И каква пазарна икономика е това. Ако Вие не можете да си контролирате разходите никой не Ви е виновен.
    - как ще регламентирате дейността на адвокати които се правят на брокери и нотариуси в малките населени места реално работят като агенции?!? И от тях ли ще искате пари.
    ИМА ТВЪРДЕ МНОГО ВАЖНИ ВЪПРОСИ А СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ГЛУПОСТИ. Креватните брокери няма как да ги ликвидираме, а и не са реална конкуренция, но понеже не можете да обслужвате клиентите си се плашите от сянката си.
    Някой да вземе мерки срещу "великите" Адрес, Явлена и Мирела, че се самозабравиха. Да дадат обяснение защо притежават толкова лични данни на клиенти и колко сигурни са сайтовете им. Не веднъж ги хакваха, а притежават данни на които и НАП би завидял.
    Много са болните въпроси. край нямат.