Last news in Fakti

31 Юли, 2003 00:00 903 0

"Креватните" брокери се легализират

  • обаче-
  • които-
  • брокери-
  • имоти-
  • договор-
  • всички-
  • защото-
  • недвижими-
  • агенция-
  • брокерите-
  • импулса-
  • минута-
  • илиев-
  • наемателите-
  • според-
  • креватните-
  • агенциите-
  • предмет-
  • пазара-
  • дейност-
  • клиенти-
  • около-
  • много-
  • оглед-
  • креватните брокери-
  • недвижими имоти-
  • според н
Повече от 10 години така наречените креватни брокери са явление на пазара на недвижими имоти. В последно време обаче те се преквалифицират и започват легална работа. Не са малко българските агенции, които разкриват, че са наели бивши креватни брокери. Въпреки положителната тенденция все още се срещат посредници, които нямат регистрирана компания или пък тя е със съвсем друг предмет на дейност. Съществуват и измамници, които никога не се срещат с клиенти и не организират огледи. Техният номер е да поддържат връзка с клиенти и да ги държат максимално дълго на телефона. Това не е никак трудно, защото "примамката" обикновено са привлекателни обяви, които се публикуват в тиражни всекидневници, като в самия текст не фигурира агенция, а само телефонен номер, който с нищо не подсказва, че е импулсен.
Това не е необичайно, защото повечето посредници се опитват да
пестят място при реклама и не обявяват името на фирмата си
в нея, разказват от агенциите. На телефона отговаря брокер, който не уточнява името на агенцията, но за сметка на това разполага с цял куп от изключителни оферти. "Апартаментът е много хубав, след основен ремонт, с италиански теракот. Има отлична изолация, вътрешен е, парното ще ви е без пари. В кухнята има печка, хладилник, аспиратор, барплот. Собствениците са монтирали и алуминиева дограма.
Електроуредите са нови. Спалнята е на паркет. В банята има вана и пералня. Най-атрактивен обаче е холът. Меката мебел ..." Разговорът трудно може да продължи по-малко от 15 минути. Брокерът е изключително любезен и изброява всички плюсове и минуси на жилището до най-малкия детайл. Ако офертата не е достатъчно добра, той разполага и с други изгодни предложения. След около половин час все пак предлагате да се срещнете лично и да направите оглед.
"Няма проблеми. Ще ви звънна, като го уредя." Обаждане обаче няма да последва. След проверка се оказва, че на посочения адрес изобщо няма жилищна сграда, а телефонът на брокера е изключен.
"Чувала съм за този трик. Дори имаше една агенция "Витоша", с която ни предупреждаваха да внимаваме. Брокерите в София не сме толкова много, пазарът също не е неограничен, затова си помагаме. Ако аз не мога да намеря подходящ обект за наш клиент, се обръщам към колеги. Комисионната се поделя между този, който води клиента, и този, който предоставя апартамента. С агенциите фантоми обаче механизмът не работи. Те пускат ненормално добри оферти, каквито просто не може да съществуват, а после така и не подписват договор. Имам чувството, че са сключили контракт с БТК и
печелят от брой обаждания
разказа Румяна, която е в бизнеса от година и половина.
"БТК няма сключен договор с предмет на дейност предоставяне на информация за покупко-продажба на движими и недвижими имоти", съобщи главният директор по корпоративната политика на компанията Елена Георгиева. Тя беше категорична, че всяка фирма, която наема линия, трябва да обявява, че телефонът е импулсен. Това може да се разбере и по първите цифри на номера. Телефони, започващи с 09001 се таксуват с 10 импулса в минута, с 09002 - 6 импулса на минута, а с 09003 - 2 импулса на минута при цена на един импулс 0.08 лв. без ДДС. "През последните години броят на креватните брокери чувствително намаля", твърди Христо Илиев, управляващ директор на компанията за недвижими имоти "Адрес", която има клонове в най-големите градове на страната. Въпреки това той смята, че този тип посредничество се явява конкуренция на пазара. "Причината е основно в по-ниските комисионни, които се предлагат от тях, и хората, поради ограничени финансови възможности, ги предпочитат", допълни той. "Всеки, който има качества и е решил да остане дълго време в бранша, се преориентира към работа в установени агенции", каза още Илиев. Според него това се доказва от базата данни, с която разполагат агенциите.
"Проблемът с креватните брокери все още съществува", смята и Страхил Иванов, управител на агенция "Явлена". В началото на годината обаче на пазара настъпи редукция по отношение на брокерите, твърди той. Националното сдружение за недвижими имоти състави доброволен национален регистър на компаниите, които оперират с имоти. Според него това е важна крачка към прескачане на "нелегалните" брокери, защото в масовия случай креватните брокери не споменават фирмата, за която работят, и това трябва да е един от първите сигнали, че нещо не е наред. Инвестиционният праг за стартиране на бизнес с покупко-продажба на имоти са минимални, смятат брокерите. Необходим е само телефон и няколко обяви, с които да се "спечелят" клиенти, а след това никой не може да държи сметка на човек, който не е регистрирал компания с подобен предмет на дейност.
Сериозните компании за търговия с имущество сключват договор за регламентиране на отношенията, с който се договаря с наемателя/купувача какво очакват двете страни една от друга и съответно какво ще се случи в случай на неспазване на клаузите.
Хората стават все по-изобретателни
изобщо не можеш да им предвидиш действията. Аз съм в занаята отдавна, но непрекъснато изникват ситуации, в които се чудя как да се справям, разказа служител на агенция "Юникс". Той попаднал на собственик на апартамент в центъра, който бил измислил схема за лесна печалба. Отдавал имуществото си под наем, като при нанасяне взимал наем и депозит. В едногодишния договор, който подписвал, обаче нямало клауза за неустойки, настоявал да не се прави приемно-предавателен протокол. Клиентът, който виждал напълно обзаведено жилище в центъра и получавал обещание да ползва всички вещи и електроуреди в него - от миксера до прахосмукачката, с радост приемал всички условия на бъдещия си хазяин. "Пред мен обещаваше на наемателите, че ще им плаща водата и ще им носи череши през лятото - изключително мил и благ човечец", разказва брокерът. Само седмица по-късно обаче той прибирал покъщнината, вдигал скандал на наемателите и те се изнасяли. След което отново пускал апартамента за оглед. "По договор наемателите имаха всички права да си получат парите обратно. Без неустойка обаче той много добре знаеше, че воденето на съдебно дело е безсмислено, защото разходите ще са по-големи от изгубената сума. Така излъга две момичета. Чух, че опитал да повтори операцията по абсолютно същия начин, но не случил на търпеливи хора", разказа агентът.
Маркетингово проучване, направено по молба на "Адрес", сочи, че около 7-8% от клиентите избират брокерите според комисионната която искат. Основният критерий, който представлява над 50%, е опитът, който агенцията има. "Около 40% от нашите сделки са направени благодарение на препоръки от предишни клиенти", обясни Христо Илиев.
Някои брокери взимат такса за уреден оглед. Сумата варира от 3 до 5 лв. Доходите от това не са големи, но клиентите остават с лошо впечатление - често им се показват жилища, които изобщо не отговарят на предварително зададените критерии, коментират експерти. Друг мошеник пускал обява за жилището си в продължение на месеци. Той давал апартамент в хубав район срещу привлекателния наем от 170 лв. Когато някой проявял интерес, собственикът обяснявал, че настоящият наемател ще освободи мястото всеки момент и може да го запази срещу един наем. След седмица обаче се оказвало, че сделката се разваля, а капаро не се връща.
Повечето агенции нямат щатен юрист, който да решава заплетените казуси. "Сериозни проблеми имаме рядко - тогава наемаме правна помощ. По-големите компании си имат бодигардове - ако има проблем, го решаваме така. Не че вие сами не можете да си наемете мутри, но все пак сте ни платили комисионна и имаме задължение да гарантираме спазването на договора", обясни служител от "Кроспойнт".
,picture:1.jpg,


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА