Last news in Fakti

23 Юли, 2003 00:00 701 0

Общинските съветници вече ще получават заплата

  • общинските-
  • депутати-
  • избори-
  • съветниците-
  • съвети-
  • общинските съвети
Общинските съветници ще получават възнаграждение за участието си в заседанията на общинските съвети и комисиите им, реши парламентът. Досега съветниците работеха без пари. С окончателното приемане на промените в закона за местното самоуправление и местната администрация депутатите забраниха на съветниците да участват в ръководствата на търговски дружества с общинско участие.
НС разреши на гражданите да отправят питания и предложения към общинските съвети по специален ред. Ако даден общински съвет не се събере 6 месеца след изборите, ще има нови местни избори в съответната община. Кметовете вече ще могат да назначават съветниците си, както и ново специализирано звено, което ще подпомага работата на общинските съвети.
Без дискусия НС запази правото на президента да назначава Централната комисия за местните избори. Депутати от НДСВ бяха внесли поправки в закона за местните избори, но се прие предложението на БСП президентът да продължи да изпълнява тази си функция. С промени в изборния закон учениците и студентите получиха 3 почивни дни покрай изборите.
"Това е възродителен процес срещу партиите, които участваха на изборите", заяви лидерът на "Оборище" Тошо Пейков, след като депутати от НДСВ настояха за текст, според който неговата партия не е парламентарно представена. Мнозинството прие, че такива партии и коалиции са тези, които притежават регистрация и имат най-малко 10 депутати в НС. Според този текст коалиция НДСВ, която се представлява от Пейков и Драганова, е парламентарна, но партиите на мандатоносителите не са.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА