Last news in Fakti

11 Септември, 2003 00:00 942 0

Нов дворец е открит в Перперикон

  • перперикон-
  • овчаров-
  • дворец-
  • дионис-
  • комплекса-
  • акропола
Открити са седем стаи на нов дворец в акропола на комплекса Перперикон, каза ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. "До края на август са завършили проучванията на Перперикон, в които са участвали около 130 души", съобщи той.

Дворецът се намира в центъра на комплекса и е изграден по същия начин като двореца - светилище, който се намира в подножието на акропола. "Проучванията по него ще са следващата година", уточни Овчаров.

Според ръководителя на разкопките вторият дворец е доказателство, че Перперикон е свещен град, свързан с култовата дейност на древните траки.

"Напълно е разкрит царският дворец- светилище", информира Овчаров. Този дворец по негови думи е бил едновременно и резиденция на тракийските владетели от Родопите, и главно светилище на бог Дионис. Овчаров каза, че в храма на Дионис има олтар тип "тонус" /плитък олтар/, който за пръв път е открит на Балканския полуостров.

Връзката на Перперикон с критската култура според археолога е в надписа с линеар на писма "А", датиращи от 15-14 в. пр. н.е. "Този надпис е намерен преди няколко месеца и също е уникален за Балканския полуостров", припомни Овчаров. Двата пръстена от античен бронз, откупени от археолозите, свидетелстват за контакти между Източните Родопи и Египет в древността. Пръстените са изработвани от Птолемеите по поръчка и подарявани на владетели от Средиземноморието, за да бъдат привлечени за съюзници", разказа Овчаров.

Експозиционни нива са изградени на входа и на изхода на комплекса. Маркировки и табели улесняват достъпа на посетителите, информира археологът. Над 100 хиляди души са посетили Перперикон тази година.

Перперикон и храмът на Дионис могат да се сравнят по значение за световната култура с Акропола и Делфи в Гърция, с Ефес в Турция, с Помпей в Италия, допълни той. Фигури на хора, части от човешки идоли, тракийски копия на микенската керамика, култови масички и огнища, преносими глинени и каменни олтари, както и глави на риби-демони са сред находките в Перперикон, каза Овчаров. Намерените предмети ще бъдат изложени в Регионалния музей - Кърджали, допълни той.

Учените планират цялата колекция от находки да гостува в Националния археологически музей- София за Деня на народните будители 1 ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА