9 Януари, 2023 13:37 1 929 2

Атрактивна за чуждестранните инвеститори държава обмисля прекратяване на програмата „Златна виза“

  • португалия-
  • златна виза-
  • инвеститори-
  • програма-
  • прекратяване

10-годишното ѝ действие в Португалия е изпълнило ролята си

Атрактивна за чуждестранните инвеститори държава обмисля прекратяване на програмата „Златна виза“ - 1
Снимка: Shutterstock

„Португалия вероятно ще се откаже от програмата „Златна виза“, която предоставя пребиваване на богати чужденци“, каза премиерът Антонио Коща, отбелязвайки, че 10-годишната схема вече е изпълнила целта си.

Няколко визови схеми, предлагани от Португалия, в момента се преразглеждат и златната виза е една от тях. „(Тя) вероятно вече е изпълнила ролята си и в момента вече няма причина да е в действие“, каза Коща пред репортери.

Официално решение ще бъде обявено след приключване на оценката. Португалия обаче иска да остане привлекателна за чужденците. И един пример е неотдавнашният закон за визи за цифрови номади. Той дава право на чужденци с висок месечен доход от дистанционна работа да живеят и работят в Португалия за една година.

Програмата "Златна виза" на Португалия наскоро беше обект на критики от обществеността поради нарастващите цени на жилищата и наемите. И Европейската комисия призова за прекратяване на подобни национални схеми.

В Португалия програмата привлече 6,5 млрд. EUR инвестиции от чужденци, главно от Китай, Бразилия и Южна Африка. Освен това по-голямата част от средствата са инвестирани в недвижими имоти. През 2022 г. правилата се промениха, за да пренасочат инвестициите от нажежения пазар на недвижими имоти в големите градове към обезлюдени региони.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    2 0 Отговор
    Кво става ве,да не сте болни,от вчера никой да не е ревал,чудна работа
  • 2 Златка златната виза

    2 0 Отговор
    Ние пък ходиме до лисабон само да си пиеме кафето на ещорил. За друго не става.