Last news in Fakti

5 Декември, 2022 11:05 4 283 5

Цените във втория най-скъп град в Европа

  • португалия-
  • жилища-
  • цени-
  • класация-
  • париж-
  • поскъпване

Стойността на имотите в Лисабон близки до тези в Париж

Цените във втория най-скъп град в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Лисабон е вторият най-скъп град за покупка на жилище в Южна Европа след Париж, пред градове като Милано, Мадрид и Барселона, според доклад на компанията специализирана за данни в сферата на недвижимите имоти чрез изкуствен интелект – Casafari. Докладът на компанията показва, че в Лисабон през октомври тази година средната продажна цена е била 4817 EUR/кв.м, докато в Париж тя се е повишила до 12 674 EUR/кв.м. Цените в Мадрид, Барселона и Милано не надхвърлят 4764 EUR/кв.м.

Средната стойност на продажните цени в петте града се повишава с 2,6% през октомври 2022 г. спрямо същия месец на 2021 г. Но най-силното увеличение на цените е в Лисабон и Мадрид, съответно с 5,4% и 5%. В Барселона цените остават стабилни с леко повишение от 0,9%. В Париж те са паднали с 0,6%, сочат данните на Casafari.

По отношение на наемните цени увеличението е по-голямо отколкото при продажните, като средният ръст през тази година е 13,1% спрямо същия период на миналата година. Лисабон води класацията с положителна промяна в годишния ръст на наемите от 23,2%, докато Париж показа по-скромно представяне с 5% увеличение.

Спад има при предлагането на имоти под наем, докато броят на обявите намалява средно с 32%. Лисабон е столицата, която претърпя най-голямо намаление в предлагането на имоти, със спад от 52,3%. Милано и Барселона отбелязват спад от съответно 37,2% и 31,6%, докато Мадрид отбелязва умерен спад от 16,3%.

От гледна точка на рентабилността на наема, доходността варира от 4,7% годишно в Лисабон, 5,3% в Мадрид, 5,6% в Барселона, ​​3,8% в Париж до 5% в Милано.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИРбушон

    10 1 Отговор
    За Португалия не знам, но във Франция е зверски скъпо. По курортите е нещо страшно.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аз Кочо

    4 2 Отговор
    Трябва да се прочете и статистиката на bloombrg относно най балонизираните градове в света където Португалия е на едно от челните места с риск за корекция=срив на цените
  • 4 Брокер

    0 4 Отговор
    Дерзайте мили деца,дерзайте....
  • 5 Пловдив

    0 0 Отговор
    Лисабон е спокоен, подреден, приветлив град. Парисламабад е Кочина, в която е въпрос на време да те заколят на улицата или да те ограбят в дома ти. И какво да търси човек във въпросната клоака, че и пари да искат за дупките си там?!